Kiitollisuus toi paluumuuttajan NHL:n porteilta takaisin Lukkoon: "Se siirto pelasti jääkiekkourani – Turussa minuun ei enää uskottu"

Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt on soitellut Tarmo Reunasen perään jo, kun tuleva huippupuolustaja oli vasta yläasteikäinen.

| Päivitetty

Kun Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt tarjosi puolustaja Tarmo Reunaselle mahdollisuutta pelata taas kaksi seuraavaa kautta Lukossa, pelaajan ei tarvinnut pitkään miettiä. Nopean ”kyllä”-vastauksen taustat löytyvät 24-vuotiaan puolustajan ja tuplasti vanhemman seurajohtajan yhteisestä historiasta. Se juontaa paljon pidemmälle kuin vuosiin 2018–2020, jolloin Reunanen pelasi Lukon takalinjoilla 123 ottelua.

Reunanen oli 14-vuotias muuttaessaan kotoaan Naantalista Turkuun jääkiekon takia. Aloittaessaan 8. luokan hän siirtyi Puropellon yläasteen urheiluluokalle, jonka oppilaista valtaosa oli jääkiekkoilijoita. Samaan aikaan Sahlstedt työskenteli Kerttulin urheilulukiossa lehtorina ja vastasi Turun seudun urheiluakatemian jääkiekkopuolesta.

– Kalle tarjosi silloin mahdollisuutta päästä aamujäille, olikohan kolme kertaa viikossa. Sitten piti päättää, miten koulunkäynti on helpoin toteuttaa. Se tarkoitti muuttoa Turkuun, Reunanen kertoo.

– Kalle piti huolta, että hoidimme myös koulun kunnolla. Oli monta tilannetta, että jos olimme käyttäytyneet huonosti tai kokeet olivat menneet huonosti, Kallelta tuli puhelu, että nyt pojat laitetaan hommat kuntoon, Reunanen muistaa.

Siirto Lukkoon pelasti uran

Kaudella 2017–18 Sahlstedt oli jälleen isossa roolissa Reunasen jääkiekkouralla. Tuolloin Reunanen siirtyi TPS:n liigajoukkueesta Lukkoon.

– Päätös lähteä silloin Turusta Raumalle oli elämäni ja jääkiekkourani tärkein. Se siirto pelasti jääkiekkourani. Turussa minuun ei enää uskottu. Ilmoitettiin, että olen vapaa jatkamaan uusien haasteiden pariin, jos sellaisia avautuisi, Reunanen kertoo.

Tuo on paljon sanottu. Mitä siis tapahtui?

– Kaikki lähti siitä, että Lukossa tehtiin ihan pirusti hommia päivittäin. Arki täällä oli niin hyvää. Virran ”Peksi” yhdessä valmennusryhmänsä kanssa teki kovimman arkityön joka päivä meidän pelaajien kanssa, Reunanen sanoo.

– Tuntui, että vaikka silloin oltiin jo ammattilaisia, se oli samalla jääkiekko- ja elämänkoulu. Sinä aikana kasvoin jääkiekkoilijana, urheilijana ja ihmisenä ihan valtavasti. Ja siitähän ura lähti aika raketin lailla eteenpäin.

Lähes kaikki Raumalla on siis jo Reunaselle tuttua.

– Kallen ei tarvinnut nyt paljon esitellä organisaatiota tai projektia. Tiedän tarkkaan, että täällä on intohimoa ja kunnianhimoa saavuttaa tärkein eli mestaruus, Reunanen sanoo.

Niin, Rauman-kaudet heittivät Reunasen polulle, joka vei hänet maajoukkueeseen, NHL:ään, AHL:n mestaruusjuhliin ja takaisin Raumalle. Tai siis ihan ensiksi Turkuun.

– Olen ollut kohta 10 kuukautta reissussa ja alkaa kohtalaisen paljon kutkuttaa, että pääsee käymään kotiin ja näkemään perhettä ja ystäviä, Reunanen kertoi Länsi-Suomelle tiistaina Chicagosta.

NHL-joukkueen reservistä AHL:n mestaruusjuhliin

Haastattelun jälkeen Reunanen oli lähdössä tuoreen AHL-mestarin Chicago Wolvesin joukkueen kanssa faneille järjestettyyn juhlaan ja ”viimeiselle ehtoolliselle”.

