Risto Dufva kuvaili Sportin pelin käyneen Lukkoa vastaan kuin Pyörä-Nurmen keväinen polkupyöräkauppa: "Kaikki vietiin käsistä" – kotijoukkueen onneksi ”Robben” ja ”Tompan” mailat olivat kuumana

Lukko kaatoi Sportin Robin Pressin onnistumisella voittolaukauskilpailussa.

Näin on, ja on ollut jo pidemmän tovin, että jääkiekkoliigan sarjakärki Rauman Lukko ei esiinny kaukalossa juuri keskikastin joukkuetta kummoisemmin. Näinkin on, ja on ollut jo pidemmän tovin, että Lukko löytää kerta toisensa jälkeen tavan raapia peleistä pisteitä. Niin tiistainakin, vaikka Liigan viimeisistä pudotuspelipaikoista taisteleva Vaasan Sport kiusasi Lukkoa sen lähes valloittamattomassa kotilinnakkeessa voittolaukauskisaan asti.

Lukko kirjautti voiton lukemin 5–4 (1–2, 2–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0), mutta Sportin päävalmentaja Risto Dufva oli pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa tyytyväisellä ja letkeällä tuulella.

– Toisen erän jäähysumaan asti meidän pelihän kävi kuin Pyörä-Nurmen keväinen polkupyöräkauppa: kaikki vietiin käsistä, Dufva sutkautti.

– Meillä on ollut tänä talvena vastaavissa tilanteissa vaikeuksia säilyttää pelejä niin, että saisimme edes jotakin pisteitä. Tämä oli nyt yksi steppi oikeaan suuntaan, ja joku päivä vielä tällaisen pelin jälkeen me voitamme.

Sikäli mikäli maaliodottamat mitään kertovat, ne vihjaavat Lukon kääntäneen jo joulukuusta lähtien edukseen paljon otteluita, jotka se pitkässä juoksussa olisi voinut yhtä hyvin hävitä, jopa ”kuulunut” hävitä.

– Nämä ovat kevättä kohden isoja kokemuksia, että nousemme kahden maalin takaa rinnalle ja ohi. Jossain vaiheessa kautta tuntui, että kun menimme tappiolle, niin emme saaneet siitä mitään kiriä aikaiseksi ja lamaannuimme. Nyt ainakin saimme taisteluilmettä esiin ja kammettua itsemme takaisin peliin mukaan, Lukon paras maalintekijä, 18 kihauksen Eetu Koivistoinen sanoi.

Lukko avasi ottelun hyvin ja pääsi 1–0-johtoon Pavol Skalickyn katkaistua poikittaissyötön ja karattua läpiajoon. Sinänsä kummoiselle karkumatkalle osuma ei Lukkoa siivittänyt.

– Saatiin heti alkuun sellainen helpohko maali, ja sen jälkeen ruvettiin kuvittelemaan, että peli rallatellaan loppuun asti ihan helposti. Oltiin eka erä ihan sellaisessa haaleassa vedessä, ei laitettu kroppaa likoon ja otettiin kolme turhaa jäähyä, jotka pilasivat peliotetta, Lukon virkaatekevä päävalmentaja Erik Hämäläinen noitui.

Sportin kultakypärän Sebastian Ståhlbergin 1–1-tasoitus lipsahti juuri ylivoimalla etukulmaan. Sportin ykkösketjun Janne Keräsen, Michael Keräsen sekä Olavi Vauhkosen tyhjiin tyylittelemää 1–2-maalia edelsi Lukon krittinen kiekonmenetys.

Mainittu ykkösnyrkki on muuten siirtynyt Sportin paitaan kesken kauden ja on hyvä esimerkki siitä, että Dufva luottaa kokeneisiin pelaajiin. Dufvan ajatusmaailmasta kertoo esimerkiksi se, että Sportilla ei ollut tiistaina kokoonpanossaan ollenkaan pelaajaa, joka olisi voinut kantaa parhaan alle 20-vuotiaan pelaajan Red Bull -kypärää.

– Koko ajan puhuimme, että nyt on todellinen äijäjoukkue vastassa ja kaikki tietävät, miten he pelaavat. Varsinkin johtoasemassa he tykkäävät puolustaa keskustaa, eikä siitä ole mikään maailman helpoin syötellä läpi, Koivistoinen sanoi.

