Kielikylpyä ja tuuletuksia

Julius Honka pääsi sittenkin MM-kisoihin.​
Julius Honka pääsi sittenkin MM-kisoihin.​

Valintahässäkkä: Nuorten MM-kisoja edeltäviin viikkoihin kuuluu laaja spekulointi siitä, että päästävätkö seurajoukkueet kultakimpaleitaan mukaan. Liigasta mukaan pääsee melko vaivattomasti, mutta esimerkiksi Kanada kärsii siitä, että NHL:ssä pelaavat huiput ovat muissa tehtävissä.

Pientä skandaalinpoikasta oli Suomellakin kisojen alla, kun HIFK halusi pitää kiinni Ville Hussosta leirityksen aikana. Kun Hussolta kysyttiin MTV3:n haastattelussa maalivahtivalmentaja Miikka Kiprusoffin aloituspalaverista, Hussolta irtosi mairea hymy.

Kun toimittaja tenttasi lisää, Husso vähän valotti Kipperin kommenttia.

 – Kato, Hussokin pääsi tulemaan, oli Kipper lohkaissut.

Joulu ”pilalla”: Nuorten MM-kisojen pelaajat joutuvat tottumaan siihen, että joulunpyhät kuluvat kiekkoilun merkeissä. Ja sen verran autorataikä on pelaajilla jo ohi, että tuskin joulun missaaminen kotona hirveästi haittaa.

Ja joulunpyhinä pelaajat olisivat joka tapauksessa testaamassa pukilta saatuja uusia mailoja ja luistimia.

Usein pikkuleijonilla on ollut tapana valita yksi pelaajista joulupukiksi, joka jakaa pienet lahjat kaikille. Petri Kontiola sanoisi tähän, ettei tarvitse mitään lahjoja, koska hän sai syntymässä jo niin paljon...

Skouttikyselyt: 18-vuotiaiden MM-kisat ovat NHL-seurojen kykynenetsijöille tärkeämmät kuin kaksikymppisten kisat, mutta kovan syynin alla pelaajat ovat vanhempienkin pikkuleijonien turnauksessa.

Nuorten MM-kisojen juttuperinteeseen kuuluu kysyä pelaajilta, että miten he suhtautuvat kykyjenetsijöiden läsnäoloon. Vastaus on aina sama.

– Ei niitä kykyjenetsijöitä tule ajateltua. Pitää vaan keskittyä omaan peliin.

Vastaus hyväksytään mukisematta, vaikka kaikki tietävät, että jokainen nuori pelaaja haaveilee nappiturnauksesta ja sitä seuraavasta huippuvarauksesta. Ja siihen tarvitaan scouttien vakuuttamista.

Kieliongelmat: Nuorten pelaajien kielitaito on kohentunut huimasti vuosien varrella, mutta kansainvälisen median käsittelyyn joutuminen aiheuttaa usein enemmän hikeä pintaan kuin itse peli.

Vasta 16-vuotias Jesse Puljujärvi tuskaili haastattelualueella, kun hän antoi haastatteluja englannin- ja ranskankieliselle medialle.

– Ei tästä ilman tulkkia selviä, oululainen totesi.

Mediakokemukset ovat Puljujärvellekin tarpeen. Jos kehitys jatkuu samaa tahtia, hän joutuu viettämään toimittajien puristuksessa ison osan elämäänsä.

Aitoa peli-iloa: Nuorten MM-kisat herättävät vuodesta toiseen ihastelua siitä miten aidosti joukkueet pelaavat maansa puolesta. Ja sen on täysin totta. Jos kyynisyyden peikko uhkaa iskeä, nuorten pelit räjäyttävät sen ulkoavaruuteen.

Vaikka nuorten kisat ovat tärkeitä henkilökohtaisia näytönpaikkoja, joukkuehenki on vuodesta toiseen ainakin Suomella aidosti tiivis. Jokainen haluaa pelata maansa ja kaverinsa puolesta. Jokainen taklaus ja tilanne viedään kaukalossa loppuun asti.

Aitouden aistii maalien tuuletuksista. Kimmorintasmaisia ”pieni nyökkäys ja liuku vaihtoon” -tuuletuksia ei juuri näy.

Kun miljoonadilit ja isot liigat tulevat osaksi arkea, osa aitoudesta katoaa. Se on tavallaan surullista, mutta myös osa nykypäivän ammattilaisurheilua. Turha sitä on sen enempää murehtia. Nautitaan nyt.