Kirvesrintojen kausi kevyellä kädellä – erityisvalinnat: Miss Kareena, Tonnin setelin klooni ja koskettavin hetki

Annika Palmu, Mikko Leinonen, Jarno Kärki, Jussi Tapola ja Jukka Rautakorpi olivat osa Tappara-kautta 2017-18. Kuvat: Jukka Rautio/Europhoto.

Kiekkoareena valitsi Tappara-kauden erikoisimpia hetkiä leveällä pensselillä ja kieli poskessa. Hieman vakavahenkisempää pohdintaa Kirvesrintojen kaudesta löytyy täältä.

Kauden teema

Valmentaja toistavat haastattelusta toiseen niitä asioita, joiden varaan he haluavat oman ja joukkueensa julkisuuskuvan rakentuvan. On helppo päätellä, mikä oli Tapparan ja päävalmentaja Jukka Rautakorven yksi tämän kauden keskeisistä teemoista.

Kaikki kuvat: Jukka Rautio/Europhoto (ellei toisin mainita).

Kauden epäselvin teema

Jos ilmapiiri selvästi olikin Rautakorven kauden keskeinen teema runkosarjassa, niin Tapparan CHL-suhteen merkitsevyydestä on vaikea ottaa selvää. 

Ainakin vielä 2016 syksyllä Mikko Leinonen piti CHL:ää tärkeänä. Marraskuussa 2017 Rautakorvella oli kuitenkin toinen ääni kellossa. Toki on huomioitava, että Rautakorven kommentti on annettu heti tappio-ottelun jälkeisessä tilassa.

Kauden pysäyttävin hetki

Kirvesrintojen kauden sekä pysäyttävin että harvinaisin hetki oli ehdottomasti Jan-Mikael Järvisen lämmimaali 13.2.2018. Järvinen on pelannut Liigaa kaudesta 2006-7 lähtien, mutta kovin montaa lyöntilaukausta saatika niistä syntyneitä maaleja ei häneltä ole nähty. On kyse hyvin poikkeuksellista näkymästä, kun maila nousee Järvisen takana.

Kuvankaappaus Ruutu.fi:stä.

Kauden koskettavin hetki

Elekielen perusteella tehdyt johtopäätökset ovat keskeinen osa kiekkoskeneä. Se ei ole mikään ihme, sillä sekä pelaajat että valmentajat puhuvat mahdollisimman vähän ja nimenomaan mahdollisimman vähän asiaa – ulkopuolisille halutaan paljastaa joukkueesta niin hintsusti kuin mahdollista.

Myös muuan nimimerkki teki Jatkoaika.comissa tulkinnan tapparalaisten elekielestä:

"Oletteko panneet merkille, etteivät pelaajat hymyile tai heitä läppää."

Hymyily ja taputtelu ovatkin kaukalopsykologien yleisin havainnoinnin kohde. Sen perusteella tehdään pitkälle meneviä tulkintoja siitä, millainen henki joukkueessa vallitsee.

Kiekkoareena teki asian tiimoilta hieman tutkivaa journalismia. Tapparan valmennuksen ja pelaajien hymyilettömyys ja koskettelemattomuus eivät todistetusti pidä paikkaansa: Rautakorven ja Otso Rantakarin välinen lämmin hetki HIFK-ottelussa 27.1.2018 tallentui Ruutu.fi:n rainalle. Aivan helppoa yleisön miellyttäminen ei kuitenkaan ole, sillä samanaikaisesti voidaan valittaa siitä, että vaihtoaitiossa ei saisi naureskella.

Kuvankaappaus Ruutu.fi:stä.

Kauden tiukin valvonta

Kiekkoareena valitsee vuoden keskustelupalstaksi Tappara.co:n. Palstan pitkät juuret ulottuvat aina 1990-luvulle asti - aiemmin sinioranssihenkistä keskustelua käytiin Tappara.fi- ja Tappara.info-sivustoilla.

Tappara.co on Suomen suurin yksittäisen seuran keskustelupalsta tai ainakin hyvin lähellä kyseistä titteliä. Sivustolta löytyy vilkasta keskustelua, rutkasti asiantuntevia kirjoittajia sekä tiukkaa moderointia. Jos jossain lymyilee Tapparan virtuaalinen henki, se on täällä.

Ennen Tappara.co:n ja sen edeltäjien nettikeskustelijat päivittelivät, kuinka Jatkoaikaan, Suomen suurimpaan jääkiekkoaiheeseen keskustelupalstaan, on vaikea saada kirjoitusoikeuksia. Nykyään Jatkoajan Tappara-keskustelijat ihmettelevät, kuinka tiukkaa Tappara.co:n valvonta on. Kyseessä on täysin itsenäinen organisaatio, mutta voidaan leikkimielisesti spekuloida, jos palstahenkilökunta saisikin suoran kuuman linjan lennonjohtoon.

Kauden kuumimmat romanssit

Puhutaan pelistä mitä puhutaan, mutta kiihkeimmän mediahuomion saa paikan tullen pelaajan yksityiselämä, josta keskimäärin tiedetään hyvin vähän.

Seiska-lehti tiesi kertoa, että Jere Rouhiainen seurustelee Tappara-cheerleader Annika Palmun kanssa, ja Otso Rantakarin deitti on entinen Miss Suomi, Viivi Pumpanen. Liigan virallisen laukaisukarttatilaston mukaan Rouhiainen ja Rantakari eivät pakkeina juuri pääse lataamaan laadukkaimmilta maalintekopaikoilta, mutta elämällä on tapana tasoittaa puntit.

