Kiekkoareena esittelee Tanskan MM-kisojen leijonamiehistön

Kiekkoareena esittelee Tanskan MM-kisojen leijonamiehistön.

Tässä vaiheessa mukana ovat ne pelaajat, joiden kisapassi leimattiin tulopäivänä. Maalivahti Eero Kilpeläisen, puolustajista Niko Mikkolan ja Miro Heiskasen sekä hyökkääjistä Mika Niemen ja Olli Palolan kisapasseja ei vielä turnauksen aattona leimattu.

Pelaajaesittelyihin on koottu poikkeuksellisen paljon linkkejä pelaajista aiempiin kerrottuihin juttuihin. Kannattaa tutustua.

MIhin Mikko ja muut Leijonat pystyvät? Suomi saa Tanskan MM-kisoihin joukkueen, jonka hyökkäyspäässä on NHL-osaamista poikkeuksellisen runsaasti. Pakiston osalta kokemusta, kokoa ja näköä ei ole ihan yhtä paljon. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Maalivahdit

29 Harri Säteri 
Vastuunkantaja. Jakoi vuosi sitten vastuun puoliksi Joonas Korpisalon kanssa ja nousi turnauksen edetessä Leijonien edetessä ykkösvahdiksi nuoren virkaveljen torjuntaprosentin painuttua alle 86:n. Ennen viime kevään läpimurtoturnausta toijalalaisella oli tilllään vain 10 A-maaottelua. Se on kuitenkin enemmän kuin tällä kaudella tilille napsahtaneet 9 NHL-ottelua.  

35 Ville Husso 
Nuorten MM-kultavahti lähtee ensimmäiseen aikuisten arvoturnaukseensa kakkosvahdin statuksella. Husso on kouliintunut kaksi viime vuotta kapeissa kaukalossa ja jalostanut samaan aikaan myös fysiikkaominaisuuksiaan. Tällä kaudella HIFK-kasvatti torjui  San Antonio Rampagen maalilla 38 ottelua, torjuntaprosentti oli 92,2.

Puolustajat (6):

2 Ville Pokka 
Torniolaislähtöinen Pokka on Suomen pakiston toinen rightin pakki. Hakenut viimeiset neljä kautta sitkeästi paikkaansa kivikovasta NHL-maailmasta, mutta vielä minuutteja ei ole lohjennut – eikä hetkeen lohkeakaan, sillä puolustajan KHL-sopimus Omskiin julkistettiin MM-avauspelin aattona.
Nollan pelin NHL-saldollaan Pokka on SE-mies omassa kategoriassaan. Talven pelaajakaupan myötä oikeudet siirtyivät Chicagolta Ottawa Senatorsille. Samalla pelipaikka farmiliiga AHL:n Rockfordissa vaihtui Belleville Senatorsin sotisopaan ja asuinmaa Yhdysvalloista Kanadaksi.

4 Tommi Kivistö 
Yleispuolustaja, jonka rooli keskittyy tässä miehistössä oman pään tilkitsemiseen ja alivoiman tappamiseen. Ponnistanut maailmalle Jokereista, jonne palasi täksi kaudeksi viiden vuoden kierrokseltaan. Vielä reilut neljä vuotta sitten syksyllä sijaa ei löytynyt Lukon kuuden pelaavan pakin kaartista, seuraavana aukesi jo maajoukkuekopin ovi.
Nyt 26-vuotiaana Kivistö on arvokisakokemukseltaan Suomen joukkueen konkari ja iältäänkin takalinjojen kokenutta kaartia. Se kertoo enemmän pakiston rakenteesta kuin Kivistön vuosirenkaiden määrästä.

6 Julius Honka 
Kiekollisessa roolissa viihtyvä rightin pakki saa Leijonissa vastuuta ylivoimalla. Yksi niistä nuoren polven suomalaislupauksista, joka on rakentanut uraansa systemaattisesti Pohjois-Amerikassa. Pelannut viisi viime kautta kapeissa kaukaloissa. Tilillä ei yhtään SM-liigaottelua. Tilastoknoppina voi todeta, että NHL-ottelujen määrä (58) on isompi kuin aikanaan A-nuorissa pelaamien pelien lukema (44). Edustaa Dallas Starsia, jonka väreissä maalitili on auennut kahdesti. Uran avausmaalin voi katsoa täältä.
Alle 18-vuotiaiden tuoreen MM-kultamitalistin Anttoni Hongan isoveli.

50 Juuso Riikola 
MM-turnauksen kisasivut tosin esittelevät erinomaisesti luistelevan puolustajan edelleen KalPan pelaajana, vaikka palkanmaksajaksi onkin ehtinyt jo tulla Lukko, jonne siirtyy ensi kaudeksi isoveljensä Simo-Pekan jalanjälkiä kulkien. Vai siirtyykö sittenkään? Otteet ovat olleet sitä luokkaa, että Pohjois-Amerikka voi kutsua ilman Raumalle asettautumista. Riikolalla oli Leijonien paidan pukemisessa viiden vuoden tauko sitten alle 20-vuotiaiden MM-kisojen pelaamisen. Juniorimaaotteluita ehti kertyä 31.

