Kiekkotien varrelta tapahtunutta

Radio Ramona on selostanut koko 25-vuotisen historiansa ajan kaikki Rauman Lukon ottelut. Allekirjoittaneella alkaa 14. kausi mikrofonin äärellä ja takana on arviolta 700-800 runkosarja- ja playoff-ottelua. Suoran lähetyksen tekeminen radiossa on haastavaa, sillä mitä tahansa voi aina tapahtua. Vuosien varrella on sattunut yhtä ja toista, eikä kaikki välttämättä ole edes julkaisukelpoista!

Pari sattumusta osuu vieraspelireissulle. Uran alkuvaiheissa lähdin reissuun ja ajoin harhaan ajatuksissani. Olin matkalla jo Humppilan kohdalla kohti Helsinkiä, kun muistin yhtäkkiä, että ei perhana, pelihän onkin Jyväskylässä! Pikainen reittisuunnittelu ja kaasu raskaalla jalalla lattiaan kiinni. Perille ehdin samalla hetkellä, kun aloituskiekko putosi jäähän. Pelaajista en tiedä, mutta itselläni syke oli korkealla sähläyksen vuoksi pitkään. Lukko voitti tuon matsin jatkoajalla Pasi Saarelan maalilla.

Ikävämpi juttu oli reissu Ouluun viisi vuotta sitten. Sairaskohtaus kesken ajomatkan oli käydä kohtalokkaaksi. Poikani Riku, joka oli kartanlukijana matkassa, todennäköisesti pelasti neuvokkuudellaan molempien hengen valtatie kahdeksan vilinässä. Tuolloin 12-vuotias poika onnistui ohjaamaan auton tien sivuun tarttumalla rattiin, kun itselläni meni ns. ”taju kankaalle” kesken kaiken.

Selostuksissa on tullut vastaan monia erikoisia juttuja. Hämeenlinnassa putosi taustamikrofoni kesken matsin pari kerrosta alaspäin jääkonekäytävälle. Ystävällinen hallimies toi mikin takaisin ja vanhan liiton vehje pelitti edelleen täysillä, parista lommosta huolimatta. Porissa tuli kiekko kentältä selostamoon viime kaudella. Kyseessä oli eräänlainen lätkän hole in one, sillä muutoin umpinaisen kopin pleksi-ikkunan alareunassa on vain 10 x 10cm reikä! Kiekko vieri suoraan selostajan kouraan pompittuaan hyvän matkan Isomäen kuppi-istuimissa. Kiekko päätyi Ässät-Lukko –ottelua seuraamaan tulleen nuoren raumalaispojan muistoksi. Turussa joitakin vuosia sitten Tero Koposelle merkittiin tilastoon maali, ajassa 60.00 tasan, 5 minuuttia ottelun päättymisen jälkeen. Erikoinen maali sillä kiekko ei mennyt koskaan maaliin! Osa mediastakin uutisoi pelin päättyneen Lukon voittoon 2-4 vaikka oikea tulos olikin 2-5 .

Perjantaina 13.9. kausi aloitetaan ottelulla Ässät-Lukko. Vastaavalla ottelulla aloitin oman selostajan urakkani syksyllä 2000 ja jännitys oli sitä luokkaa, että pian tulee housuun. Jännitys helpotti illan mittaan, housut pysyivät kuivana ja raumalaisjoukkue haki voiton 2-7 lukemin.

Risto Leino

Kirjoittaja on Radio


Ramonan selostaja ja Kiekko-areenan blogisti.

Muita Kiekkoareena.fi


-blogisteja ovat Antti Jokela, Jussi Isotalo, Juho Suoramaa, Mika Laaksonen ja


Pekka Wallenius.