Rantakari on ollut viime aikoina loukkaantunut. Ja se taas tarkoittaa sitä, että hän on viettänyt enemmän aikaa kotona. Asiat voisivat olla huonomminkin.

Kiekkoareenan ja intialaisen näyttelijän Kareena Kapoorin nimissä vuoden Miss-valinta tituleerataan Miss Kareenaksi. Titteli menee itseoikeutetusti Annika Palmulle. Myös Viivi Pumpanen olisi hyvä vaihtoehto, mutta Palmu on kiekkouskottavampi valinta.

Tasa-arvon vuoksi on valittava myös Mr. Kare. Ilmiselvä voittaja on Tapparan Aleksi Salonen. 

Salonen on poikkeuksellinen hahmo evoluutionkin mittakaavassa. On hyvin harvinaista, että erityiset ominaisuudet kasautuvat samaan ihmiseen. Salosella on poikkeuksellisen hyvä supliikki, symmetriset kasvot, jykevä leuka ja adoniksen vartalo. Lisäksi Salosella on poikkeuslahjakkuus: hän on korkean tason jääkiekkoilija.

Kaiken kukkuraksi Salonen on valmis puolustautumaan fyysisesti. Alla oleva kuvasarja paljastaa, miten hän nappaa samassa vaihdossa harvinaisen tuplapainin KalPaa vastaan 13.2.2018. Ensin hän ottaa yhteen Mikko Nuutisen kanssa, jonka jälkeen paikalle saapuu muutaman sekunnin sisään jonkin sortin kovanaama Ryan Wilson puolustamamaan Nuutista. Ja Salonen pistää perille nyrkiniskun Wilsoniinkin. Hieman yllättävää, mutta itse asiassa Salonen on Tapparan pelaajista useimmiten mukana tällaisissa tilanteissa.

Kuvankaappaus Ruutu.fi:stä.

Tappara-taustainen Joni Lindlöf on tämänhetkinen Unelmien poikamies. Tietämättä Salosen siviilisäätyä niin ainakin teoriassa hänessä olisi Lindlöfille hyvä seuraaja. Nyt Jukureiden markkinointiosasto hereillä: Salonen laittaa ensi vuonna savolaisten pöksyt pyörimään.

Kauden arvokkain perimätieto

Tappara-kannattajat saavat jo äidinmaidossa sisäsyntyisen näkemyksen ja aina toimivan selityksen, miksi Kirvesrintojen peli tökkii. Viesti toki voi muuttua kuin rikkinäinen puhelin.

Kauden uusi, tuleva tapparalainen perimätieto

Myös Patrik Laineelle on jo äidinmaidon kautta välittynyt tieto, miten kroppa laitetaan iskukuntoon. Mediassa ehdittiin kauden alussa esittää huolestuneita näkemyksiä, että Hannu Rautala olisi reenauttanut Lainetta liikaa. Kyse oli kuitenkin uudenlaisesta harjoitusmuodosta ja sen tuomasta viiveestä, joka on vienyt Laineen ruoskan maailman absoluuttiseen kärkeen.

Kauden matemaattiset kaavat ja soppari-ilme

Matematiikka on eksaktia, täsmällistä. Maailma ei sitä aina ole, ja ei se aina niin tarkkaa ole laskukaavoissakaan. Asiat voidaan muutenkin tarpeen tullen kääntää parhain päin.

Jussi Tapola siirtyy Tapparan urheilu- ja kehitysjohtajan paikalta ensi kaudeksi KHL:ään, mutta palaa sopimuskauden viimeiseksi vuodeksi Tapparaan. "Uskon, että tästä toimestani on myös myöhemmin Tapparalle merkittävää hyötyä, kun palaan takaisin", avasi Tapola Tapparan tiedotteessa.

Tapolan ilme on kuin ilmetty Heikki Silvennoinen Tonnin seteli -sketsissä.

"Tonnin seteli" kuvankaappaus Kummeli-videosta ja "Kolmen vuoden soppari" Leijonien Instagramista.

Loppukauden vaihtoehtoinen visio

Jukka Rautakorpea voi hyvällä syyllä tituleerata Mr. Tapparaksi siinä missä Kalevi Nummista ja Rauno Korpea. Hän on vaikuttanut organisaatiossa 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Täksi kaudeksi Rautakorpi on uudistanut strategiaansa, mutta kestääkö itsohjautuvuuteen, nopeampaan ja ameebamaisempaan peliin nojautuva identiteetti pudotuspeleissä? Se ei välttämättä vielä tule selkärangasta, ja tiukassa paikassa turvaudutaankin usein vanhaan.

Jääkiekkopuhetta leimaavat huvittavallakin tavalla jargonit, kliseet ja erilaisten koulukuntien kierrätys. Voidaankin läpällä heittää ilmoille ajatus: entä jos Rautakorpi palaisikin tiukassa paikassa perinteiseen, hyväksi havaittuun tapparalaiseen traditioon? Tapparassa on kuitenkin pohjimmiltaan kyse enemmän voittamisesta kuin estetiikasta tai virtuooseista.

Kauden aikana rattailta tippuneet

Toimitusjohtaja Mikko Leinonen on kiertänyt muutakin kuin tahkoa ja nähnyt pelitapasuuntausten ja ihmisten sekä tulevan että menevän. Siinä asettuvat yksi kausi ja sen heilunnat oikeaan perspektiiviin.