Reunasen vuonna 2016 NHL:ään varannut New York Rangers kauppasi puolustajan oikeudet maaliskuussa Carolina Hurricanesille, jolloin AHL-joukkue vaihtui Hartfordista Chicagoon. Reunanen pääsi pelaamaan Wolvesissa vain kahdeksan runkosarjan ottelua eikä yhtään pudotuspeliä. Koko kevätkausi oli hänelle vaikea.

– Jouluaaton aattona jouduin koronan takia 10 päivän karanteeniin. Melkein heti sen jälkeen pelasin yhden pelin, jonka jälkeen kävi käsky NHL:ään Rangersin mukana kulkevaan reservimiehistöön pariksi viikoksi. Palattuani Hartfordiin loukkaannuin ensimmäisessä pelissä. Olisi pitänyt olla muutama viikko sivussa, mutta olin vain viikon. Sen jälkeen peli ei koko loppukaudella kulkenut alkukauden tapaan, hän kertoo.

Kun Reunanen siirtyi Chicagoon, joukkue oli AHL:ssä ylivoimaisessa johdossa.

– Loppukausi meni reservissä ja treenatessa. Sain oman näyttöpaikkani runkosarjan lopulla, mutta en vakuuttanut valmennusta. Ei siinä sen kummempaa ollut.

Reunanen yritti silti ottaa kaiken ilon irti AHL:n mestaruudesta eli Calder Cupista.

– Vaikken päässyt pelaamaan, on aina hieno fiilis voittaa jotain. Olin joukkueessa kolmisen kuukautta ja ehdin tutustua pelaajiin. Siinä tulee koettua niin paljon enemmän, kun vedetään pudotuspelitkin läpi.

– Eikä ikinä tiedä, voittaako koskaan enää mitään. Siksi täytyy ottaa voitosta ilo irti, oli rooli mikä tahansa. Tämä on niitä juttuja, joita tulee muisteltua koko loppuelämän.

”Yhteen asiaan en saa koskaan vastausta”

Reunanen myöntää suoraan olevansa hieman pettynyt siitä, että NHL-pelit jäivät toistakseksi neljään.

– Sitä ihmettelen eniten, että kun ne neljä peliä menivät oikeasti hyvin, miksi sen jälkeen ei enää tullut mahdollisuutta. Mutta en koskaan yrittänyt selvittää asiaa, enkä myöskään saa siihen koskaan vastausta, hän järkeilee.

– Mutta olivat ne muutama peli ihan huikea kokemus. Pääsi oikeasti näkemään sitä päivittäistä tekemistä huipulla ja vielä noin perinteikkäässä organisaatiossa. Lisäksi Kaapo Kakko, jonka kanssa tunsimme entuudestaan Turusta, oli siellä. Hän oli iso apu, ja oli siistiä päästä kokemaan niitä asioita yhdessä.

Reunanen tietää, että NHL:ssä pelaajat ovat usein organisaatioiden pelinappuloita.

– Kaikki on niin monesta asiasta kiinni. Sen olen huomannut, että tämä on valtavaa bisnestä. Kävi niin, että sisään tuli nuorempia pelaajia ja minut treidattiin pois.

– Päällimmäisenä NHL-visiitistä tarttui todella paljon kovaa motivaatiota ja nälkää. En missään nimessä ole hylännyt NHL-unelmaani, hän vakuuttaa.

”Voittajat pääsevät parhaiten eteenpäin”

Päinvastoin, sen unelman perässä hän Raumallekin palaa. Tavoitteena on pelata hyvä kausi Lukossa ja kehittyä yhä pelaajana.

Viime vuosina on monesti nähty, että matka huipulle ei välttämättä aina kulje pystysuoraan, vaan välillä voi olla paikallaan ottaa askel myös paluusuuntaan. Esimerkiksi Jesse Puljujärvi ja Juho Lammikko kävivät pelaamassa kauden 2019–20 Oulun Kärpissä, ja kummankin NHL-ura on ottanut sittemmin aivan eri lailla tuulta alleen.

Reunasen mukaan toiselle voi sopia NHL:n tavoittelu farmisarjan, toiselle Euroopan kautta.

– Liigan ehdoton plussa on, että täällä harjoitellaan huomattavasti paremmin. AHL:ssä mennään täysin peli edellä. Joillekuille on varmasti parempi olla AHL:ssä, missä on paremmin näkyvillä NHL:n suuntaan. Mutta onneksi reittejä kehittyä on niin monta.

