”Katsomoiden luulisi olevan aivan täynnä”

Pitkällä ja menestyksekkäällä pelaajaurallaan sekä kasvattajaseuraansa Rauman Lukkoa (1972-82 ja 1985-88) että naapurikaupungin Ässiä (1982-85) edustanut Ismo Villa sanoo empimättä, ettei satakuntaisten joukkueiden menestys kuluvan kauden SM-liigassa ole ollut hänelle yllätys. Molemmissa kaupungeissa tehdään määrätietoista työtä jääkiekon eteen ja nyt on aika nauttia sen työn hedelmistä.

Yksi asia Villaa kuitenkin kuluvassa kiekkokeväässä ihmetyttää. Nimittäin niin Äijänsuolla kuin Isomäessäkin olevat tyhjät tuolit.

– Jos ihmiset eivät lähde katsomaan oman joukkueensa taistelua välieriin, niin koska he sitten halliin menevät. Nyt jos koska katsomoiden pitäisi olla täynnä viimeistä paikkaa myöten ja hallin ovella vielä jonoakin, Villa tiivistää.

Hopeaa Lukossa


ja Ässissä

Ismo Villa tietää kokemuksesta, mitä oman jääkiekkojoukkueen menestys voi merkitä pienen kaupungin ihmisille. Hän on ollut voittamassa SM-hopeaa sekä Lukolle että Ässille, eikä mitaliriemu ole tosiaankaan jäänyt pelkästään jäähallin seinien sisäpuolelle.

– Jääkiekkomenestyksen voi nähdä ihmisten ilmeistä ja sen voi kuulla jutuista. Kun oman kaupungin joukkueella menee hyvin, ovat muutkin jutut lähtökohtaisesti positiivisempia. Jääkiekko parhaimmillaan voi olla nostava tekijä paikalliselle identiteetille, Villa näkee.

Villan hopeamitaleita yhdistää yksi tekijä, nimittäin SM-kullan vienyt joukkue. Sekä Lukko että Ässät hävisivät hänen aikanaan finaalit nimittäin Tapparalle.

– Joku voisi luulla, että minä näen painajaisia Tapparan logosta, mutta en ole onneksi ottanut jääkiekkoa koskaan niin vakavasti. Nyt voi jo tunnustaa, että Tapparaan siirtyminen oli aikanaan aika lähelläkin.

– Sen siirron kariutuminen ei ole harmittanut, mutta kieltämättä joskus on, että jätin käyttämättä mahdollisuuden lähteä ulkomaille. Kysymys oli perheen yhteisestä päätöksestä, paljastaa Villa.

Maalit jääneet mieleen

Seuraavaksi Ismo Villa saa vastattavakseen kysymyksen parhaista hetkistä Lukossa ja Ässissä. Vastaukset tipahtavat nopeasti kuin siltä kuuluisalta apteekin hyllyltä.

– Lukossa kovin juttu oli ilman muuta uran ensimmäinen maali TPS:aa vastaan. Lähelle sitä nousee viidessadas liigapeli, jolloin tein viisi maalia samaisen TPS:n verkkoon.

– Ässissä ratkaisin finaalipaikan, kun pääsin seitsemännen välieräpelin jatkoajalla yksin läpi Kärppiä vastaan, Villa muistaa.

– Urani kaikkein kovin kokemus on kuitenkin pääsy olympialaisiin. Suurin osa urheilijoista ei saa kokea sitä tunnelmaa koskaan elämässään, hän ynnää.

Loppuun vielä veikkaus Lukon ja Ässien jatkosta. Haastattelu tehtiin perjantaina kahden pelatun kierroksen jälkeen.

– Ässät menee välieräparistaan jatkoon ja samaa toivon myös Lukolle. Kolmas peli on aika ratkaiseva. Jos sen häviää, niin alkaa olla jo toivottamassa sillassa. Tärkeintä on se, että positiivisuus säilyy loppuun asti. Kun negatiiviset asiat pystyy kääntämään positiivisiksi, niin silloin mennään yleensä pitkälle. Tällä kaudella näin on tapahtunut niin Lukossa kuin Ässissäkin, Ismo Villa selvittää.

Tärkeää identiteetille. Ismo Villa tietää, että oman jääkiekkojoukkueen menestys saa ihmiset ajattelemaan positiivisesti muistakin asioista.