Kiekkoareenan NHL Draft -analyysi: HIFK-lupauksessa paljon samaa kuin Erik Karlssonissa

Miro Heiskanen pitää aina päänsä ylhäällä ja jakaa millintarkkoja syöttöjä. Kuva: Leijonat.fi

Kaukana ovat ne ajat, kun jännitettiin, huudetaanko yhtäkään suomalaispelaajaa NHL Draftin kolmen ensimmäisen kierroksen aikana. Tänä päivänä pohditaan, montako suomalaispelaajaa varataan ensimmäisen 30 vuoron joukossa, eli ensimmäisellä kierroksella.

Viime kesän Draft oli todellinen jackpot, kun top 5 -ryhmässä huudettiin kolmen suomalaisen nimi. Henrik Borgström kruunasi varaustilaisuuden avauspäivän olemalla Draftin neljäs suomalaispelaaja, joka sai varauksen ensimmäisellä kierroksella.

Vaikka ensi kesän Draftissa ei ole Patrik Laineen tai Jesse Puljujärven kaltaista talenttia, on Suomella menossa hurja Draft-vuosi: potentiaalisia ykköskierroksen varauksia on jopa kuusi kappaletta.

Kovimmat nimet ovat Yhdysvaltain kovimmassa juniorisarjassa, USHL:ssä, pelaava Eeli Tolvanen sekä ruotsalaisesta Frölundasta HPK:hon lainattu Kristian Vesalainen. Tällä hyökkääjäkaksikolla on kaikki eväät yltää Draftissa kymmenen parhaan sakkiin.

Listoilla kovinta nousua on viime kuukausina tehnyt HIFK-puolustaja Miro Heiskanen, joka on yllättänyt kaikki olemalla helsinkiläisten parhaimmistoa syksyn otteluissa. Nuorukaisen rauhallisuus, kypsyys ja pelinlukutaito tekevät hänestä erityisen lupauksen, joka voi nousta Draftissa jopa Vesalainen–Tolvanen-kaksikon vanaveteen. Parasta Heiskasessa on se, että hän on fyysisesti täysin raakile, mutta jo nyt erinomainen puolustaja liigatasolla.

Tämän suomalaiskolmikon takaa ponnistavat vielä puolustajat Urho Vaakanainen, Juuso Välimäki ja Robin Salo, jotka kaikki taistelevat realistisesti ykköskierroksen varausnumerosta.

Robin Salo on pelannut erinomaisesti tänä syksyny Sportin takalinjoilla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Vielä kun suomalaisten kärkikuusikon takaa löytyy useampi kelpo lahjakkuus, voidaan 2017 NHL Draftin kohdalla puhua historiallisen laadukkaasta varausvuodesta härmäläisittäin. Ensimmäisen kolmen kierroksen aikana saatetaan huutaa yli kymmenen suomalaispelaajaa, mitä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin.

Kiekkoareenan top 10 -suomalaisranking:

1. Kristian Vesalainen

190-senttinen ja 92-kiloinen laitahyökkääjä siirtyi jo peruskoulun jälkeen ruotsalaiseen Frölundan organisaatioon, jota pidetään todellisena tähtihautomona. Vesalainen onkin kehittynyt hyvään tahtiin ja päässyt pelaamaan SHL:ssä 16 ottelua ennen HPK-lainapestiään, mikä on jo saavutus itsessään. Vesalaisen suurin vahvuus on siinä, ettei hänellä ole selviä heikkouksia. Hänestä ei koskaan tule "patriklainemaista" pistelinkoa tai "sebastianahomaista" kiekkoprofessoria, mutta hänestä voi tulla jotain siltä väliltä.

2. Eeli Tolvanen

Tolvanen pelaa jo toista vuottaan USHL:ssä Sioux City Musketeersissa, ja ensi kaudella hän viilettää yliopistosarja NCAA:ssa maineikkaan Boston Collegen riveissä. Tolvanen on luontainen maalintekijä, jonka rannelaukauks on täyttä timanttia. Hän on vain 178-senttinen, eikä hän ole mikään raketti luistimilla, mikä voi hieman verottaa Draftissa, mutta selvää on, että laitahyökkääjä huudetaan varaustilaisuudessa kahdekymmenen parhaan joukossa.

