Kerttulan kolumni: Nousukarsinta on lupa unelmoida – Timrån taustavoima sai kokea taas taivaan

Timrån urheilujohtaja Kent ”Nubben” Norberg oli jo vuonna 2000 apuvalmentajana, kun seuran nousi Ruotsin pääsarjaan. Nyt Norberg sai kokea vaikeiden vuosien jälkeen nousun euforian uudelleen, kun Timrå palasi viiden Allsvenskan-kauden jälkeen SHL:ään. Kuva: All Over Press

“Dom har visat att allting är möjligt” - He ovat näyttäneet, että kaikki on mahdollista. 

Näihin sanoihin päättää C More Sportin kommentaattori Harald Lückner yhteenvetonsa ja hiljenee katsomaan, kun lauma kaksikymppisiä jätkiä kerääntyy maalivahtinsa ympärille.

Jonathan Dahlén (20 vuotta), Erik Karlsson (23), Vilmos Galló (21), Henrik Haukeland (23), Johannes Kinnvall (20), Jacob Olofsson (18) ja Filip Hållander (17) ja muut juhlivat villisti jäällä.

Game seven – hockey’s heaven – on päättynyt. Tunne valtaa jään. Tunne valtaa katsomon. Tunne valtaa kotisohvat. Tunne valtaa koko Ruotsin.

Tuntuu, että pelikellon lisäksi on pysähtynyt myös aika. Kiire ei ole minnekään.

Osa Timrån faneista itkee, toiset nauravat. Fanit ovat matkanneet uskollisesti 900 kilometrin matkan Timråsta Karlskronaan.

Timrå oli sarjassa voitoin 3–1-häviöllä. Kun joukkue hävisi neljännen pelin kotonaan, pelaajat päättivät maksaa fanien bussin vierasreissulle.

He saavat nyt palkintonsa. Yhteisöllisyys täyttää jään. Nousu on yhteinen.

Sadan kilometrin päässä Växjössä päättyy kolmas SHL-välierä. Kotijoukkue on juuri siirtynyt ottelusarjassa 3–0 johtoon. Pelin ratkaisija, ehkäpä sarjan paras pelaaja, Elias Pettersson (19) on tikahtua tv-haastattelussa.

Ilonkyynel ei valu Växjön, ei itsensä, vaan Timrån tähden. Hän koputtaa sydäntään. Tunteet ottavat vallan. Juuret merkkaavat. Tuleva NHL-tähti on Timrån juniorikoulun kasvatti.

Olen hämmentynyt. Ihmettelen. Mistä näitä nuoria ison roolin ratkaisupelaajia tulee?

Timrå on noin 18.000 ihmisen kunta Sundsvallin kupeessa. Nyt se on noussut takaisin SHL:aan viiden Allsvenskan-kauden jälkeen.

Edellisen kerran Timrå nousi pääsarjaan vuonna 2000. Silloin muuan 19-vuotias Henrik Zetterberg johdatti kasvattajaseuransa ylös 14 tehopisteellään.

Jonathan Dahlén oli silloin 2-vuotias. Nyt oli hänen vuoronsa. Idolinsa tapaan nuori ykköstykki nakutti 14 tehopistettä.

Timrån taustamies on urheilujohtaja Kent ”Nubben” Norberg. Hän oli jo vuonna 2000 apuvalmentajana nousuryhmässä.

Nubbenilla on ollut aina hyvä silmä pelaajille. Timråssa on pelannut lukuisia huikeita suomalaisia: Kimmo Kapanen, Kalle ”Kung” Koskinen, Mika Pyörälä, Riku Hahl ja Timo Pärssinen, vain muutamia mainitakseni.

Norbergille itselleen nousujen välit ovat olleet taivas ja helvetti. Noustessaan huipulle Timrån johtajana, hänelle avautui mahdollisuus mennä johtamaan suurseura Frölundaa. Siellä hän lähti pakottamaan menestystä rahan voimalla.

Reissu päättyi göteborgilaisten taloudelliseen katastrofiin, ja lopulta johtajan potkuihin.

Norbergin paluu Timrån riveihin oli jatkoa luisulle. Muistan Nubbenin paineet siirtorajalla vuonna 2013. Hän valmistautui pelastamaan seuransa putoamiselta.

Olimme tukholmalaisessa hotellissa junailemassa pelaajasiirtoja. Hänellä oli käytössä 2 miljoonaa kruunua, minulla 15 tuhatta euroa. Nubbenilla oli tarkoitus hankkia kaksi pelaajaa: Radek Smolenak ja Josef Stümpel.

Kun Stümpel jäi saapumatta, Jukurit jäi ilman Timrån pelaajaa. Timrå putosi karsintojen kautta Allsvenskaniin. Jukurit hävisi omat karsintansa Ilvekselle.

Putoaminen tarkoitti Norbergille työnhakua. Häpeä täytti jääkiekkomiehen sielun. Tähän päivään asti hän on auttanut seuraansa talkoohengellä.

Hyvät naiset ja herrat. Urheilu itsessään kirjoittaa paremmat tarinat kuin yksikään markkinointipäällikkö tai mainostoimisto. SHL:n karsintasarja on hyvä muistutus, mitä oikeasti tarkoittaa erään liigaseuran käyttämä tunniste #TunneSeTunne.

Paikan päällä sen tunteen kokivat noin 130 000 pääsylipun ostanutta. Medioiden kautta jääkiekkoon sai rakastua useampi miljoona urheilun ystävää lisää.

Urheilu antaa uusia mahdollisuuksia niin seuroille kuin ihmisillekin.

Timrå och Nubben är tillbaka i SHL. Ishockey tackar! Och jag bockar.

Lisää aiheesta

Kerttulan kolumni: Oppini valmentajapotkuista – tekeminen määrittelee aina tuloksen

Kerttulan kolumni: Hätähuuto – lopettakaa talouden hoidon argumentointi suljetulla sarjalla

Kerttulan kolumni: Tyhjennysmyynti tyhjentää liigan seuroista

Kerttulan kolumni: Rekrytointi kilpailuetuna

Kerttulan kolumni: Jarruttaako johtamisrakenne urheilujohtamisen kehitystä?

Kerttulan kolumni: Eliittivalmentajien näkemys liian kapealla

Kerttula: "Pelolla johtaminen on perseestä"