Kaksi euralaistaustaista urheilijaa juhli perjantaina EM-kisapaikkaa! – Suomella bileet niin Tbilisissä kuin Helsingissä

Elias Valtonen on ponnistanut Eurasta pitkälle koripallourallaan. Kuva: Juha Sinisalo

Kaksi euralaistaustaista urheilijaa juhli perjantaina maajoukkueidensa mukana paikkaa EM-kisoissa. Suomi varmisti riemukkaasti paikkansa sekä seuraavissa koripallon miesten EM-kisoissa että jalkapallon naisten EM-kisoissa. 

Suomen koripallomaajoukkue eteni viidenteen perättäiseen EM-lopputurnaukseensa kukistamalla Sveitsin hallitun esityksen päätteeksi 92–84 Georgian Tbilisissä. Suomen EM-kisapaikka varmistui, kun Serbia voitti perjantain iltapelissä Georgian 92–66. 

Elias Valtonen urakoi Susijengin paidassa 8 pistettä, 3 levypalloa ja 4 syöttöä). Euran Veivin ja Korihaiden kautta ammattilaiskentille ponnistaneella Valtosella, 21, on syksyllä 2022 edessään ensimmäiset aikuisten arvokisat. Nuorten tasolla hän on pelannut niin EM- kuin MM-kisoissakin, alle 16-vuotiaissa aikanaan Suomen arvokkaimpana pelaajana.

– Meidän nuorempien pelaajien homma on tuoda intensiteettiä. Vanhemmat kaverit kyllä tietävät, miten pelaavat, me yritämme tuoda erityisesti puolustusta, Valtonen sanoi pelin jälkeen STT:lle. 

Naisten jalkapallomaajoukkue taas varmisti paikkansa Englannin EM-kisoissa tavalla, joka oli jalkapallodraamaa parhaimmillaan. Linda Sällström laukoi pallon päätössekunneilla vastustamattomasti maaliin ja käynnisti Suomen juhlat. 

Juhlahumua pääsi aistimaan myös Euran Pallon kasvatti Jutta Rantala. Ruotsalaisen Kristianstadsin hyökkääjä puki helmipöllöhöyhenet päälleen vaihtopelaajana, kuten viime vuoden lopulla karsintaotteluissa Skotlantia vastaan.