Kaksi eri maailmaa

Lukkokoutsi Risto Dufva puhui asiaa Pitsiturnauksen yhteydessä. Hänen mielestään kansainvälisen kiekkoyhteisön pitäisi keskustella enemmän, jotta säännöt saataisin yhtenäiseksi sekä Euroopassa että NHL:ssä.


Yksi Liigan muutoksista on pienentää keskialuetta samalla tavalla kuin NHL:ssä. Dufva oli keskustellut uusista säännöistä ja kaukalon etäisyyksistä Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläisen kanssa. Kekäläinen oli maininnut, että NHL:ssä vastaavasti harkitaan paluuta pienempään hyökkäysalueeseen.


Jos näin tapahtuu, IIHF:n päätös asettautuu koomiseen valoon. Mahtavat rapakon takana nauraa partaansa, kun Euroopassa tullaan aina askel perässä. Ihanko piruuttaan näitä juttuja veivaavat?


Molemmissa mitoissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta pääasia on juuri Dufvan mainitsema yhtenäisyys. Jääkiekkoa verrataan usein liikaakin jalkapalloon, mutta kerta kielon päälle, sanoi mehiläinen. Aika vaikea olisi kuvitella jalkapallossa vastaavaa puliveivausta esimerkiksi rankkarialueen rajan kanssa. Se on 16 metriä, turvat kiinni ja peliä, kuten Moisasen Ari asian ilmaisisi.


NHL:n ja IIHF:n asetelma tiivistyy heidän pomoihinsa, Rene Faseliin ja Gary Bettmaniin. On aika huvittavan näköistä, kun kaksikkoa kuvataan yhdessä kiekkokisojen aitiossa. Päällä on niin teennäinen hymy, että se näyttää jo Batman-elokuvan Jokerin irvistykseltä. Tässä nyt ollaan, vaikkei tuon äijän seura kiinnosta oikeasti yhtään.


Ehkä vuosien varrella on tapahtunut jonkinlaista lähentymistä, mutta NHL haluaa silti olla aina se suurin ja kaunein asia kiekossa. Suhde IIHF:ään ja KHL:ään on samanlainen kuin perusnaapureihin: moikataan ehkä kohteliaasti, mutta halua syvällisempään kanssakäymiseen ei löydy.


Jaa että kumpi hyökkäysalue sitten olisi parempi? Pidin kyllä enemmän vanhasta pienemmästä hyökkäysalueesta lähinnä sen takia, että ylivoimapelistä häviää terä isommalla alueella pelattaesssa. Pakeilla on aivan liikaa aikaa pyöriä viivassa. Alivoimamiehitys valuu passiivisesti maalin eteen. Paras maalintekosektori on aina sama, vaikka kaukalo olisi lentokentän kokoinen.


Ville Nieminen heitti kerran ilmoille hupaisen kiekkolausahduksen: "Never trust a d-man". Isolla hyökkäysalueella voi kiekon heittää puukätisemmällekin pakille viivaan. Pienemmällä alueella Janne Niskalan ja Petteri Nummelinin kaltaiset kylmäpäiset viivapakit nousevat heille kuuluvaan arvoon.