Kolme iloista lätkäveikkoa

Radio Ramonan historian ensimmäinen jääkiekkoselostaja Pekka Wallenius muistelee selostusvuosiaan lämmöllä.

– Oli täysin vahinko, että juuri minä päädyin Ramonan ensimmäiseksi jääkiekkoselostajaksi.

– Länsi-Suomen silloinen päätoimittaja Matti Nurmi pyysi minua testaamaan eri selostuspaikkoja hallilla. Lopulta emme löytäneet sopivaa selostajaa, joten minä lupauduin hoitamaan käynnissä olleen kauden loppuun.

Ramonan jääkiekkoselostukset alkoivat 5. maaliskuuta, vain kaksi päivää Ramonan syntymisen jälkeen.

– Aluksi selostin silloisen jääkoneen tallin katolta. Zambonin katolta siirryimme nakkikioskin katolle. Se olikin mielenkiintoinen paikka.

– Nakkikioskin katolle mentiin tikkaita pitkin, jotka vietiin pelin ajaksi pois. Siellä sitä sitten oltiin, katolla ”loukussa”. Edes vessaan ei päässyt. Kovan hädän yllättäessä oli pakko pissiä pahvimukiin, Pekka nauraa.

Selostusvuosia Pekalle kertyi Ramonassa kaikkiaan kymmenen. Tuona aikana mies sai myös lisänimen, ”sinikeltainen ääni”. Pekka on selostanut Lukon mitalipeleistä kolmet, vuosina 1988, 1994 sekä 1996.

– Selostaminen vei minut täysin mennessään. Vaikka työ oli sekä henkisesti että fyysisesti raskasta, oli se myös todella antoisaa.

– Radio on vaativa ja armoton väline. Toimittajan tai selostajan ääni paljastaa kuulijoille kaikki tunnetilat, pohtii Pekka.

Tällä kaudella Pekkaa voi kuulla Lukon kotipeleissä kentänlaitatoimittajan roolissa. Entä miten mies tulee reagoimaan, jos Lukko vie tänä vuonna mestaruuden?

– Olisihan se todella merkittävä tapaus elämässäni. Olen ollut 9-vuotias, kun Lukko voitti mestaruuden vuonna 1963. Olisi hienoa päästä kokemaan sama myös näin aikuisiällä.

Pekka haluaa kuitenkin muistuttaa kaikkia lätkän ystäviä.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että jo se on hienoa kun voimme seurata Lukon otteita jääkiekon pääsarjassa. Kaikki eivät edes pääse SM-liigaan. Lukko pystyy uskottavasti taistelemaan siellä mitaleista, se on hienoa.

– Se, että joukkue voittaa kultaa on taidon lisäksi monen sattumankin summa. Mitali tässä kovatasoisessa sarjassa on vähän kuin ekstrabonus, Pekka filosofoi .

– Toki se mitali hyvältä maistuisi. Jos väri olisi vielä kulta, olisin erittäin iloinen varsinkin joukkueen ja kaikkien joukkueessa toimivien puolesta.

Oppipojasta pääselostajaksi

Ramonan toinen pääselostaja oli Mika Heino. Heino tuli kuvaan ensin Pekka Walleniuksen oppipoikana.

– Ramona löysi minut aikanaan Porista, jossa selostin Ässien pelejä parin vuoden ajan puoliksi Jari-Tapani Koskisen kanssa.

Heinon varsinaiset selostusvuodet Ramonassa osuvat vuosille 1997–2000.

– Haastavinta tässä ammatissa on muun muassa pelin muuttuminen. Selostajan pitää seurata lajia koko ajan. Mielestäni hyvä selostaja elää ja hengittää tätä lajia.

– Lukko-valmentajista mieleen ovat jääneet parhaiten Tihonov, Rautakorpi ja Tuomi. Ruotsalaisten virta Raumalle ja Omat pojat -projekti ovat myös jääneet mieleen, muistelee Mika.

Tällä hetkellä Mika Heino selostaa Lukon kotimatseja Yleisradion Radio Puheelle. Mitä tapahtuu, jos Lukko vie tänä vuonna mestaruuden?

– Ostan hyvää konjakkia ja poltan yhden sikarin, toteaa Mika nauraen.

Eksymistä ja
ukkosen jyrinää

Risto ”Ripa” Leino hehkuttaa nykyään Lukon koti- ja vieraspelit Ramonan eetterissä. Selostusvuosia Ripalla on takana jo huimaat 13.

– Syksyllä 2000 hommat lähti liikkeelle ottelulla Ässät-Lukko Porissa. Lukko muuten voitti 2-7, Ripa hehekuttaa.

Mikä sai Ramonan aamujuontajan lähtemään mukaan lätkäselostushommiin?

– Jääkiekko on aina ollut kiinnostava laji. Yhden ottelun olin selostanut tuurausluonteisesti jo keväällä -99 ja siitä lähti kipinä jatkaa.

Selostusreissuilla on varmasti sattunut vuosien varrella kaikenlaista. Kerro joku hauska sattumus.

– Kaikkein parhaimmat jutut ei taida olla painokelpoisia. Yksi noloimpia taitaa olla se, että uran alkuvaiheessa ajoin luontevasti harhaan. Olin Humppilan kohdalla ajamassa kohti Helsinkiä kun muistin että ei perhana, pelihän on Jyväskylässä! Myöhästyin pelin alusta 2 minuuttia.

Pekan ja Mikan lailla Ripakin pitää selostushommaa vaativana lajina.

– Pitää nähdä ja kertoa omin sanoin kaukalon tapahtumat samassa paketissa. Pelissä tapahtuu ja sattuu paljon yhtä aikaa asioita ja kaikki pitäisi pystyä huomioimaan.

– Täytyy myös pysyä totuudessa, kertoa asiat kuinka ne oikeasti ovat, tavalla että kuulija näkee mielessään tapahtumat kuten minä sen selostamossa. Pieni värikynä toki sallitaan.

Minkälainen tulee olemaan Ripan hehkutus, jos Lukko voittaa tänä vuonna kultaa?

–  Pitää ehkä pyytää hyvältä ystävältäni ja Ramonan kommentaattorinakin toimineelta oopperalaulaja Mika Karekselta äänenkäytön oppitunti, miten saada kurkusta ukkosen jyrinää muistuttava kiljaisu, nauraa Ripa.

Ramonan kiekkoselostajina ovat toimineet vuosien aikana myös Ari Anteroinen sekä Ari Sjöman.