KalPan joulutodistus – Lohduton startti ja huima ylösnousemus

Sami Kapanen piiskasi kehnon alun jälkeen KalPan melkoiseen lentoon. Niko Hovinen on loukkaantumisesta toivuttuaan napsinut kiinni suurimman osan kiekoista. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Savolaisten lohduttoman alkukauden siemenet kylvettiin jo viime kevään siirtomarkkinoilla. Puolet hopeajoukkueesta vaihtoi maisemaa ja laatupelaajat veivät muassaan 101 maalia. Alkuun jälkikin oli sen näköistä. KalPa - vaikka energinen olikin - hävisi 13 ottelua 18 ensimmäisestä. Peli toki kehittyi koko ajan, ensin hiiren askelin, sitten isommin harppauksin.

Kehityksen mukana tuli lokakuun lopulta lähtien myös tulos. Sami Kapanen esikuntineen otti hitusen jalkaa pois kaasulta ja palautti mieliin kiekkokontrollin, sen viime kaudelta tutun suoraviivaisemman version siitä. Viimeiset 15 kierrosta ennen joulutaukoa KalPa oli koko liigan kuntopuntarin ykkönen rohmuttuaan peräti 35 pistettä. Ne ensimmäiset 18 kierrosta tuottivat vain 16.

Nuori ryhmä on työteliäs ja hyppäisi vähintään yhtä työteliään päävalmentajansa perässä vaikka kaivoon. Kapanen paitsi haluaa joukkueensa menestyvän ja kehittyvän, luoda myös polkua ylös päin jokaiselle pelaajalleen. Porukka on myös ostanut ajatuksen, että pelaajana kaiken nähnyt, mutta valmentajana vielä noviisiosastoa oleva Kapanen voi olla heille suureksi avuksi.

Samoihin aikoihin, kun KalPan tuloksellinen kurssi alkoi kääntyä, joukkue julkisti puolustaja Ryan Wilsonin sopimuksen. Yli 200 NHL-ottelun konkari ei ole ollut säkenöivä sateentekijä, mutta tuskin peruspakista sellaista odotettiinkaan. Ennen muuta perusluotettavan Wilsonin saapumisen myötä kilpinutut ovat saaneet enemmän irti luottoparistaan Juuso Riikola - Santeri Lukka.

Kun kaksikon ei tarvinnut Wilsonin saavuttua enää urakoida puolta tuntia joka ilta, jäi energiaa myös hyökkäysten tukemiseen. Se alkoi näkyä nopeasti tulostaululla.

Keskikaistalla KalPalla riittää tulevilla kierroksilla haasteita. Vakiosenttereistä Eetu Luostarinen ja Joni Ikonen ovat alle 20-vuotiaiden MM-kisareissulla, Balasz Sebok puolestaan on loukkaantunut. Sebokin arvioitu paluuajankohta on "lähiaikoina". Niiralan montussa ollaan sormet ja varpaat ristissä, että se olisi jo tapaninpäivänä.

KalPan joulutodistus:

Kiekkoareena ei kavahda numeroarvostelua, vaan käyttää joulutodistuksessa rohkeasti koko asteikkoa kympistä neloseen.

10: Otanta otteluiden muodossa on alkukauden loukkaantumisen vuoksi pieni, mutta minkäs teet? Niko Hovisen kahdeksan liigakamppailua tällä kaudella ovat silti niin veret seisauttava esitys, että hirvittää. Kahdeksan ottelua, seitsemän suoraa voittoa, mielipuoliset neljä nollapeliä, torjuntaprosentti 96,51 ja päästettyjen maalien keskiarvo per kuusikymmentä minuuttia tasan yksi.

Tehkääpä perässä.

9: Alexander ja Alexandre, nimittäin Ruuttu (10+6=16) ja Texier (8+4=12). Ensin mainittu murtautui viimein 25-vuotiaana tuloksentekijäksi liigatasolla siirrettyään ottelumääränsä jo kahdensadan pintaan. Vasta 18-vuotias ranskalainen Texier puolestaan on ollut parhaimmillaan KalPan ennakkoluulottomuuden ruumiillistuma. Fyysisesti hän on vielä miesten peleihin raakile, mutta käden taidot, laukaus mukaan lukien, alkavat olla huippuluokkaa.

8: Unkarilaissentteri Balasz Sebok on kehittänyt ammattitaitoaan jääkiekkoilijana hitaasti, mutta varmasti. Jo 15-vuotiaana Kärppiin siirtynyt Sebok on ottanut KalPan ykkössentterin tontin haltuunsa ja oli joulun alla loukkaantuessaan joukkueensa kultakypärä (5+13=18) ja tasaisen vauhdin taulukolla noin 35 tehopisteen vauhdissa. Jättiloikkaa 23-vuotias ei vieläkään ole tehnyt, mutta on KalPan hierarkiassa joukkueen kulmakiviä.

7: Eetu Luostarisella on mittarissa toki vasta 19 vuotta, mutta viime kausi ja etenkin röyhkeä playoff-kevät antoivat odottaa enemmän. Luostarinen on paiskinut töitä "perushyvin", mutta steppi seuraavalle portaalle on vielä ottamatta. On mielenkiintoista nähdä, millaisella jalalla sentteri palaa 2-kymppisten MM-reissultaan. Hän ei olisi liigahistorian ensimmäinen pelaaja, jolta se liigaharppaus nähdään nimenomaan nuorten MM-kisojen jälkeen.

6: Janne Tavin työnteon moraalissa ei ole vikaa, mutta KalPa pestasi viime kaudella JYPissä 13+21=34 pistettä nakutelleen hyökkääjän tekemään myös tulosta. 4+6=10 pistettä 33 ottelussa ylivoimavastuulla, 18 minuutin ottelukohtaisella peliajalla ja yli 440 liigaottelun kokeneen pelimannin tilinauhalla eivät ole kovin korkean arvosanan yhdistelmä.

6: Tommi Jokinen luistelee ensimmäisen kerran urallaan kapteenin C-kirjain puserossaan. Liekö sitten kipparin raskas taakka kipsannut etenkin alkukaudesta peliä vai mikä, mutta Jokinen joutui odottamaan kauden avausosumaansa aina 25. kierrokselle saakka. Joulukuussa hän paukutteli jo menemään piste per peli -tahtia eikä marraskuukaan pöllömpi ollut, mutta kokonaisuus jää seiskan alapuolelle.

5: Jo maisemaa vaihtanut Alex Lavoie ei löytänyt missään vaiheessa paikkaansa KalPassa. Epäonnistunut hankinta on toki usein yhtä lailla joukkueen kasaajien vika siinä missä pelaajan itsensäkin. Mutta niin haluttomasti Lavoie kaukalossa useaan otteeseen kaarteli, ettei moista soisi ammattipelaajalta näkevänsä.

4: -