KalPan ranskalaislupaus NHL-varauksestaan: "Se ei merkitse minulle mitään"

Lukon Heikki Liedes jäi taakse, kun KalPan Alexandre Texier kiihdytti. Kuva: Juha Sinisalo

KalPan hyökkääjä Alexandre Texier, 18, nojailee Äijänsuon pukukoppikäytävän seinään. KalPa on hävinnyt kivuliaasti Lukolle hetki sitten lukemin 4–0.

– Nyt täytyy jo keskittyä seuraavan kamppailuun, Texier heittää.

Aivan oikein ajateltu. Texierillä on edessä niin hyvä tulevaisuus, ettei hänen kannata jäädä jumiin yhteen liigaottelun tappioon.

Texierin urasuunnitelmat ovat vahvasti valtameren takana NHL:ssä. Hänellä on eväät nousta ranskalaiskiekkoilun uudeksi supernimeksi, joka kohentaa entisestään maan kohenevaa kiekkomainetta.

Texieristä tuli Ranskan kaikkien aikojen korkein NHL-varaus, kun Columbus Blue Jackets varasi hänet viime kesän varaustilaisuudessa toisella kierroksella (tilaisuuden 45. pelaaja). Aiemmin paikkaa piti NHL:ssäkin pelanneen Philippe Bozonin poika Tim Bozon, jonka Montreal Canadiens varasi 2012 kolmannella kierroksella.

Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen sanoi valinnan jälkeen, että hän olisi ottanut Texierin ensimmäisellä kierroksella, jos heillä olisi ollut ykköskierroksen vuoro.

En pidä varausta sinänsä tärkeänä. Se on vain numero.

Miten paljon tunnet ylpeyttä varauksesta?

– En pidä varausta sinänsä tärkeänä. Se on vain numero. Pääasia on, että pääsen pelaamaan NHL:ssä, nuorukainen heittää hiljaisella mutta päättäväisellä äänellä.

NHL:ssä pelasi viime kaudella neljä ranskalaispelaajaa (Antoine Roussel, Xavier Quellet, Pierre-Edouard Bellemare, Yohann Auvitu). Sen lisäksi ranskalaispelaajia rantautuu koko ajan enemmän Euroopan huippusarjoihin.

– Suomeen verrattuna Ranska on vielä perässä, mutta taso nousee koko ajan, Texier iloitsee.

Ranskalaisten jääkiekkoilijoiden kulmakarvat nousevat usein pystyyn, kun puhe kääntyy maan ykköslajiin, jalkapalloon. Niin Texierillekin. Jalkapallo ei kuulunut hänen lajivalikoimaansa pikkupoikana, vaan jääkiekon lisäksi Texier pelaili kesäisin tennistä.

Texierin isä Fabrice pelasi urallaan pakkina Brûleurs de Loups de Grenoblen joukkueessa.

– Rakastin jääkiekon pelaamista heti pienenä ja siitä tuli minun juttuni, Texier ilmoittaa.

Taidot puskivat esiin jo nuorena. Kaudella 2015-16 hän tykitti Ranskan B-junnusarjassa tehot 40+30=70, mikä on sarjan kaikkien aikojen ennätys. Jo silloin oli selvä, että Texierin pitää tähyillä ulkomaille, jos hän aikoo kehittyä.

– Muistan kun näin turnauksessa suomalaisten juniorijoukkueiden peliä, se näytti niin paljon paremmalta kuin ranskalaisten.

Texier pääsi pelaamaan miesten sarjaa jo viime kaudella Grenoblen joukkueessa. Hän paukutti 12 pudotuspeliottelussa viisi maalia ja antoi viisi maalisyöttöä.

A-maaotteludebyyttikin tuli jo 17-vuotiaana. Texier olisi todennäköisesti päässyt mukaan miesten MM-kisoihin ilman pahaa olkapäävammaa, joka vaikeutti valmistautumista tärkeään tehtävään – ensimmäiseen kauteen SM-liigassa.

Texier liittyi KalPan joukkueen vahvuuteen vasta viikkoa ennen sarjan alkua. Hän debytoi SM-liigassa 8. syyskuuta Jukureita vastaan. Ensimmäinen liigamaali syntyi HIFK:ta vastaan.

– Kesä oli rankka. Pystyin luistelemaan, mutta jokapäiväinen olkapään kuntouttaminen oli kovaa. Ensimmäisessä pelissä olkapää tuntui vielä vähän aralta, mutta nyt se on jo kunnossa, Texier kertoo.

Keskenkuntoisuus näkyy vielä Texierin pelissä. SM-liiga ei ole ylipäätään helppo pala 18-vuotiaalle pelaajalle, joka on tullut selkeästi heikommasta sarjasta.

Sinänsä hyvä, että pelasin miesten sarjaa jo viime vuonna, mutta Suomessa peli on vielä fyysisempää ja nopeampaa

Texier pitää Kuopion järvimaisemista ja pikkukaupungin tunnelmasta, mutta hän on ensisijaisesti tullut Suomeen kehittymään urheilijana eikä ihailemaan maisemia.

– Sinänsä hyvä, että pelasin miesten sarjaa jo viime vuonna, mutta Suomessa peli on vielä fyysisempää ja nopeampaa. Jokaisessa pelissä mennään todella kovaa.

Kovaa tosiaan mennään. Sen takia SM-liiga palvelee hyvin Texierin lopullista päämäärää, NHL:ää. Hänen pelinäkemyksensä ja perustekniikkansa voisi olla jo nyt NHL-tasoa, mutta fyysinen pohja, luistelu ja kamppailuvoima on saatava vielä paremmaksi.

Esikuva on Texierillä ainakin kunnossa. Hän ihailee supertähti Sidney Crosbyä.

– Crosby on niin hyvä joka osa-alueella, sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Minulle hän on maailman paras pelaaja.

Lisää aiheesta

Näkökulma: Ei enää mikään pikkumaa - Ranskan jääkiekko tekee kovaa nousua