3. Miro Heiskanen

HIFK-puolustajan kiekolliset taidot, pelinlukutaito ja rauhallisuus tuovat mieleen erään ruotsalaissepän, Erik Karlssonin. Mieleen tulee myös muuan Petteri Nummelin, mutta korkeammalla potentiaalilla varustettuna. Heiskasen offensiivisista taidoista voisi kirjoittaa vaikkapa romaanin, mutta nyt nostetaan esiin hänen puolustustaitonsa. Vaikka pituus ei päätä huimaa ja massaa on vielä paljon ottamatta, pystyy Heiskanen pelaamaan erittäin laadukkaasti omassa päässä liigatasolla. Sijoittuminen, mailalla puolustaminen ja höntyilin välttäminen sopivat enemmänkin 35-vuotiaalle veteraanipuolustajalle, mutta niin vain Heiskanen, 17, tekee nämä kaikki asiat mallikkaasti.

4. Urho Vaakanainen

Jo kauan pinnalla olleesta Vaakanaisesta tulee etenkin mieleen yksi sana: yleispuolustaja. Sitä Urho todellakin on, ja hän onkin siinä roolissa suorastaan loistava. JYP-puolustaja lukee peliä loistavasti, sijoittuu erinomaisesti ja pystyy pelaamaan kiekon kanssa laadukkaasti. Hänestä ei koskaan tule NHL:n puolustajien pistepörssin voittajaa, mutta hänestä voi tulla johtava puolustaja maailman kovimmassa liigassa. Tässä vaiheessa monessa NHL-seurassa mietitään, kuinka korkealla Vaakanaisen potentiaali on? Hän saattaa olla varmempi tapaus kuin moni muu Draftin puolustaja, mutta onko hänen potentiaalinsa yhtä korkealla kuin esimerkiksi HIFK:n Heiskasen?

5. Juuso Välimäki

Nokialta Kanadaan ponnistanut puolustaja Välimäki on myös tyrkyllä ensimmäiselle kierrokselle. Isokokoinen puolustaja liikkuu erittäin hyvin, ja hän tykkää lähteä tukemaan hyökkäyksiä, mutta hän hoitaa samalla oman pään pelin kelvollisesti. Toinen kausi juniorisarja WHL:ssä on mennyt upeasti, kun Välimäki on sarjan puolustajien pistepörssin kärkiryppäässä lähes piste per peli -tahdillaan.

6. Robin Salo

Sportin puolustajalupaus Salo oli pitkään pimennossa, sillä hän ei ollut edes U16-maajoukkueen vakiokalustoa muutama vuosi sitten. Rakettimainen nousu alkoi kuitenkin B-junioreissa, ja tänä päivänä hän on Tomek Valtosen luottomiehiä Vaasassa. Salollakin on kokoa, mutta fysiikka on vielä puolitiessään, minkä vuoksi hän saattaa silloin tällöin hävitä kaksinkamppailuja omassa päässä. On kuitenkin huomioitavaa, että Salo pelaa illasta toiseen erittäin kypsää peliä niin kiekon kanssa kuin ilmankin. Sport-puolustajalla on pieni mahdollisuus taistella ykköskierroksen varauksesta, mutta todennäköisintä on toisen kierroksen varaus.

7. Henri Jokiharju

17-vuotias puolustaja ihastutti viime kaudella Tapparan A-nuorten joukkueessa, ja tällä kaudella hän viilettää Kanadassa WHL:ssä, jossa hän on saanut mukavan roolin itselleen. Jokiharjun liike on upeaa katseltavaa, ja hän tekee ylöspäin koko ajan oikeita ratkaisuja. 180-senttinen nuorukainen saattaa kärsiä koostaan Draftissa, mutta toisen kierroksen varaus on erittäin todennäköinen.