– Mutta ei täältä todellakaan millään maitojunalla häntä koipien välissä olla tulossa. Tilastoistakin voi lukea, että pelini ovat sujuneet AHL:ssä hyvin. Nyt vaan paluu Lukkoon oli ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Tavoite on vetää hyvä kausi ja toivottavasti voittaa se kirkkain. Lopulta voittajat pääsevät parhaiten eteenpäin, Reunanen tietää.

Raumalle palaa jalostunut puolustaja

Senkin hän lupaa, että Raumalle palaa parin vuoden takaiseen verrattuna jalostunut pelaaja.

– Kiekon kanssa pelaaminen on pikkupojasta asti ollut vahvuuteni. Mutta puolustuspelaaminen ja kaikki siihen liittyvä on kehittynyt. Pohjois-Amerikassa pääsin vasta tämän kauden aikana ensimmäisen kerran pelaamaan alivoimaa, kun olin saavuttanut valmentajan luottamuksen.

– Raumallakin haluan olla puolustaja, jonka voi laittaa kentälle mihin tahansa tilanteeseen. Haluan olla joka päivä parempi pelaaja ja olen valmis tekemään sen eteen pirusti hommia.

Mestis, SM-liiga, AHL ja NHL samalla kaudella:”Se menee sarjaan erikoiset meriitit!”

Jääkiekkokaudesta 2020–21 Tarmo Reunasella on paljon muisteltavaa. Silloin hän pelasi omien sanojensa mukaan elämänsä toistaiseksi parasta jääkiekkoa.

Tuolloin hän pääsi kokemaan myös NHL:ää neljän ottelun verran New York Rangersin paidassa ja pelaamaan kaksi ottelua joukkueen legendaarisessa kotiareenassa Madison Square Gardenissa. Tuon kauden aikana Reunasesta tuli maailman ainoa pelaaja, joka on pelannut saman kauden aikana Mestistä, SM-liigaa, AHL:ää ja NHL:ää.

– Se menee kyllä sarjaan erikoiset meriitit, Reunanen naurahtaa.

Kesällä 2020 Reunanen loukkaantui salibandyä pelatessaan. Suunnitelma oli, ettei hän pelaa ennen NHL-kauden alkua missään, ja kuntoutti takareisivamman huolella.

Oli tiedossa, että NHL:n alkaminen venyy pitkälle, koska korona oli sotkenut edellisen kauden. Mutta kun mies oli täydessä kunnossa ja NHL:n alku viivästyi peräti vuodenvaihteeseen asti, hän halusi pelituntumaa.

– Ei ollut oikein mitään paikkoja auki. Pari hyvää kaveriani pelasi Mestiksen TuTossa, joka on minulle rakas kasvattajaseura. Heillä oli ollut vaikea alku, ja kyselin, mahtaisiko sinne päästä pelaamaan. Ihan tosissaan sielläkin oltiin, ja itselleni kyseessä oli vähän sydämen asia, Reunanen kertoo.

TuTo voitti kuusi Reunasen pelaamista seitsemästä ottelusta, ja sitten HPK kutsui miehen liigaan. HPK-pesti kesti myös seitsemän ottelua, kunnes juuri ennen joulua Reunanen lähti Pohjois-Amerikkaan. Siellä vyölle tuli neljä ottelua ja yksi syöttöpiste Rangersissa.

– Sen kauden aikana tuli nähtyä paljon erilaisia persoonia ja matkaan tarttui monta tarinaa. Ja noinhan sen kai loppupeleissä pitikin mennä, että TuTosta ponnistetaan NHL:ään, hän naurahtaa.

Kauden päätteeksi Reunanen valittiin myös AHL:n Atlantin divisioonan tähdistökentälliseen.

Salibandy oli nuoruudessa paras laji

Tarmo Reunanen ehti lapsuudessaan kertaalleen jo lopettaa jääkiekon, sillä se oli hänelle kolmoslaji.Paras laji oli salibandy, jota hän pelasi SB Naantalissa. Lisäksi jääkiekon edelle kiilasi jalkapallo. Jääkiekkoa Reunanen pelasi välillä maalivahtinakin.

Nuoruuden vahva laji oli myös golf, jossa Reunanen ylsi ala-asteikäisenä valtakunnallisessa mestaruusturnauksessa toiseksi. Kisan ykkönen ja kolmonen olivat nykyiset golfammattilaiset Sami Välimäki ja Oliver Lindell.

Reunasen isä Anssi Reunanenkin oli urheilija. Hän voitti nyrkkeilyssä nuorten Suomen mestaruuksia ja pääsi mukaan EM-karsintoihin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut