KOLUMNI: Aika jälkeen uuden ajanlaskun alkaa heti kysymyksillä - koska Huuhkajien kapteeni aikoo juosta alasti torilla?

Eletään aikaa sen ajanlaskun alun jälkeen, kun Suomen miesten maajoukkue selvisi jalkapallon EM-kisoihin. Mitäs nyt, kun muurit ja padot on murrettu?

| Päivitetty

Eletään aikaa jälkeen sen ajanlaskun alun, kun Suomen miesten maajoukkue selvisi jalkapallon EM-kisoihin. Mitäs nyt, kun muurit ja padot on murrettu?

Suomalaiset voivat esimerkiksi alkaa odottaa, koska Huuhkajien kapteeni Tim Sparv lunastaa kesäkuisen Ylelle antaman lupauksensa. Sparv lupasi juosta alasti torilla, jos Suomi selviää EM-kisoihin.

Kysymykseen, millä torilla, Sparv täsmensi:

– Lähimmällä torilla.

Helsingin Sanomat julkaisee Huuhkajien EM-taipaleesta kirjan. Sen kirjoittaa palkittu HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Virtanen ja HS ilmoittivat kirjasta joko rohkeasti tai provosoivasti jo torstaina, kun EM-paikka oli vasta 99-prosenttisen varma.

Samalla kaavalla Virtanen vieraili radiossa Urheiluhullut-ohjelmassa, jonka alkujuonnossa toimittaja Jussi Paasi julisti, että nyt kun EM-kisapaikka on jo varma, on aika pohtia mitä tapahtuu sen jälkeen.

Vähemmälläkin jinxaamisella olisi kuulunut lentää kisoista, mutta oli Virtasella järkevääkin sanottavaa.

Hän tarttui sanaan moniarvoisuus ja huomautti Huuhkajien pelaajien olevan hyvä kattaus suomalaisuutta. Erilaiset ihmiset ovat lähtöisín ympäri Suomea ja jopa Eurooppaa.

On maahanmuuttajataustaisia pelaajia, kuten Glen Kamara ja Lukas Hradecky sekä suomenruotsalaisia, kuten kapteeni Sparv.

On mielenkiintoista nähdä, miten EM-kisapaikan tuoma huuma kestää ja kantaa suomalaisessa jalkapallossa.

Esimerkiksi Latviassa yksi EM-paikka ei saanut jalkapalloa lentoon, kun taas Ruotsissa arvokisojen tuomaa nostetta on pidetty isona syynä lajin kasvuun.

Sosiaalinen media, varsinkin toimittajien suosima Twitter, on viekas paikka muodostamaan kuplan, jossa tuntuu puhuttavan vain ja ainoastaan Suomen EM-kisapaikasta.

TV-katsojaluvut ovat yksi indikaattori siitä, miten Huuhkajat puhuttelee kansan syviä rivejä.

Miesten maajoukkueen pelit siirtyivät vuonna 2017 Ylen pääestradilta maksulliselle Viasatille, jonka ilmainen Viafree-palvelu kerää, hyvä jos kymmeniätuhansia katsojia.

Siksi Nelosen ilmaiskanavalla näyttämän Suomi–Liechenstein-ottelun katsojaluvut ovat kiinnostavat.

Vertailun vuoksi Leijonien viime keväistä jääkiekon MM-finaalia katsoi MTV3-kanavalta yli kolme miljoonaa suomalaista.

Koripallossa Susijengin vuoden 2017 kotikisojen trilleriä Ranskaa vastaan puolestaan tavoitti TV2:lla hieman reilu miljoona katsojaa.

Innokkaimmat pääsevät pian varailemaan lippuja, lentoja ja majoituksia EM-kisojen alkulohkopeleihin.

Lohkoarvonta suoritetaan 30.11. Bukarestissa. Alkulohkoja pelataan ensimmäistä kertaa 12 maassa ympäri Euroopan.

Kaupungit ovat Lontoo, Munchen, Rooma, Baku, Bukarest, Dublin, Kööpenhamina, Glasgow, Budapest, Bilbao, Amsterdam ja Pietari.

Kisoihin selviävät isäntämaat pelaavat automaattisesti alkulohkot omissa maissaan.

Aftonbladet kyseli Hans Backen kuulumisia kisapaikan varmistumisen päivinä. Seitsemääkymmentä käyvän ruotsalaisen alaisuudessa Suomi ei voittanut yhtään ottelua vuonna 2016.

Backe sai potkut joulukuussa 2016 ja tilalle tuli pitkäaikainen apuvalmentaja Markku Kanerva. Loppu on historiaa.

Backe myönsi olevansa potkuistaan yhä katkera ja oli sitä mieltä, että Palloliiton heikko hallitus ei kestänyt median painetta.

Backe aikoi kuitenkin onnitella Kanervaa kisapaikan varmistuttua.

Voi olla, että Kanervan puhelimeen on pirahtanut jokunen muukin onnitteluviesti- ja soitto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut