Kokkosesta tulossa Liigan SE-mies

Jukureiden Mikko Kokkosesta voi tulla Liigan uusi ennätysmies. Kuva: JP Mikola

Häkki päässä, numero 2 selässä ja 22 vuotta vanhempi pakkipari vieressä. Jukureiden 15-vuotiaan Mikko Kokkosen Pitsiturnaus oli ikimuistoinen paitsi pelaajan itsensä, myös suomalaisen kiekkoyleisön vinkkelistä. Marko Kauppisen, 37, rinnalla puolustaneesta Kokkosesta tuli perinteisen kesäturnauksen ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja.

Mopoikäisiä on toki nähty Pitsissa monesti ennenkin, mutta vain katsomossa. Ikänsä puolesta Kokkonen voisi pelata tänä viikonloppuna Lähdepellolla, kun Tuki-Areenalla otellaan C-juniorien eli 2001 ikäluokan kolmepäiväinen Pitsiturnaus.

Kokkonen itse suhtautuu tyynesti paikkaansa miehistössä. Mikkeliläisen juniorimyllyn kasvatin odotettavissa oleva liigakaste tietysti kutkuttaa.

– Olisihan se kiva päästä Liigaan, mutta se vähän vaikeuttaa, kun on tuo koulu kesken, Kokkonen hymähtää.

Alkamassa on yhdeksäs luokka, ja peruskoulun oppimäärän suorittaminen vaatii tiukempaa läsnäoloa kuin lukio, missä kurssimuotoisuus antaa omat vapautensa.
Tiettyjä häiriötekijöitä oli myös kesän treenijaksolla. Rippileiri vaati oman aikansa.

Sen sijaan kaukalossa nuoruutta ei havaitse. Peliä edistävät syötöt lähtevät napakasti, mutta junioreissa nähtyihin coast to coast –pujotteluihin pakki ei vielä intoudu.

– Tämä on tosi paljon vauhdikkaampaa, kun pelataan äijien kanssa. Enää ei voi vouhottaa niin kuin vielä junioreissa, kuuluu analyysi.

Viime kauden Kokkonen aloitti Jukureiden B-nuorten Mestis-joukkueessa, mistä kutsu kävi pelien edetessä A:han, myös Mestistasolle.

– A:ssa oli huomattavasti fyysisempää kuin B:ssä, missä peli oli vielä ihan puhdasta junnukiekkoa, Kokkonen veraa.

Jos (lue: kun) Kokkonen saa peliaikaa myös Liigassa, hyvä vertailukohta löytyy nyky-Lukosta. Aleksi Saarela oli nippa nappa 16-vuotias saadessaan liigakasteensa. Laitilalainen ysiluokkalainen debytoi Liigassa kaudella 2012–13 ollessaan 15 vuoden . Saarela on syntynyt 1. tammikuuta (1997).

Myös Kokkonen on alkuvuoden ja tammikuun lapsi. Syntymäpäivä on 18. tammikuuta, eli jos peliaikaa irtoaa jo syksyn joltain kierrokselta, Kokkonen ohittaa ennätystilastossa ”Allun” lisäksi myös kärkipaikkaa pitävän ässäkasvatti Jesse Joensuun.

Hauska yhdistävä yksityiskohta molempien nuorten kiekkoilijoiden uralla on Risto Dufva. RD nosti Saarelan ysiluokkalaisena Liigaan ja on nyt tekemässä samaa Kokkosen kanssa.

Kokkosen mukaan ajatusta tulevan kauden mahdollisesta liigadebyytistä on jo ehtinyt pureskella.

– Olen mä sitä miettinyt, eikä siitä mitään paineita tule. Itsepähän olen tähän tilanteeseen päässyt treenaamalla, Kokkonen miettii.

Kokkonen kuuluu kiekkoilijana fyysinen murrosikä tuli varhain. Luistimet olivat kokoa 43,5 jo alakouluikäisenä. Isoa kasvupyrähdystä tuskin enää on tulossa, mutta mitat ovat toki ysiluokkalaiselle mukiinmenevät 180/86.

TAUSTA

Dufva tehnyt saman ennenkin

Jukureiden Mikko Kukkosesta tulee tätä menoa liigahistorian nuorin kenttäpelaaja. Risto Dufva on ennen Kukkostakin nostanut pääsarjaan kaksi sen kolmen nuorimmasta pelaajasta.

  • Aleksi Saarela teki liigadebyyttinsä 19. 2. 2013 Tapparaa vastaan. Saarela teki ottelussa myös liigauransa avausmaalin ja sai yhden syöttöpisteen.
  • Samalla Saarelasta tuli vain 16 vuoden, yhden kuukauden ja 12 vuorokauden ikäisenä SM-liigan kaikkien aikojen toiseksi nuorin maalintekijä Aleksander Barkovin jälkeen. Barkov aloitti kauden 2011–12 A-nuorissa, mistä päävalmentaja Risto Dufva nosti hänet Tapparan SM-liigajoukkueeseen liigajoukkueeseen. Barkovista tuli myös kaikkien aikojen nuorin maalin tehnyt pelaaja SM-liigassa
  • Barkov debytoi SM-liigassa vain 16-vuotiaana ja hänestä tuli liigan toiseksi nuorin pelaaja Ässissä kaudella 2003–2004 ensi kertaa esiintyneen Jesse Joensuun jälkeen. Joensuu oli debyytissään 27.9.2003 15 vuotta 11 kuukautta ja 22 vuorokautta vanha.
  • Maalivahti Ilmo Uotila (Jokerit) oli liigahistorian alkuhämärissä (28.10.1976) toistaiseksi nuorin eli 15 v 6 kk 14 vrk ikäinen.

Lähteet: Jääkiekkokirja ja Jääkiekkolehti