Kolumni: Kummola on ollut alkukisojen isoin yllätys – eikä Leijonienkaan otteita voi moittia

Kalervo Kummolan siirtyminen punaiselta matolta tv-mainoskasvoksi vaikuttaa MM-turnauksen avausviikonlopun perusteella onnistuneelta siirrolta. Onnistuneelta vaikuttaa myös Leijonien pyrkimys pelin aktivoittamiseen. Arkistokuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ottamatta yhtään hohtoa pois Sebastian Ahon ketjun mykistävästä avausviikonlopusta, MM-kisojen ensimmäisten päivien isoin yllätys ei ehkä sittenkään ole ollut Ahon, Teuvo Teräväisen ja Veli-Matti Savinaisen esittämä dominanssi.

Ehdottomasti odottamattominta on ollut nähdä Kalervo Kummola puolivaltakunnallisen myymäläketjun tv-mainoksissa.

Rautakanslerin vähäeleiset murahduksett "Den glider in" ja "Poika saunoo" ovat jäyhyydessään hämmentävän tehokkaita. Turha napostelu jää, ja sohva vetää puoleensa, kun ei malta jättää katsomatta, mitä Kummola seuraavaksi lohkaisee.

Murahdukset ovat myyntivalttina niin tehokkaita, että tekisi melkein mieli käydä ostamassa kotipihalle toinen trampoliini ja uusi liukumäki, ellei moisia härveleitä jo löytyisi olohuoneen ikkunan alta.

Riemastuneiden some-reaktioiden perusteella voi väittää, että perinteinen mainoskatkolla jääkaapille -taktiikka on kuopattu menneisyyden metodina monessa huushollissa.

*  *  *

No, menneisyyden metodina on kuopattu myös Leijonien kolmen edellisen arvoturnauksen pelitapa. 

Kevään 2018 versiot Meidän Pelistä ja Meidän Kalesta ovat kivaa katsottavaa.

Kummolan uusi ilme on iso voitto Halpa-Hallille, Leijonien menestys puolestaan tekee silmin nähden hyvää päävalmentaja Lauri Marjamäelle. 

Sanat ja teot ovat toistaiseksi olleet balanssissa. Marjamäki esitti rohkean lupauksen jennen kuin Leijonat oli ehtinyt pelata ensimmäistäkään kisaottelua.

– Onhan siinä valovuosi eroa viime vuoteen, Lauri Marjamäki maalaili medialle ennen Etelä-Korean kaatamista. Samaan hengenvetoon päävalmentaja muistutti, että "onhan meillä ihan erilainen joukkuekin nyt".

Niin on. 

Toisaalta Marjamäen johdolla pelatuissa aiemmissa turnauksissa Leijonien pelaaminen on näyttänyt aina samalta, on nimilista ollut minkälainen tahansa.

World Cup pelattiin kirkkaimmalla mahdollisella suomalaistähdistöllä, viime kevään MM-kisat – ne valovuoden erolla pelatut – menivät välimallin miehillä, ja olympiakaukalossa ahdistuttiin EHT-tason joukkueella.

Kiivaimmat kriitikot – ja heitä on ollut paljon – ovat puhuneet unisuudesta, aneemisuudesta ja yksitotisuudesta. Maltillisempienkin on ollut myönnettävä, että varsinaista väri-ilottelua ei ole nähty.

Kun Leijonien käsiin on antanut pensselin ja purkillisen pinkkiä maalia, niin harmaata jälkeä on syntynyt.

Nyt käytössä on koko värikartta.

* * *

Viime keväänä Suomi teki Pariisissa ja Kölnissä yhteensä 26 maalia kymmenessä ottelussa. Nyt Leijonat on latonut limpun kahdessa pelissä pömpeliin peräti 16 kertaa. 

Leijonilta on jo pitkään kaivattu aiempaa rohkeampaa ja räväkämpää peli-ilmettä. Jalka pois jarrulta, kaasu pohjaan ja eteenpäin. 

Räväkkyydestä saatiin viitteitä jo huhtikuun kahdessa Euro Hockey Tourin turnauksessa. Leijonat voitti viisi kuudesta treenipelistään ja herätti toiveet aiempaa aktiivisemmasta MM-turnauksesta. Kun vielä alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue aiheutti ihastusta rohkealla pelaamisellaan, pöytä oli katettu.

Vaikka tähänastiset vastukset eivät ole olleet kummoisia, nuorten suomalaiskiekkoilijoiden ennakkoluulottomuus, peli-ilo ja rohkeus ansaitsee isot kehut. Kun kaukalossa on tällaisia pelaajia, vaihtopenkin takana on kiva seistä.

Ei tarvitse ihmetellä, että Marjamäen seuraaja, kevään 2011 maailmanmestarivalmentaja Jukka Jalonen, perusteli paluupäätöstään sillä, että A-maajoukkueessa hän pääsee työskentelemään nuorten suomalaiskiekkoilijoiden kanssa. Niiden samojen, jotka olivat runsaat kaksi vuotta sitten kotikisoissa voittamassa nuorten MM-kultaa.

Antaa Rautakanslerin olla jäyhä mainoksissa. Nopeutta ja notkeutta näkyy kaukalossa. Kummolan lisäksi näissä kisoissa on muutakin katsottavaa.

Kun hovimestariksi on saatu Aho, tuloksena on ollut täyden kympin kattaus ja aivan uudenlainen peli-ilme.
Ja mikä parasta, iloa, naurua, hymyä ja ylävitosen heittoa jäähyaitiossa. Näin annosteltuna Meidän Pelin päivitetty resepti vaikuttaa sangen maistuvalta.

Näin hyvistä raaka-aineista on syntymässä niin maukas kaksi viikkoa, että sen ajan jaksaa olla vaikka syömättä.

 

Lisää aiheesta

Kommentti: Aho vielä hurjempi kuin Laine kaksi vuotta sitten!

Ohhoh! Ruotsin MM-tähti voisi pelata Leijonissa

Näkökulma: Marjamäki oppi sen jo Oulussa – "Aho on prototyyppi siitä, mihin tämä peli on menossa"

Kommentti: Tässä ei ole mitään järkeä – A-sarjassa on liikaa joukkueita!

Kommentti: Leijona-juhlan toinen puoli – Etelä-Korea MM-kisojen surkein sitten Japanin