KOLUMNI: Uusi yleisurheilukenttä Uotilaan? – no mikä ettei

Uotilan yleisurheilukentän vesihautakin on täytetty. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

Entä jos Rauman yleisurheilukenttä siirrettäisiin pois Otanlahdesta?

Kysymys on kysytty minultakin useampaan kertaan viime viikkojen aikana, kun keskustelu Otanlahden alueen kehittämisestä on ottanut kierroksia.

En pidä sitä mitenkään huonona asiana, olen vastannut.

Paikka on toki perinteinen ja paviljonkeineen idyllinen, mutta eihän sen kentän pakko juuri siinä olisi sijaita. Mikäli siis vaihtoehtona on kokonaan uuden ja kaikki vaatimukset täyttävän kentän rakentaminen jonnekin muualle.

Totuus kuitenkin on, että nykyiselläänkin Otanlahden yleisurheilukenttä olisi remontin tarpeessa – eikä vain pintaremontin, vaan kunnon peruskorjauksen.

Kenttä sai uuden pinnoitteen kesällä 2019, mutta tuolloin kyse oli lähinnä elvytyksestä. Uusi kerros pinnoitetta ei poistanut juoksurataan varsinkin etusuoralla ilmestyneitä painaumia, vaan ne ovat siellä edelleen.

Korjaustyö ei läpäissyt kaupungin omaa lopputarkastusta, ja kenttään tehtiin seuraavana kesänä takuukorjauksia, mutta tasaiseksi suoraa ei saatu.

Muuten Otanlahden yleisurheilukenttään on viime vuosina tehty sinänsä pieniä, mutta käyttömukavuutta merkittävästi parantavia parannuksia. Vuosikymmenten murheenkryyni eli jo kauan sitten elinkaarensa päähän tullut betonikatsomo on historiaa, ja sen paikalla kiertää rullaluisteluun tai pyöräilyyn tarkoitettu rata.

Siirrettävät katsomot ajavat asiansa ja ovat ainakin turvalliset. Lisäksi kentän äänentoisto on nykyään erinomaisella tasolla.

Ne ovat sinänsä kuitenkin olleet pieniä investointeja, jos vaakakupissa on kokonaan uuden yleisurheilukentän rakentaminen.

Eikä itse asiassa vain yleisurheilukentän, sillä Otanlahden urheilukeskuksessa on myös toinen jalkapallokenttä, yhteensä kolme pesäpallokenttää ja beach volley -kenttä.

Keskustelu kenttien siirtämisestä sai avauksen Rauman kaupunginvaltuuston marraskuisessa kokouksessa, jossa käsiteltiin kaupungin talousarvioita. Sari Seimelä (sd.) nosti tuolloin esiin vaihtoehdon yleisurheilukentän siirtämisestä joko Uotilaan tai Nanujärvelän koulun yhteyteen.

Pesäpallokenttiä hän oli uudelleensijoittamassa nykyisen uimahallin tai paloaseman paikalle.

Voisi yleisurheilukentälle kolmaskin paikka olla. Pohjoiskehän koulun vieressä on kenttä, johon saisi helposti mahdutettua täysimittaisen yleisurheilustadioninkin. Siinä se palvelisi mainiosti myös koulun tarpeita.

Jos kuitenkin katsotaan Uotilan suuntaan, niin paikka ei ole ollenkaan huono. Uotilassahan on kaupungin toinen yleisurheilukenttä, joka tosin on nähnyt parhaat päivänsä jo kauan sitten.

Uotilan kentän juoksurata on tiilimurskaa, mutta kenttälajien suorituspaikat on pinnoitettu tartanilla. Ne tosin ovat niin huonossa kunnossa, ettei niitä enää oikein voi suorituspaikoiksi kutsua.

Uotilassa kuitenkin on valmiina kentän paikka, ja kaiken muun lisäksi se on oikein päin eli pääsuoralla puhaltavat normaalina kesäpäivänä myötäiset tuulet. Tämä ei todellakaan ole selviö suomalaisessa urheilukenttärakentamisessa vaan pikemminkin poikkeus.

Sama pätee toki Otanlahteenkin. Se oli parhaina päivinään yhdessä Eurajoen kentän kanssa Satakunnan paras tuloksentekopaikka moneen lajiin.

Ne olivat kuitenkin vuosituhannen taitteen aikoja. Nyt Eurajoen kenttä on lähes käyttökelvottomassa kunnossa, eikä peruskorjauksen aikataulusta ole tietoa, koska valitus markkinaoikeuteen lykkäsi sen aloitusta.

Otanlahden yleisurheilukentällä järjestettiin viime syksynä esimerkiksi Satakunnan viestihuipentuma. Kuva: KImmo Mäkeläinen

Ottamatta mitenkään kantaa siihen, miten järkevä projekti olisi taloudellisesti, kokonaan puhtaalta pöydältä aloitettava uuden kentän rakentaminen ei yleisurheilun vinkkelistä kuulosta huonolta ajatukselta. Varsinkaan, kun Otanlahti kerran jonkunlaisen remontin tarpeessa edelleen olisi.

Se todennäköisesti mahdollistaisi myös puuttuvan kahdeksannen radan saamisen kentälle. Nykyiselläänhän Otanlahdessa on suoralla kahdeksan rataa, mutta kiertäviä ratoja on vain seitsemän. Se puolestaan torppaa mahdollisuuden järjestää Raumalla SM-kilpailuja.

Ja mikäli kenttä olisi jossain muualla kuin Otanlahdessa, ei kenenkään tarvitsi kantaa murhetta siitä, mitä RMJ tekee kentälle. Ei urheilijoiden, ei festarijärjestäjien eikä kaupungin edustajien.

Siitähän tässä koko keskustellussa perimmiltään on kysymys: löytää toimivat paikat eri käyttötarkoituksiin.