Jonkin verran vaihtuvuutta. Tästä Karjala-turnauksen suomalaisnelikosta vain Miika Koivisto on mukana MM-ryhmässä. Maalivahti Mikko Koskinen, puolustaj Mikko Lehtonen ja Jarno Koskiranta olivat mukana Etelä-Korean olympiakisoissa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

55 Miika Koivisto 
Vaasalaislähtöinen viivavirtuoosi pelasi todellisen täysosumakauden Kärpissä. Otti SM-kullan lisäksi paikan olympiajoukkueesta ja on toinen mestarijoukkueen pelaajista, joka huipentaa kautensa Tanskassa. Kahden viime kauden pistelukemat 37 ja 39 kertovat paitsi tehokkuudesta myös siitä, että ottajia ilmaantuu Suomen rajojen ulkopuolelta. Aika kova juttu pelaajalta, joka ei poikavuosinaan pelannut ainuttakaan juniorimaaottelua.

77 Markus Nutivaara 
Leijonien luottopuolustaja. NHL-avun rooli korostuu kokemattomassa pakistossa. Nutivaarakaan ei ole 23-vuotiaana varsinainen harmaahapsi, mutta kaksi kovaa kautta NHL-kaukaloissa nostavat odotusarvon Jyske Bank Boxenin kattorakenteisiin.
Haukiputaan Ahmojen kasvatti teki harvinaisen tempun valtaamalla heti vakiopaikan Columbus Blue Jacketsista ja on luutinut kahden viime kauden aikana "ylhäällä" peräti 127 ottelua ja käväissyt vain kolmen ottelun verran farmi-AHL:ssä. Sopeutuminen uusiin oloihin on muutenkin mennyt mainiosti, vaikka kuusiokoloavain ei istukaan yhtä hyvin käteen kuin komposiitti.

Hyökkääjät (12):

12 Marko Anttila 
Yli kaksimetrisen laiturin isoin avu on nimenomaan iso koko. Leijonakuninkaaksi palaava Jukka Jalonen kuvasi Lempäälän jätin roolia edellisen A-maajoukkuepestinsa aikana osuvasti kehumalla Anttilan tuovan suojaamisellaan hyökkäyspäähän ne pari-kolme ratkaisevaa lisäsekuntia. Kun sama toistuu muutaman kerran erässä, peliväline on Suomella yhden "ylimääräisen" minuutin verran joka ottelussa.
Vaikka koko on iso, pisteodotukset eivät sitä ole.

18 Saku Mäenalanen
MM-ryhmän yllätysnimi. Pelasi vahvan playoff-kevään Kärpissä ja sai ainoana mestarijengin hyökkääjänä kutsun kisoihin. Sekä laituriksi että sentteriksi pystyvä maalintekijätyyppi ei muutu hyödyttömäksi, vaikka verkko ei venyisikään, sillä asenne, vauhdikas luistelu ja kyky kamppailla antavat sauman pelata myös monitoimivääntäjänä.  Leijonapelaajana aikamoinen harvinaisuus: nousi MM-miehistöön niin, ettei tilillä ole ennen arvoturnausta ainuttakaan A-maaottelua. Harva enää muistaa, että Mäenalanen on U20 MM-kisojen maailmanmestari ja turnauksen maalitykki vuosimallia 2014.  

19 Veli-Matti Savinainen
Espoolaislähtöisen laiturin tarina junnukiekon drop outista Leijonien vakiokasvoksi on melkoinen tarina.
Ehti teinipoikana jo lyödä luistimet naulaan, kunnes kipinä syttyi uudestaan alasarjatasolla FoPSin junnuissa. Karri Kiven ansiosta ura urkeni myös SM-liigassa, ja nyt kymmenkunta vuotta myöhemmin tililtä löytyy useita arvokisaedustuksia ja kohtuullisesti myös ruplia. KHL-ura jatkuu ensi kaudella Leijonien apuvalmentajan Jussi Tapolan ohjauksessa Kiinan Kunlunissa.

Sama numero ja syntymävuosi. Veli-Matti Savinaisen nousu A-maajoukkueen vakiomieheksi on nähty inasen varttuneemmalla iällä. Nyt 32-vuotias laituri pelasi ensimmäisen ottelunsa Leijonissa ässäaikoinaan 26-vuotiaana keväällä 2012. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

20 Sebastian Aho 
Jos haluaa tietää, mihin suuntaan jääkiekko kehittyy 2020-luvulla, Ahoa seuraamalla sen näkee jo nyt. Pelitaito on Carolinan suomalaistalentin suurin vahvuus – sanan kaikissa mahdollisissa merkityksissä. Erityisen seurattu Oulun lisäksi myös Satakunnassa. Syntymäpaikan kohdalla lukee isä-Harrin pelivuosien peruja Rauma. Ehti pelata kaudella 2014–14 kolme ottelua Ässissä, mikä saa huumorintajuisimmat porilaiset kutsumaan Ahoa patakasvatiksi.

