Kärpät onnistui pakkoraossa ja siirsi A-nuorten Suomen mestaruuden ratkaisua – "Tätä on playoff-kiekko"

Kärpät puristi A-nuorten finaalisarjan tasoihin Äijänsuolla. Lukon on pakko voittaa uudelleen Oulussa.

Lukon A-nuorten on pakko voittaa Oulussa uudelleen. Tiistainen jatkoerävoitto antoi raumalaisille mestaruuden katkolle kotijäälle, mutta tilaisuus jäi Marko Virtasen suojateilta käyttämättä. Kärpät haki vuorostaan vierasvoiton, joten A-nuorten SM-finaalit ovat tasan 1–1. Mestaruuden saa tänä vuonna kahdella voitolla.

Kärppien voittolukemat olivat keskiviikkona Äijänsuolla 3–6 (1–1, 1–4, 1–1).

– Tätä on playoff-kiekko. Kaveri oli selkä seinää vasten ja nosti rimaa edellisestä pelistä. Me emme ehkä olleet alussa ihan valmiina siihen paineeseen, vaikka tiedostimmekin tilanteen, Lukon kakkosvalmentaja Janne Niskala summasi.

Kärpät ratkoi pelin toisessa erässä

Keskiviikon kamppailun alussa ei tapahtumia hallitsevasta joukkueesta ollut epäselvyyttä. Kärpät tuli lujaa ja moukaroi Lukon maalivahtia Alex Mäkelää laukauksillaan.

Yksi veto meni sisään, ja Aleksi Antti-Roiko vei oululaiset johtoon. Kamppailu kuitenkin käytännössä käynnistyi uudelleen erän lopulla, kun Jeremi Tammelan laidalta lähettämä kiekko painui Kärppien maaliin.

Se selvästi käänsi hetkellisesti pelin kotijoukkueelle.

Muutos ei kuitenkaan ollut pysyvä, vaan toisessa erässä Kärpät otti kamppailun haltuunsa. Oululaiset laukoivat neljä maalia, kun Miro Järvenpää, Joona Kiviniemi, Joonas Lohisalo ja Hannes Häkkilä saivat kukin vuorollaan kiekon Lukon maaliin. Osumista kaksi syntyi ylivoimalla.

Erän puolivälissä Lukko pystyi kertaalleen puristamaan eron vielä yhteen maaliin, kun Tammela ampui illan toisen osumansa kärppävahti Leevi Meriläisen selän taakse.

– Toisessa erässä jäähyt sotkivat peliä, ja Kärpät onnistui. Paljon vaikutti sekin, että meillä oli toisessa erässä kakkossentteri pitkään pois, Niskala huomautti.

Kärpät onnistui selkä seinää vasten

Hän viittasi Robert Arrakiin, jolle tuomittiin toisen erän alussa 2+10 minuutin jäähy päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kolmannen erän alussa juuri Arrak vielä nosti raumalaistoiveita, kun hän ampui ylivoimalla lyöntilaukauksen Meriläisen vartioiman maalin ylänurkkaan.

Hieman erän puolivälin jälkeen kuitenkin Sisu Yliniemi palautti oululaisten johdon kolmeen maaliin ja sinetöi samalla pelin loppunumerot.

– Tuota se on, kun toinen on selkä seinää vasten, lyö kaiken likoon ja vielä onnistuu siinä, Niskala totesi.

– Mutta me olemme olleet tässä tilanteessa ennenkin, jos verrataan Jukurit-sarjaan. Siinäkin hävisimme toisen pelin, mutta kolmannessa pelissä olimme taas mukana.

Oulussa odottaa uusi mahdollisuus

Suomen mestaruuden kohtalo ratkeaa perjantaina Oulussa. Joka tapauksessa raumalaisten kaulaan ripustetaan kirkkaimmat SM-mitalit sitten 1950-luvun päivien.

Lukko on A-nuorissa voittanut Suomen mestaruuden viimeksi ja toistaiseksi ainoan kerran vuonna 1958. Ainut SM-hopea puolestaan on vuodelta 1953.

– Oulussa on uusi mahdollisuus. Tässä on finaalit kyseessä, joten tämä on kovaa kamppailua, Niskala summasi.