8. Ukko-Pekka Luukkonen

HPK:lla on jälleen käsissään todellinen maalivahtitalentti. Toisin kuin Juuse Saroksella tai Emil Larmilla, on Luukkosella niin sanotut "NHL-mitat". 194-senttinen maalivahti pelasi viime kaudella erinomaisesti, ja hän oli voittamassa Suomen U18-maajoukkueelle MM-kultaa. Tällä kaudella Luukkonen pelaa vielä A-nuorten SM-liigassa, mikä ei kuitenkaan huononna hänen osakkeitaan Draftissa, sillä B-juniori-ikäiset maalivahdit harvemmin pelaavat miesten sarjoissa. Luukkosen koko yhdistettynä loistavaan tekniikkaan sekä pelinlukutaitoon tekevät hänestä erittäin halutun lupauksen.

9. Aleksi Heponiemi

Tamperelaislähtöinen keskushyökkääjä dominoi viime kaudella B-nuorten SM-sarjaa Ilveksessä ja nousi kesken kauden A-nuorten joukkueeseen, jossa onnistumiset jatkuivat. Tällä kaudella hän viilettää WHL:ssä monen muun suomalaisen tavoin, ja Ilves-kasvatin alkukausi onkin sujunut paremmin kuin hyvin. Heponiemelläkin tulee pienehkö koko eteen, mutta kyseessä on huipputaitava sentteri, jonka pelisilmä on parasta A-luokkaa. Taitavan keskushyökkääjän alku Kanadassa on ollut lupaava, ja tällaisen kehityksen jatkuessa voi Heponiemi saada varauksen jopa toisella kierroksella.

10. Kasper Kotkansalo

Listan ehkäpä tuntemattomin nimi on Kasper Kotkansalo. EPS:n kasvatti lähti täksi kaudeksi Bluesin A-nuorista USHL:ään Yhdysvaltoihin, jossa hänen uransa tuleekin jatkumaan ainakin seuraavien vuosien ajan, sillä mies on kiinnitetty Bostonin yliopistoon. Kotkansalo on raamikas puolustaja, joka liikkuu erinomaisesti ja avaa peliä varmasti. Hän ei ole mikään pistelinko, vaan Kotkansalo on enemmänkin Urho Vaakanaisen kaltainen yleispuolustaja, jota voi käyttää tilanteessa kuin tilanteessa. Kolmannen kierroksen varaus ei olisi mikään ihme hänen kohdallaan.

Älä unohda heitä

Kärkikymmenikön takaa löytyy vielä iso joukko suomalaisia, jotka ovat lähellä varausta. Pohjois-Amerikassa pelaavista nostettakoon esiin hyökkääjät Sami Moilanen sekä Linus Nyman ja puolustajat Eemeli Räsänen, Eero "Teuvon veli" Teräväinen sekä Saku Vesterinen.

Euroopassa pelaavista löytyy useampi potentiaalinen lupaus. Liigapelaajista nostettakoon esiin KalPa-puolustaja Otto Leskinen ja Ilves-puolustaja Valtteri Ilomäki, jotka ovat olleet varauskelpoisia jo aiemmin. Kaksikko on kuitenkin esittänyt tällä kaudella liigassa erinomaisia otteita, eikä olisi suuri ihme, jos jompi kumpi tai peräti molemmat saisivat varauksen Draftin viimeisillä kierroksilla.

A-nuorten SM-liigassa huomiota ovat herättäneet ainakin kärppähyökkääjät Aatu Luusuaniemi ja Jesse Koskenkorva sekä HPK-puolustaja Otto Latvala.

Unohtaa ei voi myöskään Mestiksessä Espoo Unitedissa pelaavaa Emik Oksasta tai Frölundan organisaatioissa viilettävää Joni Ikosta.

Lisää aiheesta

HPK:n nappaama superlupaus avaa liigauransa heti tänään

Robin Salo ei aio tällä kertaa pudota MM-joukkueesta – "Pidän siitä huolen"

Miro Heiskanen nopeasti HIFK:n vakiokoonpanoon