Kellontarkka perusluuta – Lukas Klok väläyttää mahdollisuutta jäädä Lukkoon pitemmäksikin aikaa

Tshekkipakki on tottunut siihen, että hänen sukunimensä ajatellaan tarkoittavan kelloa. ”Kello” on myös hänen lempinimensä Lukossa.

| Päivitetty

Lukas Klok on tottunut siihen, että hänen sukunimensä ajatellaan tarkoittavan kelloa. ”Kello” on myös hänen lempinimensä Lukossa.

Tshekinkielisenä sana ei kuitenkaan tarkoita kelloa, eikä varsinaisesti mitään muutakaan. Se on vain nimi.

Ruotsiksi sillä olisi merkitys, sillä klok on suomeksi viisas.

Kotimaassaan Lukko-pakkia kutsutaan nimellä ”Klokan”, joka puolestaan tarkoittaa kengurua. Sen Klok on saanut aikanaan isältään.

– Jos tilaan täällä vaikka pitsaa, nimeni kirjoitetaan aina väärin, yleensä Clock, hän hymyilee.

Mailamikrofoni mukaan haastatteluun

Virheelliset kirjoitusasut eivät kuitenkaan Lukas Klokia haittaa. Hän on persoona, joka antaa itsestään poikkeuksellisen positiivisen ja hyväntuulisen kuvan.

Syksyn aikana on monta kertaa nähty, miten Lukon pelaajan videohaastatteluun ilmestyy mikrofonin viereen mailan pää. Se on yleensä Klokin käsissä.

– Alku täällä oli aika vaikeaa, kuten usein kun tulee uuteen paikkaan, jossa ei tunne ketään, hän toteaa.

Yksi tuttu mies pukukopista tosin löytyi heti: Lukon toinen tshekkipakki David Nemecek.

– Tunsin Nemecekin, mutta ympärillä oli paljon suomalaisia pelaajia. Minulla oli pitkään vaikeuksia edes muistaa heidän nimiään, Klok tunnustaa.

– Arvostan todella jätkiä, sillä he ottivat minut heti koppiin kuin olisin ollut täällä kaksi vuotta.

Nemecek putoaa kärryiltä kun puhutaan slovakkia

Klokin ja Nemecekin lisäksi Lukossa pelaa kolmaskin slaavi eli slovakkihyökkääjä Kristian Pospisil.

Tshekki ja slovakki ovat kielinä lähellä toisiaan, mutta niissä on myös eroavaisuuksia. Klok pystyy kommunikoimaan sujuvasti molemmilla kielillä.

– Koska pelasin viime kaudella Slovan Bratislavassa, kuulin slovakkia joka päivä. Nemecekillä on joskus vaikeuksia ymmärtää, kun puhumme ”Kikon” kanssa, koska jotkut sanat ovat täysin erilaisia, Klok valottaa.

Kolmikko pitää luonnollisesti tiiviisti yhtä kaukalon ulkopuolella – ja odottaa joulua.

– Olimme yhdessä Rauman keskustassa, kun torin joulukuuseen sytytettiin valot. Lauloimme joululauluja suomeksi, Klok paljastaa hymyillen.

– Kun menimme Helsinkiin päivää ennen peliä, lähdimme ”Kikon” kanssa kävelemään kaupungin keskustaan. Siellä oli todella kaunista, kun kaikki jouluvalot olivat päällä.

Perhejoulu mummon luona jää nyt väliin

Lukas Klokille joulu on juhla, jolloin suku kokoontuu hänen isoäitinsä luokse, syö hyvin yhdessä ja käy kirkossa yhdessä.

Tänä vuonna mies ei kotikonnuilleen kuitenkaan pääse, sillä joulutauko peleistä on vain muutaman päivän mittainen.

Viimeinen kamppailu ennen joulua pelataan perjantaina, ja seuraavan kerran pelipaita pitää vetää päälle jo tapaninpäivänä. Joulua Klok, Nemecek ja Pospisil eivät kuitenkaan aio viettää yhdessä.

– ”Kikon” perhe ja veljet tulivat jo keskiviikkona Suomeen, ja minun tyttöystäväni saapuu perjantaina. Se tarkoittaa, että minun pitää siivota ja käydä ostamassa joulukuusi ennen sitä, Klok virnistää.

– Ainakin laitan jouluvalot päälle ja yritän siivota.

Danforthin kanssa MMA:ta ja NHL:ää

Slaavikolmikko viettää runsaasti aikaa myös Lukon muiden ulkomaalaispelaajien kanssa. Raumalaisseuralla on riveissään seitsemän vierastyöläistä, mikä on toiseksi korkein määrä koko liigassa.

Ainoastaan KooKoo käyttää useampia ulkomaalaispelaajia.

– Kaikki puhuvat, että seitsemän ulkomaalaista on paljon. Se on paljon suomalaiseen joukkueeseen, tiedän sen, mutta minusta siinä ei ole mitään ihmeellistä, Klok toteaa.

– Meillä ei kuitenkaan ole sellaista tilannetta, että ulkomaalaiset olisivat pelkästään omassa ryhmässään, hän jatkaa.

– Haluaisimme viettää enemmän aikaa suomalaispelaajien kanssa, mutta heillä on omat perheensä, joiden kanssa he haluavat olla. Se on täysin luonnollista.

