Kauden kahdeksas kulta irtosi Jouko Mahlamäelle Kauklaisten suolta: "Eihän tällä ollut mitään tekemistä juoksemisen kanssa, rämpimistä pikemminkin"

Jouko Mahlamäki näytti kuntonsa suojuoksun SM-kisassa.

Kun Satakunnassa järjestetään juoksutapahtuma, Jouko Mahlamäki todennäköisesti on viivalla. Silti Lauttakylän Lujan konkari pystyy edelleen löytämään uusiakin kisatantereita.

Lauantaina Mahlamäki ylitti ensimmäisenä täysmatkan eli 5 400 metrin juoksijana maaliviivan, kun suojuoksun epäviralliset SM-tittelit jaettiin Kauklaisissa.

Ensi syksynä 20 vuotta täyttävä juoksukilpailu ei vieläkään virallista SM-statusta saanut, mutta siitä huolimatta juoksijoiden taso oli jälleen kova.

M50-sarjan voittanelle Mahlamäelle suojuoksu oli ensimmäinen laatuaan, mutta meriittejä huittislaiselta juoksijalta löytyy – lauantainen SM-kulta oli miehen kahdeksas Suomen mestaruus tänä vuonna.

– Hallissa 1 500 metriä, puolimaraton, maastojuoksu, Turussa 800 ja 1 500 metriä, maantiejuoksu, viime viikonloppuna polkujuoksu ja nyt suojuoksu, Mahlamäki kertasi kuluvan kauden kultamitalisaldoaan veteraanikisoista.

– Tämä oli kuitenkin aivan omaa laatuaan. Eihän tällä ollut mitään tekemistä juoksemisen kanssa, rämpimistä pikemminkin. Tässä pärjää hitaampikin, jos vaan jaloissa on voimaa, hän jatkaa pilke silmäkulmassa.

Kylmiltään suohon

Aiempaa kokemusta suomaastosta Mahlamäellä ei ennen lauantaita ollut ja hän lähtikin kisaan sen kummemmin harjoittelematta. Perinteiseen tapaan juoksijat eivät saaneet harjoitella kisareitillä ennen starttia, eikä tälläkään kertaa pieniltä ”kisajärjestäjien källeiltä” vältytty.

– Tuo maaliviivaa edeltävä mutalammikko oli kyllä aikamoinen. Samoin loppusuoran ylämäki, jossa maasto upotti puoleen sääreen. Tässä mentiin kyllä ihan suden suuhun, Mahlamäki naurahti.

Mahlamäen voittoaika 29.03 ei ole suoraan verrannollinen edellisvuosien voittotuloksiin, sillä olosuhteet suolla vaihtelevat vuosittain.Rapakuntoisena kuitenkaan moisiin minuuttilukemiin ei ole mitään mahdollisuuksia yltää. Kokenut ratajuoksija Mahlamäki kuvailikin juoksu-urakkaa raskaaksi.

– Joskus ollaan päästy juoksemaan käytännössä aivan kuivalla pohjalla, joskus taas täällä ollaan nilkkaa ja polvea myöten upoksissa, ilmoittautumisista ja tulosmerkinnöistä vastannut Lapin Salaman puheenjohtaja Seppo Ala-Siuru kertoi.

Vesieste vaati uhreja

Tänä vuonna kilpailtiin kosteissa merkeissä. Jo vajaat kymmenen metriä lähdön jälkeen ensimmäisen juoksijan kenkä juuttui suohon, eikä yksikään kilpailija selvinnyt kuivin housuin maaliin – siitä piti huolen viimeistään upottava lätäkkö juuri ennen maalia. ”Vesieste” sai useammankin juoksijan polvilleen viime metreillä.

Juoksijoiden määrä jäi järjestäjien harmiksi sangen alhaiseksi. Kisaan starttasi yhteensä 21 juoksijaa, kun vuotuinen osallistujakeskiarvo pyörii 30–40 juoksijan paikkeilla.

Ala-Siuru ja tapahtuman puuhamies Arto Eronen epäilivät, että samaan aikaan Eurassa järjestetty TuraRun vaikutti negatiivisesti suojuoksun kilpailijamääriin.

– Vaikka en kyllä tiedä, miksi nämä molemmat tapahtumat piti samaan aikaan järjestää. Minä ainakin ilmoitin päivämäärän ja kellonajan jo vuosi takaperin, itsekin kisaan osallistunut Eronen sanoi.

Juuri Eronen sai Jouko Mahlamäen kaltaisen ikäluokkansa huippujuoksijan houkuteltua Kauklaisiin.

– Kyllä Arto on usein kysellyt mukaan ja tänä vuonna sitten pystyin viimein osallistumaan. Eikä sitä tiedä, vaikka ensi syksynäkin innostuisi mukaan, Mahlamäki tuumi.

– Siihen kyllä täytyisi jo vähän valmistautuakin.