Koirankopista sankariksi - Lindsten ampui TPS:n välieriin

Jasper Lindsten passitti hienolla yksilösuorituksella TPS:n välieriin ja SaiPan lomalle. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

SaiPa-TPS 1–2 je.
(0–0
, 0–0, 1-1, 0–1)
Voitot 2–4

TPS jatkaa välieriin.

Ratkaisu: Kevään comeback? TPS-laituri Jasper Lindsten on viettänyt ison osan kevätkaudesta joko loukkaantuneena, alavireisenä tai valmennuksen koirankopissa. Kuudennessa puolivälierässä Lindsten sai jälleen näyttöpaikan kokoonpanossa. Torstain ottelussakin hänet ehdittiin jo siirtää hetkellisesti sivuun, mutta jatkoerässä tarrasi pelipaikan syrjästä kiinni ampumalla TPS:n välieriin upealla soolosuorituksella.

Pointti 1: TPS:n yleisilme oli voitosta huolimatta edelleen tuskainen. SaiPan trap-painotteinen pelityyli ei silmiä hivellyt, mutta TPS:n se suisti tehokkaasti pois mukavuusalueeltaan. TPS pelasi sarjassa seitsemän erää putkeen tekemättä maaliakaan, kunnes Patrik Virta vihdoin onnistui torstain ottelun päätöserässä. Sarjan kolmessa viimeisessä ottelussa TPS laukoi 182 kertaa, torstaina 73 kertaa. SaiPan maalivahti Frans Tuohimaa oli erinomainen, mutta näillä yrityksillä pitäisi pystyä tekemään enemmän kuin neljä maalia. Keskialueen tiivis trap ei ole välierävastustaja Tapparallekaan ihan vieras juttu, joten Seuran on keksittävä uusia juonia.

Pointti 2: TPS:n leveyttä aletaan nyt mitata. Henrik Tallinder putosi pelistä keskiviikkona, torstaina Cody Kunyk jyräsi kiekottoman Ilkka Heikkisen yli. Kunykin saaman ison rangaistuksen aikana TPS teki 1–0-johtomaalinsa, mutta jos Heikkinen joutuu sivuun välierien alusta eikä Tallinder ehdi kuntoutua, TPS tarvitsee uusia vastuunkantajia. Sama pätee hyökkäyspäässä; Tomi Kallio palasi kaukaloon keskiviikkona, mutta kahden ensimmäisen ottelun perusteella kapteeni on kaukana parhaastaan. TPS:n joukkue on rakennettu kestämään tällaiset iskut, nyt sen pitää näkyä. Tällä viikolla iskenyt tehottomuus parhaaksi katsotullak kokoonpanollakin on huolestuttava merkki.

Pointti 3: SaiPa pelasi odotuksiin nähden ilmiömäisen kauden. Vain KalPasta on aidoksi kilpailijaksi, kun kauden suurinta positiivista yllättäjää etsitään. Lappeenrantalaisten pelin painopiste siirtyi kevään edetessä enemmän ja enemmän oman maalin varjeluun – eikä siinä mitään, jääkiekkoa saa pelata tasan sillä tavalla kuin haluaa. Tilanne on vain sikäli ristiriitainen, että syksyllä debytanttipäävalmentaja Tero Lehterä oli etujoukoissa viljelemässä tämän kauden muotisanoja kuten aktiivisuutta ja rohkeutta. Kauden edetessä SaiPan peli otti etäisyyttä niihin näkemyksiin. Materiaali ei ehkä antanut eväitä pelata Lehterän lobbaamalla tavalla. Silloin on tietysti valmentajalta oikea ratkaisu peluuttaa joukkuetta tavalla, jolla luotsi uskoo tekevänsä tulosta, mutta Lehterähän tiesi jo syksyllä, mitkä työkalut hänellä oli käytettävissään. Mitä jos ensi kerralla valmennettaisiin ensin ja tehtäisiin julistukset vasta sitten?

Erikoista: Ottelusarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa tehtiin järisyttävät 25 maalia, kolmessa viimeisessä vain kahdeksan. Aluksi maalivahdit Frans Tuohimaa ja Oskari Setänen haparoivat vuorollaan, sarjan lopussa kumpikin pelasi erittäin hyvin. Maalivahtien kyky nostaa tasoaan vaadittavilla hetkillä oli tämän sarjan toinen kasvutarina. Toinen oli luonnollisesti SaiPan nousu 0–3-kurimuksesta aivan TPS:n kantaan.