KalPalle historiallinen B-nuorten Suomen mestaruus

KalPan piskuinen hyökkääjä Aleksi Klemetti nousi parrasvaloihin sunnuntaina Oulussa, missä kuopiolaisjoukkue voitti B-nuorten finaalissa Bluesin jatkoerässä maalein 4–3 (0 – 1, 1–1, 2–1, 1–0).

Klemetin tekemä mestaruusmaali oli komea soolo. Hän kävi jo kiekon kanssa Bluesin puolustusalueella, päätti kuitenkin ottaa uudestaan vauhtia omalta alueelta, purjehti koko espoolaiskolmikon läpi ja ampui kiekon B-pisteen kaarelta takylänurkkaan.

Raksilan digitaalit pysähtyivät aikaan 65.08.

B-nuorten mestaruus on KalPan seurahistorian ensimmäinen, vaikkakin viime kaudella se voitti B2-juniorien SM-kultaa. Hopeaa joukkue oli voittanut 1997 ja 2005 sekä pronssia 2003 ja 2014. Bluesille hopea oli jo viides viimeisen kuuden vuoden aikana.

Klemetin ilta oli liki täydellinen. Hän johti kuopiolaisten takaa-ajoa ampumalla ajassa 45.05 ylivoimalla 2–2-tasoituksen. Bluesin Leevi Lemberg rokotti heti seuraavassa vaihdossa 2–3:een, mutta Klemetti nousi parrasvaloihin uudestaan ajassa 57.55. Severi Immonen voitti hyökkäyspään aloituksen, Tuomas Ahtonen pudotti viivaan, josta Klemetti veti hurjan jäänuoliaiaisen ohi Oskar Aution.

"18-vuotias Klemetti on 171 senttinen ja 65-kiloinen hyökkääjä, joka on Kuhmon Kivan kasvatti. Hän siirtyi 15-vuotiaana Kuopioon ja KalPan juniorimyllyyn, jossa hänestä on kuoriutunut todellinen polkukone."

Joukkueen vastuuvalmentaja Sakari Muotka löysi tuoreeltaan voittoreseptin.

– Ei tämä mitään huikeaa peliä ollut, olimme koko ajan maalin perässä, mutta ennen kaikkea me olimme sitkeitä. Myös välieräottelun voitimme jatkoajalla, Muotka kiteytti.

Tunteet löivät heti tuoreeltaan korkealla.

– Meinaa happi loppua.

Joukkueen kapteeni Samu Miettinen korosti joukkuehengen merkitystä.

– Matka on ollut pitkä, koko ajan on parannettu, ja sitä kautta usko on kasvanut. Ihan huikea tunne. Ei tätä meinaa todeksi uskoa, Miettinen tunnelmoi.

18-vuotias Klemetti on 171 senttinen ja 65-kiloinen hyökkääjä, joka on Kuhmon Kivan kasvatti. Hän siirtyi 15-vuotiaana Kuopioon ja KalPan juniorimyllyyn, jossa hänestä on kuoriutunut todellinen polkukone.

"B-nuorten SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi valittiin Kärppien Arttu Nevasaari, joka sai vuodeksi haltuunsa Esa Tikkanen -kiertopokaalin."

Kaksi edellistä B-nuorten mestaruutta voittanut Kärpät joutui tyytymään pronssimitaleihin. Kärpät löi pronssiottelussa Tapparan selvin numeroin 5–2 (2–0, 1–2, 1–0).

Kärppien tehokkaimpia pelaajia olivat Anton Sikorski (2+0) ja Zdenek Sedlak (0+2).

B-nuorten SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi valittiin Kärppien Arttu Nevasaari, joka sai vuodeksi haltuunsa Esa Tikkanen -kiertopokaalin.

B2-mestaruuden 2017 voitti HIFK. Joka voitti finaalissa Ilveksen maalein 1–0 (0–0, 0–0, 1–0). Ottelun ainoan ja mestaruuden ratkaisseen täysosuman teki ajassa 55.06 HIFK:n Joona Aalto.

"Lopullisesti mestaruuden HIFK:lle ratkaisseet täysosumat iskivät huippukiekkoilussa tutut sukunimet Jyry Kortelainen, Anton Lundell ja Daniel Mäkiaho."

Suurena ennakkosuosikkina C-nuorten finaaliin lähtenyt Kärpät joutui karvaasti pettymään, kun HIFK oli maalein 2–6 (1–0, 0–3, 1–3) parempi.

Finaaliottelun lopulliset askelmerkit alkoivat muotoutua toisessa erässä, kun vahvasti painanut vierasjoukkue tuli väkisin rinnalle ja ohi. Tuukka Tieksola kavensi heti kolmannen erän alussa 2–3:een, mutta HIFK meni vääjäämättömästi menojaan.

Lopullisesti mestaruuden HIFK:lle ratkaisseet täysosumat iskivät huippukiekkoilussa tutut sukunimet Jyry Kortelainen, Anton Lundell ja Daniel Mäkiaho.

Kun loppusummeri soi, kypärät, hanskat ja mailat lensivät kohti taivasta ja pelaajat riensivät vauhdilla joukkueen sankarimaalivahti Harri Piiroisen päälle. Piiroinen torjui yhteensä 32 kertaa, kun Kärppien Severi Soukka pääsi 26 torjunnalla.

HIFK:n C-juniorit pystyivät uusimaan viime vuotisen mestaruutensa. Tämän kauden joukkueen päävalmentajana toimii entinen huippupelaaja Kimmo Kuhta.

C-juniorien pronssimitalit matkasivat Turkuun, kun TPS voitti Jokerit 3–1 (1–0, 0–1, 2–0).

Final Four –muodossa eli sarjojen neljän parhaan joukkueen yhteisenä kaksipäiväisenä tapahtumana pelattava lopputurnaus järjestetiin nyt toista kertaa. Raksilan kahdessa kaukalossa pelattiin kahden päivänä aikana yhteensä 12 ottelua.

Kärpät isäntäseurana ja Raksilan rakennuksena selviytyivät järjestelyistä hyvin.