Päävalmentaja heitti pienen piikin Lukon suuntaan, kun KalPa löi raumalaisten hurjan kotiputken poikki: "Toivottavasti he nyt saivat mieluisan miehistön"

Lukko ei kyennyt ottamaan 19. peräkkäistä ja kauden kahdeksatta kotivoittoaan, vaan KalPa aiheutti raumalaisille ensimmäisen kotitappion.

Vuosi 2010 oli jääkiekkoliigassa historiallinen. Sen aikana peräti kaksi eri joukkuetta onnistui kirjauttamaan ennätykselliset 19 kotivoittoa putkeen. Sekä JYPin että HIFK:n ennätys jakaantui kahdelle eri kaudelle, mutta melkein samoille päiville. JYP kirjautti voittoputkensa 5.2.2010 – 4.11.2010, HIFK 4.2.2010 - 6.11.2010. Rauman Lukolla oli tiistaina mahdollisuus palata jääkiekkoliigan kärkeen ja nousta sivuamaan HIFK:n ja JYPin ennätystä.

Äijänsuolla KalPaa vastaan oli tarjolla 19. peräkkäinen kotivoitto, mutta kuopiolaiset kykenivät lyömään hurjavireisen Lukon putken poikki lukemin 3-4 (1-2, 1-1, 1-1) tulleella voitolla.

- Tiesin ennätyksestä, mutta ei se vaikuttanut peliin millään lailla, Lukon avausosuman tehnyt Julius Mattila kuittasi.

Lukko oli hävinnyt ennen tiistaita Äijänsuolla viimeksi tapaninpäivänä 2019. Sen jälkeen joukkue ehti niputtaa 18 kotivoittoa, joista 16 varsinaisilla peliajoilla ja kaksi voittomaalikilpailuissa. Tällä kaudella Lukko ei ollut menettänyt Kivikylän Areenalla vielä pistettäkään.

Yhden kauden kotivoittoennätykseen Lukolla on vielä mahdollisuus. JYP keräsi kaudella 2010-11 peräti 23 kotivoittoa.

- Meiltä huono kokonaisuus, joten ei jäänyt hirveästi jossiteltavaa. Tuntui, että kauden kaikki virheet tulivat tähän yhteen peliin. Tuli sellaisiakin virheitä, joita emme yleensä tee, Mattila mietti.

KalPasta on muodostumassa tällä sesongilla viheliäinen vastustaja Lukolle. Ottelun iso kuva oli sellainen, että KalPa onnistui puolustamaan keskialuetta ansiokkaasti ja tukkimaan Lukon puolustajien syöttölinjat avauspelaamisessa.

- KalPa onnistui myös taktisesti keskialueen puolustamisessa, mutta enemmän tulos oli meidän huonoutta. Vähän avauspelaamisessa niiden träppiä vastaan tyydyimme pelaamaan ja olimme ylimielisiä. Sen suuremmin en osaa tähän hätään analysoida.

Lukolla oli otteluun lähdettäessä alla murskavoitot Ässistä (9-1) ja JYPistä (6-1). Molemmissa otteluissa Lukko tykitti jo hyvissä ajoin 3-0-johdot, joten päävalmentaja Pekka Virta muistuttikin lehdistötilaisuudessa Jyväskylässä, ettei joukkue saa alkaa kuvitella lyövänsä aina avauserässä 6-0-numeroita taululle.

KalPa ei päästänyt Lukkoa mukavuusalueelle, vaan päinvastoin järjesti jokaisen erän alussa maalillaan isännille sokkihoitoa. Ottelun avausmaalin ampui puolustaja Lasse Lappalainen jo 15 sekunnin pelin jälkeen.

0-2-osuman ohi Oskari Setäsen viimeisteli Alexander Ruuttu siirtämällä Aleksi Klemetin laukauksen irtokiekon sisään. Avauserän lopulla Lukko nousi peliin mukaan, kun Mattila sai mailansa väliin Pavol Skalickyn laukaukseen ja tuomaristo totesi videonauhalta, ettei sentterin ohjausmaali syntynyt sääntöjen vastaisesti.

