Kalle Sahlstedt palaa Raumalle Lukon urheilujohtajaksi

Kalle Sahlstedt (vas.) pääsi vaihtamaan elokuussa 2013 Äijänsuolla kuulumisia Lukon kuuluisaan 1973-ikäluokan joukkueeseen kuuluneiden joukkueenjohtaja Matti Nurmen ja Pasi Saarelan kanssa. Kuva: Esa Urhonen

Rauman Lukon uusi urheilujohtaja on Kalle Sahlstedt. 43-vuotias entinen maajoukkuehyökkääjä lopetti oman peliuransa vuonna 2010, jonka jälkeen hän on toiminut jääkiekkolehtorina Aurajoen urheilulukiossa Turussa.

Lukon urheilujohtajana Sahlstedt tulee "vastaamaan seuran urheilupuolen kehittämisestä ja ohjauksesta", kuten Lukko haun käynnistäessään kuvaili. Projekti on pitkä.

– Tavoite on olla Lukossa vähintään 5 vuotta. Jos pesti jää lyhyemmäksi, niin olen pettynyt enkä ole onnistunut. Vuodessa tai kahdessa ei vielä hirveästi saa aikaan, koska kaikki ei tule kuntoon sormia napsauttamalla, Sahlstedt toteaa.

Sahlstedt aloittaa täysipäiväisesti Lukon palkkalistoilla vasta ensi kesänä ja hoitaa siihen asti myös nykyistä työtään jääkiekkolehtorina.

Urheilujohtajan työnkuvan yksi merkittävä rasti on laittaa Lukon junioriputki sellaiseen kuntoon, että se alkaa tuottaa yhä enemmän pelaajia edustusjoukkueeseen. Sahlstedt korostaa yhteistyötä valmentajien ja valmennuspäällikön kanssa.

– En arvota sitä kovinkaan korkealle, tuleeko A-, B- tai C-junnuissa mitali, vaan miten yksittäiset pelaajat kehittyvät. Jos joskus voitetaan joku mitali makaamalla keskialueella trapissa, niin ei se ole se juttu.

– Raumalaisella nuorella pitää olla rehellinen ja hyvä mahdollisuus nousta liigaporukkaan. Ympäristö ei saa olla esteenä, että menetettäisiin yksikin lahjakkuus.

"Ja jos ajattelen raumalaista kiekkojännäriä, niin onko se tiistain kotipelin 2–1-voitto vain seisomalla keskialueella sen kiekkojännärinkään juttu."

Sahlstedt uskoo, että kuuden vuoden taustasta jääkiekkolehtorina on urheilujohtajan pestissä paljon hyötyä.

– Uskon, että pystyn laittamaan urheilupuolen ajan mittaan hyvään kuntoon. Käyttämätöntä urheilupotentiaalia Raumalla on todella paljon ja uskon, että tiedän kokemuksen kautta, mitä tuossa hommassa pitää tehdä.

Sahlstedt kertoo työskennelleensä yläaste- ja lukioikäisten juniorien ja heidän valmentajiensa kanssa todella tiiviisti. Hän on vetämässä esimerkiksi yhdeksät aamuharjoitukset viikossa. Turkulaisen kiekkokoulun tulokset ovat nähtävissä vaikkapa TPS:n

Pitsiturnauksessa pelaavasta joukkueesta, joka pursuaa 1990-luvulla syntyneitä turunseutulaisia nuoria pelaajia.

– En uskalla sen enempää sanoa mikä on minun ansiotani, mutta varmasti yhtenä tekijänä olen ollut siinä mukana. Vuosien aikana on saatu tehtyä timanttinen systeemi, jossa mukana iso määrä valmentajia, Sahlstedt toteaa.

Lukon urheilujohtajana hän osallistuu myös edustusjoukkueen pelaajahankintoihin yhdessä päävalmentajan kanssa.

Sahlstedtin mukaan hänellä on sanansa sanottavana myös, jos ja kun Lukko valitsee aikanaan uutta päävalmentajaa Pekka Virran tilalle.

Sitä tilannetta Sahlstedt ei haluaisi hetkeen nähdä. Hän puhuu ylistävään sävyyn valmentajasta, jonka alaisuudessa pelasi oman uransa viimeiset vuodet KalPassa 2008–10. Virralla on Lukon kanssa 2+1-vuotinen sopimus.

– En usko siihen, että vuoden tai kahden välein vaihdetaan koutsia. Pekka peluuttaa sellaista lätkää, jota haluan Lukossa nähdä aikuis- ja juniorijoukkueilta. Modernia tulevaisuuden jääkiekkoa: liikkuvaa, rohkeaa, paineistavaa ja freessiä pelaamista, Sahlsted kehuu.

– Ja jos ajattelen raumalaista kiekkojännäriä, niin onko se tiistain kotipelin 2–1-voitto vain seisomalla keskialueella sen kiekkojännärinkään juttu, hän lisää.

Kalle Sahlstedtin juuret ovat Raumalla ja Lukossa, jossa hän pelasi ensimmäiset liigakautensa 1992-97. - Varmaan kaikki ymmärtävät, että seura on minulle hyvin rakas, hän sanoo.

Sahlstedtin isä Esko muistetaan Lukon värikkäänä ja monivuotisena valmentajana 1970- ja 80-luvuilta. Kalle Sahlstedtin valmentajakokemus joukkueissa rajoittuu hänen nuoremman poikansa joukkueeseen, Naantalin VG-62:n vuonna 2005-syntyneisiin.

– Onhan minua pyydetty melkein vuosittain liigajoukkueen valmentaksi. Olisinko hirveästi parempi urheilujohtaja, jos olisin ollut vaikka liigan päävalmentaja, en osaa sanoa. Mutta sitä pidän isompana puutteena, jos en olisi ollut niin lähellä esimerkiksi A-, B- ja C-juniorien arjen tekemistä.

Lukon kasvatti pelasi mittavalla yli 700 liigaottelun urallaan myös TPS:ssä, KalPassa ja Kärpissä. Suhdeverkostoa kertyi myös Ruotsista neljän HV-71-kauden ajalta, mutta rekrytointi- ja scouttaushommissa hän myöntää olevansa vihreä.

– Totta kai tarvitsen jossain osa-alueilla apua. Ei sellaista henkilöä löydy maailmasta, joka hanskaisi tämän kaiken ja se olisi peace of cake, Sahlstedt muistuttaa.