Hämäläisen mielestä Lukko pääsi toisessa erässä peliin mukaan löytämällä tunnetta ja taistelua, Koivistoisen mukaan taustalla oli taktinenkin valinta.

– Toisessa erässä pelasimme kiekkoja heidän pakkiensa selustaan ja saimme syvällä riistoja. Kun he rupesivat heittämään kiekkoa ulos, meidän pakkimme käänsivät heti hyvin takaisin hyökkääjille, Sport joutui rikkomaan ja saimme ylivoimat. ”Robben” ja ”Tompan” mailat olivat siellä kuumana, Koivistoinen kuvaili.

Jos ensimmäisessä erässä Lukko otti hölmöjä hyökkäyspään jäähyjä ja lämäili kiekkoa omasta päädystä päätyverkkoihin, toisessa erässä oli Sportin vuoro. Neljä kahden minuutin jäähyä olivat koputteluja, vahinkokamppeja ja kampituksia, joita erikoistilanteiden nimeen vannova päävalmentaja Dufva ei todellakaan katsonut hyvällä, jossei katsonut päätuomarien Petri Lindqvistin ja Aaro Brännaren herkkää linjaakaan.

Lukko kuittasi ylivoimilla Sportin 1–3-johdon, johon Jesse Paukku oli toisen erän aluksi vieraat vienyt. Robin Press ampui viidellä kolmea vastaan kavennuksen tavaramerkkitontiltaan B-pisteen kaarelta ja Thomas Gregoire jysäytti erän päätösminuutilla lyöntilaukauksen toiselta puolelta kaukaloa yläpesään.

- Siinä oli meillä reagoinnin paikka erätauolla, että miten miehistöstä otetaan mittaa, kun kaveri tulikin takaa parilla ylivoimamaalilla tasoihin. Sitten taas oli mittauksen paikka, kun epäonnekkaasti vastustaja teki alivoimalla johtomaalin, mutta sama kenttä kuittasi hetkeä myöhemmin, Dufva kertasi.

Vauhdikkaassa päätöserässä mentiin päästä päähän. Koivistoinen karkasi alivoimalla tekemään Lukolle 4–3-johtomaalin, jota hän kuvaili ”käärmeenkielitökkäykseksi”. Sportin nosti samalla ylivoimalla tasoihin toisella osumallaan Janne Keränen.

Press ratkaisi Lukolle ekstrapisteen voittolaukauskisassa sadannen liigapelinsä kunniaksi. Ruotsalainen nousi tehoillaan 15+18=33 sarjan puolustajien pistepörssin kärkeen ohi maanmiehensä, Ässien Jakob Stenqvistin.

Lukko jäänyt joulukuusta lähtien 23 ottelusta vain viisi kertaa kokonaan ilman pisteitä, mutta joukkue on tehnyt monta kertaa selväksi, ettei ole tyytyväinen otteisiinsa. Sitä alleviivasi jälleen Koivistoinenkin, mutta ei halunnut avata sen enempää, mistä homma kiikastaa.

– En haluaisi välttämättä niitä vastustajille kertoa, kun ne kuitenkin lukevat näitä juttuja. Pitää yksinkertaisesti pelata parempaa jääkiekkoa, kaikki ovat varmasti nähneet, että pystymme siihen, Koivistoinen sanoi.

Se kuumin kysymys tietenkin on, mikä on koronatartunnan saaneen päävalmentajan Pekka Virran vointi ja koska hän pystyy palaamaan työpaikalleen. Selväksi on käynyt niin Hämäläisen kuin monen pelaajankin suusta, että Lukko kaipaa Virran persoonaa, johtajuutta, auktoriteettia ja pelin organisointikykyä.

Kun Länsi-Suomi on Virran tilannetta Lukolta tiedustellut, vastaus on ollut, että seura ja Virta kertovat sitten, kun sen aika on.

Puolustukseensa Lukko sen sijaan saa kaivattuja apuja, sillä tiistaina tositoimiin pääsi karanteenistaan vapautunut Vili Saarijärvi, ja kohta on Jukureista siirtyneen Samuli Piipposen vuoro.

– Mies on jo Raumalla. Katsotaan sopiva hetki, milloin laitetaan kaukaloon, Hämäläinen kertoi.