22 Janne Pesonen 
Växjössä Ruotsin mestaruuden voittanut yllätysvalinta. Leijonien nestori palasi lähes kolmen kauden hiljaiselon jälkeen A-maajoukkueeseen. Pelannut pitkällä ja komealla urallaan kaikissa maailman huippuliigoissa NHL:stä KHL:ään ja SHL:stä Sveitsin A-liigaan. Tilastoerikoisuus löytyy kuitenkin farmiliigasta: kauden 2008–09 tehot 32+50=82 ovat edelleen suomalaispelaajien ennätys AHL:ssä.

24 Kasperi Kapanen
Kolmannen polven MM-pelaaja. Mäenalasen tavoin myös Kapanen debytoi A-maajoukkueessa MM-kisoissa – mutta NHL-pelaajan osalta kyse ei ole ennennäkemättömästä jutusta. 
Tuimaluonteinen Mike Babcock nimesi sinivalkeassa Toronton sotisovassa pelaavan Kapasen alaketjujen raatajaksi, mutta Leijonien sinivalkeissa väreissä kuopiolaisen harteille on ladattu myös pisteodotuksia. 
Päättötodistus NHL-maailman kovimmasta korkeakoulusta on kiitettävä– näin Kiekkoareenan NHL-asiantuntija kirjoitti Kasperi Kapasen sankaritarinan.

25 Pekka Jormakka
Monikäyttöinen ja luisteluvoimainen. Yksi joukkueen monista jokerihyökkääjistä. On varmasti makuasia, kannattiko ensimmäisessä vaiheessa leimata luisteluvoimaisen Jormakan vai Liigan kaksinkertaisen maalikunikaan Palolan passi.

64 Mikael Granlund 
Vaikka MG ei ole kuin 26-vuotias, tuntuu kuin hän olisi ollut huipulla aina. Ja itse asiassa onkin, koko 2010-luvun. Leijonissa jo 2011 MM-kultaa voittanut hyökkääjä on jalostanut NHL-kausinaan – niitäkin on jo kuusi – monipuolisuudesta aseen. Vielä Granlundiakin nuorempien suomalaistähtien esiinmarssin myötä kivikova  suoritustaso otetaan usein itsestäänselvyytenä. Niin ei kannattaisi tehdä, sillä tällaiset osaajat ovat koko harvassa.

65 Sakari Manninen
Pelimiehiä ei mitata senttimetreillä, vaan osaamisella. Ruotsin Örebrossa pelaava Manninen on tällä kaudella näyttänyt, että peli käy sekä keskellä että laidassa. Kärppien kasvatti nousi kotimaiselle kiekkotaivaalle Hämeenlinnassa, nyt osaamisvaranto riittää jo kv-kaukaloissakin.

74 Antti Suomela
Espoon junioripolun kasvatti on noussut nopeasti europelaajiemme eliittiin. Se vaati toki muuton kehäkolmosen sisältä Keski-Suomeen. JYPistä isommille areenoille tähyävä hyökkääjä on jo solminut pestin HIFK:n kanssa, mutta katse on jo vahvasti Pohjois-Amerikassa. Hyvä MM-turnaus nostaisi markkina-arvon pilvepiirtäjien tasolle. tulee jäämään liigahistoriaan myös muun kuin pistepörssivoittonsa vuoksi. Suomela, viime käänteessä kisakoneesta pudonnut Juuso Puustinen ja  Jerry Turkulainen muodostivat 2010-luvun tehokkaimman kolmosketjun.

86 Teuvo Teräväinen 
Tarjolla johtajan rooli – ja sen Carolinan NHL-apu on halukas myös kantamaan. Teräväinen on . Nyt hän on ollut yhtenä keihäänkärkenä NHL:n nuorten suomalaisten vallankumouksessa, jossa Teräväisen lisäksi terävyyttä riittää laajalla rintamalla.

96 Mikko Rantanen 
Nousiaisten nousevasta NHL-komeetasta on puhuttu tällä kaudella paljon – ja jos ennusmerkit yhtään pitävät paikkansa, kisojen aikana hänestä puhutaan vielä lisää. Huiman 84 pisteen NHL-kauden pelanneen Rantasen on nostanut huipulle ne samat neljä asiaa, jotka pitää loksahtaa kaikille muillekin: lahjakkuus, fysiikka, asenne ja tilaisuus.
Uran lakipiste on vielä kaukana, mutta jo nyt paketti on kokonaisvaltaisuudessaan mainio esimerkki modernista huippukiekosta, kuten Kiekkoareenan Marko Leppänen jutussaan konkretisoi. 193-senttinen ja lähes satakiloinen kroppa takaavat hyvät lähtökohdat murtautua vastustajan maalille

Lisää aiheesta

Parhaat voimat Leijonissa samaan koriin

Kiekkoareenan MM-ennakko: Venäjä on taas Venäjä – ja mestariehdokas myllerryksistään huolimatta!

Teuvo Teräväinen ottaa reippaasti johtajan roolin Leijonissa: ”Tuntuu vähän vanhemmalta”

Tanskan MM-kisat: Miltä kuulostaisi telttamajoitus messuhallissa?