Kanada voitti "kolikonheiton" MM-jäällä – Nick Paul sammutti Leijonien toiveet maailmanmestaruuden uusimisesta

Päävalmentaja Jalonen: "Huikea suoritus pojilta. Olen ylpeä koko joukkueesta."

Jääkiekon tämän vuoden maailmanmestaruus ratkaistiin sunnuntaina pelillisesti kolikonheitolla. Kanada kaatoi Latvian Riiassa MM-finaalissa Suomen 3–2, kun Nick Paul teki ensimmäisessä jatkoerässä ajassa 66.26 voittomaalin.

Jatkoerä pelattiin kolmella kolmea kenttäpelaajaa vastaan, joten pelillisistä hienouksista ei jatkoajalla voinut puhua. Kanada, varsinkin sen maalitykki Andrew Mangiapane, syyllistyi tuomarien niin salliessa rajuun koukkimiseen. Sen kokivat suomalaisista Anton Lundell ja Hannes Björninen.

Näin Kanada sai hyvityksen Slovakian Bratislavassa kaksi vuotta sitten edellisissä kisoissa Suomelle kärsimälleen MM-finaalin 1–3-tappiolle. Riiassa Suomi kukisti Kanadan B-alkulohkossa voittomaalikisan jälkeen 3–2.

– Ei ole mukava tunne nyt. Olemme pelanneet tiukkoja maalin pelejä, nyt hävisimme väärän ottelun, Suomen kapteeni Marko Anttila kertoi Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n etähaastattelussa.

Suomelle MM-finaalipaikka oli 12:s ja -hopea historian yhdeksäs. Kokenut keskushyökkääjä Petri Kontiola hävisi MM-finaalin kolmannen kerran.

– Hyvä turnaus, hyviä äijiä, hyvä sauma voittaa turnaus, mutta ei tullut nyt. Mahtava porukka, 36-vuotias Kontiola sanoi liikuttuneena C Morelle.

Kanada voitti oikeat ottelut

Historiansa 27. maailmanmestaruuden voittanut Kanada hävisi MM-turnauksen kolme ensimmäistä otteluaan ja selviytyi pudotuspeleihin rimaa hipoen. Se voitti kymmenestä kisapelistään kuusi ja hävisi neljä.

Varsinaisen peliajan kolmannessa erässä puolustaja Petteri Lindbohm nosti Suomen toiveita, kun hän laukoi kolmannessa erässä turnauksen avausmaalinsa ja Suomen 2–1-johtoon ajassa 45.27.

Päävalmentaja Jukka Jalosen perinteinen neljän kentällisen peluutus näytti toimivan, Kanada uupuvan. Se turvautui jo ennen Lindbohmin johtomaalia kohti vastapäätyä heittämiin roikkukiekkoihin.

Ylivoimalla tehokas Kanada kuitenkin tasoitti reilut seitsemän minuuttia myöhemmin 2–2:een. Kapteeni Adam Henrique iski kiekon maaliin, kun Suomen pelaajista Lindbohmin maaliin syöttöpisteen saanut Mikael Ruohomaa oli jäähyllä.

Kanada oli rankaissut Leijonia jo toisen erän alussa Atte Ohtamaan kummallisen jäähyn loppupuolella. Kiekon aiemmin ylivoimalla tolppaan laukonut Maxime Comtois survoi ylivoimalla 1–1-tasoituksen ajassa 24.30.

– Oltiin parempia 5–5-pelissä, meillä oli enemmän maalipaikkoja, Kanada oli pikkuisen parempi erikoistilanteissa, päävalmentaja Jalonen sanoi.

"Aikansa menee, että toipuu"

Leijonien johtomaalin teki ensimmäisessä erässä ajassa 8.57 juuri Kanadan toisen jäähyn jälkeen Ruohomaa. Maalin syötti Oliwer Kaski.

– Sokeakin kana löysi jyvän, kisojen parhaan ottelunsa pelannut Ruohomaa kommentoi C Morelle turnauksen avausmaaliaan.

Jukka Jalosella on Leijonien päävalmentajana kaksi maailmanmestaruutta, Slovakiasta 2011 ja 2019. Lisäksi hän luotsasi Suomen nuoret maailmanmestaruuteen kotikisoissa 2016.

Jalonen jakoi tämänkertaiselle MM-joukkueelleen vilpittömiä kehuja.

– Emme hävinneet yhtään ottelua varsinaisella peliajalla. Tänään olimme hyviä, Jalonen vertasi vaisumpaan Saksa-välierään ja lisäsi:

– Huikea suoritus pojilta. Olen ylpeä koko joukkueesta. Oma aikansa menee, että tästä toipuu henkisesti. Hieno turnaus kaiken kaikkiaan joukkueelta.

Jalonen ei moittinut ratkaisua pelata jatkoerää 3–3-kokoonpanoin.

– Sehän on molemmille sama. Jos pelattaisiin viidellä viittä vastaan, jatkoaika kestäisi varmaan 5–6 tuntia, hän letkautti.