KOLUMNI: Nyt Suomen EM-paikka ei tarvitse viinaa eikä lihallista hekumaa – Palloliiton, kaupunkien, seurojen ja sporttibaarien mietittäväksi jää, miten ottaa historiallisesta Liechtenstein-ottelusta ilo irti

Suomi voitti tiistaina Armenian ja juhli voittoa yhdessä täpötäyden Kupittaan kanssa. Monen paikallaolleen ja telkkarista ottelua katselleen päässä soi nyt "Riven johdolla me mennään kisoihin" -rallatus. Kuva: Vesa-Matti Vaara / All Over Press

– Riven johdolla me mennään kisoihin.

On merkki kuplivasta jalkapallobuumista ja -kulttuurista, kun täysi Turun Veritas-stadion yhtyy hoilaamaan maajoukkueen kannattajaryhmän kanssa Jos sul lysti on -lastenlaulusta tehtyä viritelmää.

Kun sitä hyräilee vielä kotona vaimo, joka yleensä kiekaisee jalkapallopelin telkkarissa nähdessään "ei taas, miten sitä voi tulla joka päivä, vaihda kanavaa", ollaan jonkin suuren äärellä.

Ja kyllähän suomalainen jalkapallo on.

Suomen 3–0-voitto Armeniasta sekä Kreikan 2–1-voitto Bosnia ja Hertsegovinasta tiistaina nytkäyttivät lohkotilanteen sellaiseen jamaan, josta Suomen on vaikea olla enää menemättä ensimmäistä kertaa miesten EM-kisoihin.

Käytännössä EM-paikka saa sinettinsä 15.11. pelattavassa kotiottelussa Liechtensteinia vastaan.

Hämmentävää on, että humoristinen tv-sarja Pasila ennusti Suomen ensimmäisen arvokisapaikan olevan kiinni Liechtenstein-voitosta jo vuonna 2011. Atte Järvisen käsikirjoittamassa animaatiosarjassa Brasilian pojat -nimisessä jaksossa kyseessä oli tosin MM-karsinta ja sen viimeinen kotiottelu.

Sarjassa Suomen jalkapalloliiton päästrategi Seppo Mönttinen halusi varmistaa suotuisan tuloksen ja järjesti joukon kevytkenkäisiä ja julkisuudenkipeitä naisia samaan hotelliin Liechtensteinin pelaajien kanssa.

Mönttisen idea oli, että naikkoset viekoittelevat Liechtensteinin pelaajat ottelua edeltävänä iltana viinan ja lihallisen hekumaan maailmaan, jotta he olisivat aamulla huonossa pelikunnossa.

Suunnitelma epäonnistui. Naiset päätyivätkin juhlimaan koko yön Suomen pelaajien kanssa. Liechtenstein riisti Suomelta kisapaikan voittamalla viimeisen minuutin maalilla, joka pomppasi sisään maalin katolla norkoilleen huuhkajan kautta.

Totuus on tarua ihmeellisempää.

Suomi on toki neljässä keskinäisessä kohtaamisessa Euroopan futislilliputtia vastaan onnistunut pelaamaan kahdesti 1–1-tasapelin, viimeksi hiljan vuonna 2017. Ja onhan Liechtenstein näissäkin karsinnoissa väläyttänyt vaarallisuuttaan riistämällä pisteitä Kreikalta ja Armenialta.

Mutta. Edes äärimmäisen epätodennäköinen kotitappio Liechtensteinille ei vielä riittäisi lähellekään riistämään Suomelta EM-kisapaikkaa.

Sosiaalisessa mediassa vilahtaneiden erilaisten arvioiden mukaan Suomen paikka EM-lopputurnauksessa on 97–99 prosenttisen varma. Optimistisimman arvion antoi We Global Football -sivusto, joka laski Huuhkajien lentävän kisoihin 99,32 prosentin todennäköisyydellä.

Suomen jääminen ulos kisoista vaatii jo mielikuvitusta. Se ei vielä riitä mihinkään, että Suomi häviäisi kaksi jäljellä olevaa karsintaotteluaan Liechtensteinille ja Kreikalle.

Sekä Armenian että Bosnia-Hertsegovinan pitäisi samanaikaisesti voittaa jäljellä olevat ottelunsa, joissa molemmat kohtaavat vielä pelkkiä voittoja kirjanneen lohkokärki Italian.

Jos Suomi putoaisikin ihmeen kaupalla karsintalohkossaan kahden parhaan joukosta, EM-paikka olisi vielä tarjolla kahdella voitolla Kansojen liigan pudotuspeleissä.

Suomalaisten jalkapalloihmisten kannalta on kuitenkin hienoa, että Huuhkajat voi karistaa viimeisen prosentin kymmenyksienkin epävarmuuden kotiyleisönsä edessä 15. marraskuuta.

Suomi kohtaa Liechtensteinin Töölön jalkapallostadionilla, jonka yleisökapasiteetti on vain reilut 10 000 katsojaa. Kisapaikkajuhliin tulijoita olisi varmasti moninkertaisesti.

Esimerkiksi Euran Pallon puheenjohtaja Jaana Kuusilehto ja joukkueenjohtaja Marko Kerola ilmoittivat jo varanneensa hotellin Helsingistä, vaikka eivät usko saavansa lippuja peliin. He toivoivat Helsinkiin isoa juhlatilaa ja screeniä, myös niin että alle 18-vuotiaat voivat olla mukana juhlimassa.

– Olen niin lähellä Huuhkajia kuin mahdollista, kun teemme historiaa, Kerola kirjoitti mikroblogipalvelu Twitterissä.

Palloliitolla, kaupungeilla, yrityksillä, seuroilla ja sporttibaareilla on nyt kuukausi aikaa miettiä ja mielikuvitus rajana, miten ottaa Liechtenstein-ottelusta kaikki yhteisöllisyys ja ilo irti.