Heti toisen erän alkuun KalPa sai ylivoiman ja Otto Leskinen siniviivalta 1-3-osuman tililleen, vaikka kiekko muutti tälläkin kertaa suuntaa matkalla. Maalin myötä Lukko vaihtoi maalivahtia Oskari Setäsestä Lassi Lehtiseen.

Lukko pystyi toisen erän kuluessa painamaan pelin painopistettä KalPan päätyyn ja se alkoi poikia tulosta sekä vieraiden jäähyinä että yhtenä maalina. Maalintekijä Lappalainen ei ehtinyt istua jäähypenkillä kuin kahdeksan sekuntia, kun Aleksi Saarela latasi B-pisteeltä rannelaserin yläkulmaan.

Erän neljännelle ylivoimalle Lukolla ei ollut enää Saarelan laukaisu-uhkaa laittaa, sillä hyökkääjä sai kiekon suuhunsa ja joutui lähtemään vertavuotavana pukukoppiin. Lukon kannalta hyvä uutinen oli, että 11 liigaosumaa tällä kaudella ampunut Saarela palasi kolmanteen erään kokopleksi kasvojensa suojana.

Huono uutinen taas oli se, että Miikka Pitkänen polki jälleen erän alkupuoliskolla yhden miehen vastaiskuun ja ampui voittomaalin Lehtisen taakse.

Loppuhetkillä Lukko onnistui virittelemään kirinpoikasta, kun puolustaja Ville Heinola kavensi ilman maalivahtia ja Daniel Audette suti vielä viimeisellä sekunnilla huippupaikasta Eero Kilpeläisen vartioiman maalin ohi. Kilpeläiselle kertyi KalPan maalilla 18 torjuntaa, Setäselle (4) ja Lehtiselle (9) yhteensäkin vain 13.

- Pääsimme ajoittain paremmin peliin kiinni, mutta missään vaiheessa ei kokonaisuus kääntynyt meidän näppeihin, Julius Mattila näki.

Mattilan mielestä pelin kuva ei juuri muuttunut joukkueiden aiemmasta kohtaamisesta, joka kiekkoiltiin Kuopiossa 12. marraskuuta. Myös vajaat kaksi viikkoa aiemmin KalPa onnistui kaatamaan Lukon, silloin kotijäällään maalein 3-2.

KalPan päävalmentaja Tommi Miettisen mielestä tosin hänen joukkueensa onnistui nyt paremmin. Hän käytti myös paikan heittää pienen kuitin Lukon ja raumalaisten päävalmentajan Pekka Virran suuntaan.

- Edellisessä pelissä Kuopiossa emme pelanneet kovin hyvin. Vastustajan valmentaja haikaili silloin pelaajien perään, toivottavasti he nyt saivat mieluisan miehistön, Miettinen sanoi.

Lukolta oli viime kohtaamisen aikoihin peräti seitsemän pelaajaa maajoukkuetehtävissä, joten raumalaisseura yritti kovasti ehdottaa KalPalle ottelun siirtämistä. Nyt rivissä olivat kaikki loukkaantunutta Kristian Pospisilia lukuunottamatta, eikä Virta selitellyt tai silitellyt.

- Olimme koko illan huonompi joukkue tuolla. Molemmilla on näitä NHL-miehiä ja jos tähän nyt jotain muutoksia tulee, niin ei jäänyt ainakaan selittelemistä. Emme päässeet missään kohtaa pelissä sille tasolle tai sen tyylisesti pelaamaan, miten olemme parhaimmillamme. Tämä oli hyvää oppia meille, ei peli silti ihan noin helposti saisi hyytyä, Virta summasi.

16 ottelusta 36 pistettä kerännyt Lukko jatkaa sarjassa toisena, 15 ottelua pelannut KalPa nousi 27 pisteeseen ja sarjataulukon kuudennelle sijalle.

- Koitetaan nyt ensi kerralla pärjätä KalPallekin. Näyttää siltä, että olemme tällä hetkellä heille pisteautomaatti, Virta tokaisi.