Klok suuntaa usein kaupungille Robin Pressin tai Justin Danforthin kanssa. Danforth on myös hänen naapurinsa, joka saa usein kutsun vierailulle.

– Katselemme televisiosta vapaaottelua tai NHL:ää, Klok paljastaa.

Yhden kauden KHL-seikkailu

Klokilla, 24, on menossa uran kolmas kausi jossain muualla kuin Tshekin sarjoissa. Osan talvesta 2013–14 hän pelasi juniorikiekkoa Yhdysvalloissa ja edusti USHL-joukkue Youngstown Phantomsia.

Viime kauden hän kiersi Slovan Bratislavan kanssa KHL:ää.

– Siihen liittyy vaikeita hetkiä. Minulla oli sopimus Tshekkiin, mutta sitten tapahtui jotain pahaa. Halusin purkaa sopimuksen, Klok sanoo, eikä erittele tapahtumia tarkemmin.

– Olen tyytyväinen, että seuran omistaja ja manageri antoivat minun siinä kohtaa mennä.Klok vaihtoi KHL:ään kasvattajaseurastaan HC Vitkovicesta, jota hän oli edustanut siihen asti uransa jokaisella kaudella.

– Halusin todella mennä pelaamaan KHL:ään. Se oli minulle iso haaste, mutta halusin kokea kaiken sen matkustamisen, Klok luonnehtii.

Hubacek antoi suosituksensa

Slovan Bratislavan KHL-tarina päättyi toukokuussa, sillä seura vetäytyi sarjasta talousvaikeuksien takia. Se pakotti pelaajat, myös Lukas Klokin, työnhakuun.

– Odotin Slovanin jatkavan KHL:ssä, mutta niin ei tapahtunut. En halunnut takaisin Tshekkiin, ja KHL:ssä ulkomaalaispaikat alkoivat olla täynnä. Käytännössä minulla oli vaihtoehtoina Suomi ja Ruotsi, Klok kertaa.

Kaksi viikkoa myöhemmin Suomesta ja Raumalta saapuikin sopimustarjous. Klok otti yhteyttä JYPissä pelanneeseen Petr Hubacekiin, kuunteli tämän mielipiteet, mietti kaksi päivää ja hyväksyi tarjouksen.

– Oli hyvä kuulla, että joku haluaa sinut, Klok huomauttaa.

Hän kyseli Raumasta myös kahdelta entiseltä Lukon tshekkipelaajalta eli maalivahti Jakub Stepanekilta ja puolustaja Jakub Krejcikiltä.

Valmistautumisesta huolimatta uudessa kotipaikassa tuli vastaan yllätyksiä. Tai ehkä pikemminkin voisi sanoa, että yllätys oli siinä, mitä ei tullut vastaan.

– Tiesin hyvin, että Rauma on pieni kaupunki, mutta täällä asuu kuitenkin 40 000 ihmistä. Kun illalla menee kaupungille kävelylle, voisi kuvitella, että asukkaita on ehkä 2 000, Klok ihmettelee.

Liigassa ei voi jäädä maalin taakse

Pienen järkytyksen hän koki heti ensimmäisenä päivänään Raumalla. Mies saapui sunnuntaina, kuuli jääharjoitusten alkavan heti maanantaina – ja että perjantaina pitäisi pelata Pitsiturnauksessa!

Ei muuten mitään, mutta Klok ei ollut käynyt kesällä jäällä kuin pari kertaa. Tulikasteestaan hän selvisi kunnialla, mutta myöntää, että kauden alussa kaukalossa ei nähty parasta mahdollista Klokia.

– Alku oli hankala, sillä täällä pelattiin hyvin erilaista kiekkoa kuin se, mihin olin tottunut. Peli on paljon nopeampaa, sillä täällä on paljon nuoria, jotka luistelevat lujaa koko ajan, puolustaja kuvailee.

– KHL:ssä ei luisteltu koko ajan täysillä, vaan siellä pelattiin fiksummin. Täällä puolustajaa paineistetaan koko ajan, eikä minun ollutkaan mahdollista pysähtyä maalin taakse, kuten olin tottunut tekemään.

Hiljalleen Klok kuitenkin pääsi sinuiksi uuden sarjan nikseistä. Hän on pelannut 29 peliä ja kerännyt niissä 4+10=14 tehopistettä. Pisteillä mitattuna Klok on pelaamassa uransa tehokkainta kautta aikuisten sarjoissa.

– Olen saanut pisteitä, mutta minun peliäni ei mitata pisteillä, ei ole koskaan mitattu, Klok huomauttaa.

– En ole hyökkäävä tai puolustava puolustaja, vaan pystyn pelaamaan mitä tahansa roolia. Pystyn pelaamaan ylivoimaa, alivoimaa, tappelemaan, suojelemaan joukkuekavereitani, taklaamaan... Mitä valmentaja vain haluaa, olen siihen valmis.

Klokin Lukon kanssa solmima sopimus on muotoa 1+1. Sopimuksessa on seuran optio, mutta toisaalta myös pelaajan KHL-pykälä.

– Haluaisin pysyä täällä useamman kauden, ehkä kaksi tai kolme vuotta. Pidän siitä, että ympäristö on tuttu, Klok paljastaa.

– Mutta nyt katsotaan, miten loppukausi menee. Sen jälkeen katsotaan, teemmekö Lukon kanssa diilin.

Lukko–Sport perjantaina Kivikylän Areenalla kello 18.30.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut