Kohu tuli puskan takaa

Mitä Leijonien pelaaja sanoi matkalla MM-kisoihin?

– Jännittää tää kama lasti. 

Ultra Bra tiesi jo kaiken Savanni nukahtaa -kappaleessaan: ”Toisaalta rakastan sitä hetkeä, jolloin kaksi leijonaa makaa sängyssä raukeina.” 

Jääkiekkotermi ”tuli puskan takaa” asettuu nyt ihan uuteen valoon. 

Ei kestänyt kuin 10,8 sekuntia Urheilulehden kannabis-skuupista, kun vitsit alkoivat velloa medioissa ja somessa. Ja ne vitsit jatkuvat pitkään. 

Maltan tuskin odottaa lauantain Uutisvuotoa ja YleLeaksia. 

Urheilulehti väitti nettisivuillaan, että kaksi maajoukkueen pelaajaa jäi seurajoukkueessaan kiinni kannabiksen käytöstä ennen kevään MM-kisoja.

Sen jälkeen uutisen paikkansapitävyys on myönnetty ja kielletty vuorotahtiin.  

Voi olla että leijona sauhutteli. Tai voi olla että ei. Vyyhdissä on kuitenkin kyse paljon isommasta asiasta kuin siitä, että onko pari hokijannua käärinyt hassutupakkaa vai ei. 

Päihteidenkäytöllä on turha jeesustella maassa, jossa työikäisten yleisin kuolinsyy on alkoholiperäinen tauti tai tapaturmainen alkoholimyrkytys. 

Kyse on enemmänkin siitä, miten liitto hoitaa sekä sisäisen että ulkoisen viestintänsä sekä kurinpidon.  

Kannabis-gate paljasti karulla tavalla, ettei Jääkiekkoliitossa ole linjattu selkeästi, mikä on sen kanta päihteisiin. 

Liitossa on varmasti toitotettu väsymykseen asti, että terveet elämäntavat kuuluvat urheilijan elämään. Mitä se tarkoittaa käytännössä? 

Kummolan puheenvuoro tiistain Tulosruudussa antoi mielikuvan, ettei kannabis-käry olisi kovinkaan iso juttu, mutta hän haukkui silti varmuuden vuoksi pelaajat lyttyyn.  

Päävalmentaja Jukka Jalonen tiesi kärystä ennen MM-kisoja, mutta valitsi pelaajat silti maajoukkueeseen. 

Ja nyt Jalonen tuomitsi huumeet. 

Teot ja sanat ovat ristiriidassa.  

Jere Karalahti on tuomittu huumerikollinen, mutta siitä huolimatta hänet on toivotettu tervetulleeksi takaisin maajoukkueeseen. 

Jääkiekkoliitto on julkaissut muun muassa Operaatio urheilullinen elämäntapa -ohjeistukset. Pölyttyneet muistiot ja satunnaiset nuuskankieltoprojektit ovat täysin turhia, jos koko suomikiekon keulakuva horjuu vailla suuntaa kuin humalainen merimies. 

Jotenkin vaan kiekkomaajoukkueen ympärillä on aina jotain kielteistä. Milloin koutsi vetää ilmaveivejä kännipäissään, milloin pelaajat esiintyvät perskännissä torijuhlissa, milloin lippujen hinnat suututtavat. 

Kummolan kommenttien ylimielisyys ei ole ollut mikään yllätys. Tämäkin keissi on vaan vahvistanut sitä käsitystä, että Rautakanslerin aika on ohi. 

Suomen ykköslaji ei kestä enää tätä murisevaa ja mörisevää mörköä, jonka toimintaa voisi käyttää varoittavana esimerkkinä jokaisessa viestintäalan seminaarissa. 

Marko Leppänen