Kazanin suomalaisvalmentaja ei ole aiemmin törmännyt dopingiin: "KHL yrittää pitää pesän puhtaana"

Arki pyörii Ak Bars Kazanissa, vaikka ykköskorin hyökkääjähankinta jäikin pois treenivahvuudesta.

| Päivitetty

Ari Moisanen syö tiistaina puoli seitsemältä Suomen aikaa mustikoita ja valmistautuu lähtemään punttisalille harjoituksia valvomaan.

Elämä jatkuu, vaikka KHL:n päivän kova uutinen koskettikin raumalaisen maalivahtivalmentajan työnantajaa Ak Bars Kazania.

Niiden takia yksi mies puuttui treeneistä. Danis Zaripovia ei näkynyt, eikä näy ihan hetkeen.

Tiistaina kerrottiin julkisuuteen, että kokenut tähtihyökkääjä on kärähtänyt dopingista. Hänelle on langetettu kahden vuoden kansainvälinen kilpailukielto, joka umpeutuu 22. toukokuuta 2019.

Samalla kerrottiin myös kahden puolustajan, Medvescak Zagrebin Derek Smithin ja Vladivostok Admiralin puolustaja Andrei Konevin käryistä.

– Ei meillä tässä oikeastaan ole mitään käsiteltävää. Tämä koskee enemmän yksilöä kuin meidän joukkuettamme, Moisanen kommentoi puhelimitse.

– Tämä on kuitenkin tapahtunut meidän joukkueemme ulkopuolella. Kun tämä tapahtui, hän oli ihan eri firman miehiä.

Zaripov antoi positiivisen dopingnäytteen tammikuussa, jolloin hän edusti Metallurg Magnitogorskia.

Venäläishyökkääjän näytteestä löytyi viitteitä nesteenpoistolääkkeistä ja muiden aineiden käyttöä salaavista peiteaineista.

Aikanaan 12 kautta Ak Bars Kazania edustanut Zaripov on pelannut neljä edellistä sesonkia Metallurg Magnitogorskin paidassa.

Viime kauden päätteeksi hän kuitenkin vaihtoi seuraa ja palasi Kazaniin.

– Tietysti tämä on meille valitettavaa, sillä hän oli ykköskorin hankinta ja sarjan kärkipelaajia. Valitettava takaisku, Moisanen puntaroi.

Zaripov, 36, on kolminkertainen maailmanmestari, nelinkertainen KHL:n mestari ja sarjan kaikkien aikojen pistepörssin kolmonen.

Hän teki viime kaudella 16 maalia ja antoi 29 maalisyöttöä 56 ottelussa.

– Vallitsevan tilanteen johdosta hän ei tänään ollut harjoituksissa. Maailma kuitenkin pyörii ihan normaalisti. Kolme käryä on tullut, mutta matka jatkuu, Moisanen sanoo.

Doping, Venäjä ja jääkiekko yhdistettiin toisiinsa viimeksi reilu vuosi sitten. Tuolloin moni venäläisurheilija jäi kiinni meldoniumin käytöstä.

Kärynneiden joukossa oli peräti koko maan alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue.

– En ole jokapäiväisesti tuolla meidän lääkärinkämpässämme, mutta en mä ole kyllä täällä näiden neljän ja puolen vuoden aikana nähnyt tai kuullut mitään dopingiin viittaavaa, Moisanen painottaa.

– Ja jos joku kuvittelee, että täällä ei testattaisi, niin väärässä on. Enemmän täällä testataan kuin SM-liigassa.

Championat-sivusto kertoi tiistaina, KHL:ssä otettiin viime kauden aikana kaikkiaan 377 dopingnäytettä. Käryjä on tiedossa nyt uutisoidut kolme.

KHL:ssä pelaavat suomalaispelaajat – kuten esimerkiksi SKA Pietarin maalivahti Mikko Koskinen – ovat haastatteluissa kertoneet, että dopingvalvonta kiristyi meldonium-kohun jälkeen.

– Täällä ollaan jo senkin takia tarkkoja, että nuo samat pelaajat pelaavat EHT-turnauksissa ja MM-kisoissa, joissa on vahva dopingkontrolli, Moisanen huomauttaa.

Siitä on pian kaksi vuotta, kun Venäjällä räjähti todellinen dopingpommi. Lukuisat venäläisurheilijoiden käryt sulkivat mahtimaalta ovia kansainvälisestä urheilusta.

Kanadalaisen oikeustieteen professorin Richard McLarenin johtaman työryhmän raportti paljasti vuosi sitten, että Venäjä peitteli valtiojohtoisesti urheilijoidensa dopinginkäyttöä Sotšin olympialaisissa 2014.

Raportin mukaan dopinghuijauksen valmistelut aloitettiin jo vuonna 2007.

Joulukuussa 2016 Venäjän antidopingviranomaiset myönsivät, että dopingin käyttö on ollut maassa järjestelmällistä.

– KHL yrittää pitää pesän puhtaana, Moisanen uskoo.

– Ainahan tällaiset uutiset valitettavia ovat. Urheilussa tapahtuu monenlaisia asioita, mutta ekan kerran mä täällä kohtaan tällaista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut