Kolumni: Eriskummallisen kiekkopuheiden päivä - Miksi Fasel lyttäsi eurooppalaisen seurakiekkoilun?

Rene Fasel ehdotti Suomen ja Ruotsin yhteistä liigaa. Kuva: Peter Schneider/All Over Press

Tämä torstai 14. joulukuuta oli eriskummallisten kiekkopuheiden päivä. Alkajaisiksi IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel totesi Moskovassa, että Euroopassa on liikaa seuroja.

– Meillä on Euroopassa yli 100 seuraa, jotka kilpailevat korkealla tasolla. Se on liikaa. Meillä ei ole tarpeeksi pelaajia joukkueisiin. Ehkä Ruotsilla ja Suomella voisi olla liiga, jossa on kuusi joukkuetta kummastakin maasta. Se on idea, Fasel sanoi Aftonbladetia lainanneen Ylen mukaan.

Olen ennenkin todennut Faselin höpisevän milloin mitäkin joutavuuksia ja tämä meni heittämällä samaan kastiin. Ei siksi, etteikö Suomen ja Ruotsin yhteisestä liigasta olisi aika ajoin puhuttu jo parikymmentä vuotta, vaan siksi, että asia ei Faselille millään tavalla kuulu.

Se on puhtaasti SM-liigan, SHL:n ja niiden seurojen välinen asia.

***

Myös Faselin heitto kuudesta joukkueesta per maa on kummallinen. Jos ajatellaan, että itsestäänselvyyksinä Suomesta uuteen liigaan siirtyisivät HIFK, Tappara, Kärpät ja TPS. Sitten olisi vielä kaksi paikkaa jaossa. Kuka jätetään ulos?

Jäterahoissa rypevä Lukko? Vuodesta toiseen tasaisen tappavaa tulosta takova JYP? Sami Kapasen intohimon (ja varakkuuden) piiskaamana taivaita tavoitteleva KalPa? Aina silloin tällöin satunnaisesti menestyvä Ässät? Uutta nousua uudella organisaatiolla hakeva aina perinteikäs Ilves? Pieni ja urhea SaiPa?

Näistä pitäisi jättää kolme pois ja vielä jäi viisi liigaseuraa kokonaan mainitsematta. 15 liigaporukkaa on liikaa, mutta millaista suomalaista pääsarjaa pelattaisiin tällaisen peliliikkeen jälkeen?

No, koko keskustelu on toki pelkkää spekulaatiota, joten se siitä. Ainakin toistaiseksi.

***

Mutta miksi Fasel veti kölin ali koko eurooppalaisen seurakiekkoilun? Sama mies, joka Pietarin keväässä 2016 iloitsi estottomasti siitä, kun IIHF oli kasvattanut jäsenmääräänsä 73:een ja saanut jäsenikseen Indonesian, Filippiinit ja Nepalin, joissa kukaan ei ole koskaan kuullutkaan koko jääkiekosta.

Eikö Faselin lajin kansainvälisen järjestön nokkamiehenä pitäisi kantaa huolta siitä, että laji on myös Euroopassa mahdollisimman laajalle levinnyt ja elinvoimaisia kansallisia sarjoja on mahdollisimman paljon? Kansalliset sarjat kun ovat aina olleet eurooppalaisen palloilukulttuurin kivijalka.

Ai niin, tässähän piilee ongelma. Ne liigat - siis seurat - haluaisivat usein päättää itse omista asioistaan ilman, että IIHF on mukana sähläämässä. Ja näiden yhteenliittymä CHL, joka toki painiskelee edelleen omien vaikeuksiensa kanssa, ei tahdo mahtua enää samaan kalenteriin maajoukkueiden EHT-turnausten kanssa.

Toisaalta Fasel on myös taitava puhumaan asioita, joita kulloinenkin kuulijakunta haluaa kuulla. Nyt puheenjohtajan lättysyötöstä pääsi laukomaan Venäjän jääkiekkoliiton ensimmäinen varapääjohtaja(!) Roman Rotenberg.

– Kaikkien kansallisten liittojen Euroopassa pitäisi yhdistyä ja tehdä yhteistyötä. On väärin, että NHL:llä on jääkiekossa monopoli ja parhaat pelaajat, Rotenberg parkaisi.

***

Mitähän tämä nyt sitten on? Rotenberg ja muut itänaapurissa vaikuttavat kiekkopomot ovat olleet kiinnostuneita lähinnä KHL:n ylivallasta Euroopassa ja Aasiassa. Nytkö sitten kosiskellaan länttä mukaan "NHL:n vastaiseen rintamaan". Ajatus on kuolleena syntynyt. Markkinatalous-Euroopassa kiekkoseuroilla ei ole mahdollisuutta polttaa uunissa vastikkeetonta rahaa, jonka setä Putin heille hoitaa.

Ja niin kauan kun pihapeleissä pikkupoikien kirkkain haave on NHL, ei sen valta-asema horjahda mihinkään. Kuka tahansa NHL-tähti saisi pumpattua miljoonansa myös KHL:sta ja huomattavasti miedommalla verotuksella, mutta he haluavat pelata nimenomaan NHL:ssa.

Koska se on NHL.

Ps. Myös Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen esitti kysyttäessä oman näkemyksensä Faselin puheista. Nurminen istuu SM-liigan hallituksessa ja johtoryhmässä liiton mandaattipaikalla. Mutta eihän tämä Nurmisenkaan asia ole, vaan liigan hallituksen, puheenjohtaja Heikki Hiltusen, toimitusjohtaja Riku Kallioniemen sekä johtoryhmän asia.