Katkerat kaksi pistettä Lukon laariin – "Mä teen pelkästään Kärppiä vastaan"

Miska Kukkosen harvinainen maali ja kolmen maalin johto eivät riittäneet Lukolle täyteen pottiin Kärppiä vastaan.

Rauman Lukko porskuttaa jääkiekkoliigassa kolmen ottelun voittoputkessa, mutta petrattavaakin syksyn pimetessä riittää. Perjantain kotiottelusta käteen jäi kaksi pistettä, kun Oulun Kärpät kaatui voittolaukauskilpailun kautta lukemin 5–4 (1–0, 1–1, 2–3, 0–0, 1–0).

Pelin jälkeen huulille jäi kuitenkin tapa, jolla Kärpät nousi päätöserässä kolmen maalin takaa. Ottelu näytti olevan jo paketissa, kun Pavol Skalicky viimeisteli läpiajosta Lukolle 4–1-osuman ajassa 48.53.

Kärpät viritteli kuitenkin mahtikirin: 51.25 Mikko Niemelä 4–2, 56.58 Mika Pyörälä 4–3 ja 57.20 Jesse Koskenkorva 4–4. Kaksi viimeistä osumaa syntyi ilman maalivahtia, sillä Kärppien päävalmentaja Lauri Mikkola veti Stanislav Galimovin maaliltaan jo hyvissä ajoin pelikellon näyttäessä 56.34.

Kärppien 33-vuotiaalla venäläisvahdilla oli vanhan liiton torjuntatyyli, mutta kiekot tuntuivat vaikka kyljellään maatenkin lopulta pysähtyvän. Galimov torjui 34 kertaa, kun Lassi Lehtinen selvisi Lukon maalilla 18 kopilla.

– Vähän katkerat kaksi pistettä, kieltämättä, Lukon päävalmentaja Marko Virtanen myönsi.

Pospisil oli siellä, missä tapahtuu

Kristian Pospisil oli jälleen siellä, missä tapahtuu. Keskiviikkona slovakkitaituri ratkaisi HIFK:ta vastaan Lukolle jatkoaikavoiton hävyttömällä lämärillä, nyt otti lopussa jäähyn, jonka aikana Koskenkorva tasoitti pelin.

– Ainoa viesti 4–2-maalin jälkeen oli, että ei oteta jäähyä. Seuraavan vaihtoon se sitten tuli. En tarkkaan nähnyt minkälainen, mutta kaveri pääsikin jo tasoihin, Virtanen harmitteli.

Pahaan poikaan riittää kuitenkin luottoa. Kahdesta jäähystä huolimatta Virtanen heitti Pospisilin heti jatkoajan alussa jäälle, kun Lukko pääsi hakemaan ratkaisua neljällä kolmea vastaan ylivoimalla. Se ei tulosta tuonut, mutta voittomaalikisassa onnistuivat Scott Pooley ja Arttu Ilomäki.

Ei Lukon esitys kuitenkaan pelkkään synkistelyyn jättänyt aihetta.

– Huono alku meiltä, jätettiin paljon kiekkoja keskialueelle. Nöyryys pelille oli huonoa, mutta paransimme koko ajan. Välillä meillä oli erinomaisia jaksoja.

Pooley aukaisi maalihanansa

Lukon maalihanat aukaisi Scott Pooley. Osuma oli pohjoisamerikkalaiselle ensimmäinen liigajäillä. Tuuletuksessa kannattajakatsomon edessä pursusi tunnetta. Sen verran monta kertaa Pooley pääsi yrittämään identtiseltä paikalta B-pisteen kaarelta, että lisääkin on takuuvarmasti luvassa.

Sulavaliikkeinen puolustajalupaus Noel Pietilä kirjautti osumaan syöttöpisteen, joka on Hyvinkään kasvatin ensimmäinen tehopiste liigajäillä. Pietilä sai seitsemännen puolustajan paikalta peliaikaa, vaikka kanadalaispuolustaa Thomas Gregoire palasi kokoonpanoon.

– Se on kauden alussa aina isoja asioita pelaajille, että saa onnistumisia ja sitä kautta rentoutta, Marko Virtanen muistutti.

Kukkoselle harvinainen onnistuminen

Virtasen mainitsemat erinomaiset jaksot osuivat ainakin toisen ja kolmannen erän alkuihin. Kun Kärpät jäähyili, pohjoisen poika Vili Saarijärvi ampui ylivoimalla Lukon 2–0-johtoon.

Perään onnistui ylivoimalla myös Arttu Ilomäki, mutta osuma hylättiin videotarkistuksen jälkeen. Linus Nymanin luistin leikkasi sen verran maalivahdinaluetta, että sen katsottiin häirinneen Galimovin jo ennestään huteraa torjuntatyöskentelyä.

Kolmannen erän alkuun tullut Lukon 3–1-osuma se vasta harvinainen onnistuminen olikin. Maalin järkkäsivät kolmosparin puolustajat: Vili Laitinen ampui, Miska Kukkonen kävi harjaamassa irtopalan sisään.

– Olihan se komeeta kotiyleisön edessä paukuttaa maali, Kukkonen maiskutteli.

Jokioisten kasvatti oli ennen tätä iltaa tehnyt liigaurallaan 83 runkosarjaottelussa tasan yhden maalin. Sekin syntyi Kärppiä vastaan, tammikuussa 2021 Raksilassa.

– Mä teen pelkästään Kärppiä vastaan, Kukkonen naurahti.

Viime kaudella tehopisteitä syntyi yhteensä 1+9=10. Peruspuolustaja ei uskaltanut kuitenkaan luvata laittaa paremmaksi.

– En tosiaan uskalla. Toivottavasti pistän.

Lukko kohtaa seuraavaksi TPS:n lauantaina. Turussa on makseltavana kalavelkoja, sillä kauden avausottelun finaaliuusinnassa Lukolle jäi luu käteen.

– Ärripurria jää sinne. Me ei olla TPS:ää vielä tällä kaudella voitettu, sitä lähdetään hakemaan, Virtanen tokaisi.