Koko kansan Äitee Siiri Rantanen on kuollut

Siiri "Äitee" Rantanen on poissa.

Hiihtäjälegenda Siiri Rantanen kuoli perjantaina Lahdessa 98-vuotiaana. Asian vahvisti STT:lle Siiri Rantasen poika Martti Rantanen.

Siiri Johanna Rantanen oli suomalaisen naisurheilun pioneeri. Naisten maastohiihto hyväksyttiin ensi kerran vuoden 1952 talviolympiakisoihin Osloon, jossa Rantanen sauvoi Lydia Widemanin ja Mirja Hietamiehen jälkeen 10 kilometrin pronssille.

Kilpauransa tähtihetken Rantanen koki neljä vuotta myöhemmin Italiassa Cortina d'Ampezzon olympialadulla. Hän voitti 3x5 kilometrin viestissä kultaa Sirkka Polkusen ja Hietamiehen kanssa.

Rantasesta tuli Cortinassa viestiankkurina juhlittu sankari, sillä hän lähti päätösosuudelle lähteistä riippuen 10–20 sekuntia Neuvostoliiton ankkurin Radja Jeroshinan jälkeen. Maalissa eroa oli 27 sekuntia Rantasen hyväksi.

– Sain hänet kiinni pitkässä laskussa. Toista kilometriä ennen maalia menin ohi, ja huoltaja hihkui, että Jeroshina jääpi, jääpi, Rantanen muisteli STT:n 90-vuotishaastattelussa.

Hän oli syntynyt 14. joulukuuta 1924.

Herrojen hampaissa

Rantanen sai kilpavuosinaan Äitee-lempinimen. Sotkamon Vuokatissa 1950-luvun yhteisleirillä saatu lempinimi kuvasi topakkaa hiihtäjää hyvin.

– Hiihtokaverini Mirja Hietamies oli Kymenlaaksosta ja työnsi puheessaan äätä ja eetä joka paikkaan. Tytöt rupesivat kuorossa määkimään Äiteetä, Rantanen kertoi.

Leireillä hän kutoi kahdelle pojalleen villaisia lämpimäisiä. Perheenäidin rooli laajeni kodin ulkopuolelle, kun Rantanen huippuhiihtäjistä iäkkäimpänä piti kilpasiskoistaan huolta.

Suorapuheinen Rantanen ei hiihtoherroja pokkuroinut. Hän sai seuraltaan Lahden Hiihtoseuralta kilpailukiellonkin, kun joukkuetoveriensa pyynnöstä vetäytyi SM-viestistä. Joukkuetoverit kun olivat toivoneet, että Rantanen antaisi heillekin mahdollisuuden mitaleille.

– Olin äkkijyrkkä, tapani on sanoa niin kuin asia on. Vaan köyhän olisi pitänyt olla nöyrä, Rantanen kuvaili.
Rantasen viime vuosien tähtihetki koitti Lahden MM-hiihdoissa kevättalvella 2017. Tuolloin arvovaltaiset katsojat presidentti Sauli Niinistöstä Ruotsin kuninkaaseen Kaarle Kustaaseen kannustivat Lahden hiihtostadionilla tyylikkäästi suksilla lykkinyttä Rantasta.

Rantanen kehui STT:lle miesten 15 kilometrin perinteisen kisan maailmanmestaruuden voittanutta Iivo Niskasta.

– Hyväkuntoinen ja tommoinen miehekäs mies. Siinä on meillä toivoa, ihan niin kuin Mietaan Jussista.

Ikinuoren Rantasen elämänmyönteisyyttä ei nakertanut edes vasemman jalan amputointi alkuvuodesta 2021. Operaatioon ajoi varvastulehduksesta lähtenyt jalan kipeytyminen.