Kirittäret pudotti Feran – "Kun katsoo koko kautta, nuorten pelaajiemme esiintulo nousee esiin"

Aino Tanhua (1) oli yksi Feran pelaajista, joka on noussut tällä kaudella vahvasti esiin. Kuva: Iina Niskanen / Foto-Antti.

Fera pisti tiukasti kampoihin Kirittärille naisten Superpesiksen perjantaisessa kotipelissään, minkä se hävisi vierailijoille kotiutuslyöntikilpailussa. Sama puhti ei kantanut ylempien pudotuspelin kolmanteen kohtaamiseen, vaan jyväskyläläiset ottivat selvän voiton kotonaan lauantaina 2–0 (12–0, 4–2). Kirittärien kolmas voitto Ferasta tiesi samalla raumalaisten kauden päättymistä.

– Sarjaa ja tulosta pitää kunnioittaa. Kirittäret ovat varmasti mestarisuosikkinumero yksi. He pelaavat syvyydet ja ratkaisut oikein, ja ovat niitä pohtineet. He ovat fyysiseltä tasoltaan meitä hirmu paljon edellä. Vaikka perjantaina oli tiukka matsi, ei siitä pidä sokaistua, Feran pelinjohtaja Erno Tuomainen muistutti.

Tuomaisen kanssa samoilla linjoilla oli Feran parhaana lauantaina palkittu Meea Lehtinen, joka kirjasi kaksi lyötyä juoksua.

– Meillä eivät vain paukut riittäneet kolmanteen peliin. Ensimmäisessä ja toisessa pelissä pystyimme haastamaan paremmin, varsinkin toisessa. Ulkopelimme oli nyt tosi paljon heikompaa. Eikä sisäpelimmekään lähtenyt oikein kulkemaan, Lehtinen harmitteli.

– Totta kai väsymystäkin oli, mutta varmaan oli myös Kirittärillä. Ei sen piikkiin voi laittaa. He pelasivat varmaan parhaan pelinsä, varsinkin ensimmäisen jakson. He saivat hyvillä välilyönneillä tilanteita ja pinnoja.

Avausjakson alku oli tyrmäysisku, sillä Kirittäret tekivät ensimmäisessä vuoroparissa seitsemän ja toisessa neljä juoksua.

– Vastustaja sai hyvän läpilyönnin heti alkuun ja parilla hyvällä lyönnillä avaavat juoksut. Siitä ei ollut meistä paljon nousemaan. Toiselle jaksolle vähän tarkensimme peliämme ja otimme taisteluilmettä, ja saimme laitettua kampoihin, Tuomainen kertasi.

Teemana itsensä kehittäminen

Tuomainen saapui Raumalle pelinjohtajaksi Siilinjärven Pesiksestä täksi kaudeksi. Hän tapasi ensimmäisen kerran Feran joukkueen viime vuoden marraskuussa.

– Kauden tavoitteemme oli lisätä röyhkeyttä, ottaa enemmän vastuuta itsestään ja tehdä rohkeasti ratkaisuja lyönneissä ja ulkopelissä. Ei pidä pelata aina samalla kaavalla. Itseä niskasta ottaminen ja itsensä kehittäminen olivat meidän isoja teemoja, Tuomainen kertasi.

Sopimuksensa toiseen kauteen suuntavan Tuomaisen mukaan joukkue onnistui tavoitteissaan ok. Siihen perään hän lisäisi emojina pienen hymyn.

– Meillä on vielä paljon parannettavaa ja hommia tehtävänä. On helpompi lähteä seuraavaan kauteen, koska tunnen porukan ja pääsen hommiin kuukautta aiemmin. Viime vuonna otti omansa aikansa suunnitella tekemistä ennen kuin päästiin kunnolla harjoittelemaan.

– Kun katsoo koko kautta, nuorten pelaajiemme esiintulo nousee esiin. Aino Tanhualla, Iida Lompilla ja Alina Rosendahlilla oli ensimmäinen kunnon kausi Superpesiksessä, samoin Ilona Hakoniemellä ensimmäinen täysi kausi. He pystyivät tekemään paljon tulosta ja kantamaan isoa vastuuta ulkopelissä. Myös Miia Puolakka tuli ryminällä ja teki kovasti töitä. Hän oli arvokas pelaaja etenijän ja etenijäjokerin roolissa, Tuomainen kehui.

Konkari Lehtisen jatko arvoitus

Myös 28-vuotias Lehtinen iloitsi nuorten pelaajien esiinmarssista, sillä se tarkoittaa hyvää tulevaisuutta ajatellen.

Vuosikymmenen kokemuksen Superpesiksestä omaava Lehtinen oli tyytyväinen omaan kauteensa, missä oli kuitenkin kiusana vanha polvivamma. Omasta jatkostaan hän on arvoituksellinen.

– Ensi kauden kuviot eivät ole todellakaan selvillä. Tällä iällä jo mietiskellään, vieläkö pelataan. Enemmän mietityttää se, että kestääkö paikat. Vähän niin kuin toinen polvi haudassa mennään. Polveni meni kokonaan ”palasiksi” 2013. Se on oireillut tänä kesänä tosi paljon. Siellä on kulumaa. Se on kuin seitsemänkymppisen polvi, Lehtinen harmittelee.

– Siihen olen tyytyväinen, että sain 30 lyötyä kasaan ilman yhtäkään kunnaria. 29 yksittäistä lyötyä ja yksi läpilyönti, mistä tuli kaksi juoksua. Lyöjätilastoissa top 20:ssa kaikilla on kunnareita, paitsi minulla. Kotiutusprosenttini oli 70, mihin olen todella tyytyväinen.

Osalla Feran pelaajista kausi jatkuu vielä B-tyttöjen peleissä.

Kirittäret–Fera 2–0 (12–0, 4–2)

Feran tehot: Meea Lehtinen 2/0, Aino Tanhua 0/1, Miia Puolakka 0/1.
Feran palkitut: I Meea Lehtinen, II Jannika Lillunen.

Muut ylempien pudotuspelien ottelut:
Pesäkarhut–KeKi 1–0 (8–3, 2–2)
Virkiä–Tahko 2–1k (3–0, 0–3, 0–0, 3–2)
SMJ–Manse 1–2s (3–0, 1–2, 0–5)