Kalen nappi

Nuorena Jääkiekkolehden toimittajana iski hämmennys, kun haastattelin Kalervo Kummolaa hänen kotkanpesässään, Tampere-talon hulppeassa työhuoneistossa.

Kummola kysyi kesken haastattelun, että haluanko lisää kahvia. Joo, kiitti. Sen sijaan, että Kale olisi ottanut pari kävelyaskelta, hän painoi sihteeri kutsunapilla paikalle. Sihteeri saapui nöyrästi ja kaatoi kahvin.

Hieman nolotti, sillä olisin toki voinut käydä pannulla itsekin.

Kalen kahvinappi symboloi hänen toimintatapaansa. Se on vanhan ajan johtajapatruunan tyyli. Nykyaikanen johtaja tuskin vastaavaan protokollaan taipuu.

Kummola valittiin jatkamaan Jääkiekkoliiton puheenjohtajana, vaikka hän joutui äänestyksessä tiukemmalle (15–14) kuin koskaan. Tai oikeastaan kunnon äänestystä ei ole ennen ollutkaan.

Ihan hienoa, että Mika Anttonen asettui Kalen itsensä junailemana vastaehdokkaaksi, mutta ei hänestä olisi ainakaan vielä ollut hommien jatkajaksi. Anttonen olisi halunnut tuoda jääkiekkoon lisää pehmeitä arvoja ja naisnäkökulmaa. Kentältä taas kiiri viestiä, että Suomessa halutaan jatkaa huippukiekkoon satsaamista.

Anttosen haasto oli silti tarpeellinen, sillä nyt Kummola saa tyylikkään ”exitin” puheenjohtajan paikalta. Nyt Liigan johto saa lisää aikaa hankkia Kalen jatkajan.

Tehtävä ei ole helppo. Esimerkiksi uransa lopettanut Saku Koivu olisi fiksu tyyppi, mutta hänelläkään ei ole oikeaa johtajakokemusta. Yksi varteenotettava vaihtoehto on, että Kalen postia jatkaa ammattijohtaja, jolla ei ole kummoistakaan kiekkotaustaa.

Kale on aina jakanut murahduksineen ja ärähdyksineen mielipiteet. Kieltämättä nuorempana Kale näyttäytyi jopa pelottavana hahmona.

Vaikka Kale on ryvettynyt matkan varrella muun muassa lippukohujen ja Jokerien KHL-lipsahduksen takia, ei hänestä ole henkilökohtaisella tasolla pahaa sanottavaa. Vastaukset ovat olleet välillä lyhyitä ja tylyn oloisia, mutta Kale ei ole koskaan piiloutunut ja väistellyt lehtimiehiä. Kalen murahteluja ja ärähtelyjä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Karun ulkokuoren alla piilee huumorintajuinen ja älykäs ihminen.

Kummolaa on pitkästä puheenjohtajakaudesta turha syyllistää. Hän kuuluu niihin ihmisiin, jotka eivät luovu vallasta kuin pakon edessä. Pikemminkin katseet voidaan kohdistaa valitsijoihin ja vastaehdokkaisiin.

Tein kerran juttua varten hahmotelman uudesta suomalaisesta sarjajärjestelmästä. Siinä Mestis lakkautettaisiin kokonaan ja A-junnujen sarja muutettaisiin osittain aikuisten sarjaksi, jossa ikäraja olisi 23. Liigaseurojen junnut saisivat mandaattipaikan tähän farmisarjaan.

– Kuolleena syntynyt ajatus. Ei tulee toimimaan, kuului Kalen yksiselitteinen vastaus sähköpostilla.

Juuri sellaista systeemiä nyt ollaan nyt suomikiekkoon kehittelemässä. Jos järjestelmä toteutuu, täytyy lähettää sama juttu Kalelle uusiksi.