Kommentti: Kuka löisi kapulan farssirattaisiin?

SM-liigan tuomaritoiminta on ollut tällä kaudella ja varsinkin viime viikkoina myrskyn silmässä. Perjantain Lukko-JYP-ottelun perusteella voi sanoa, että aivan aiheesta.

JYPin Markus Poukkula tiputti Matt Generousin taklaamalla tätä vastapalloon suoraan päähän. Generousin nenästä jäälle vuotaneet veripisarat kertovat, ettei Poukkulan niitti ainakaan rintaan tai olkapäähän osunut.

Kumpikaan päätuomareista ei nostanut kättään pystyyn, eikä pistänyt ensin edes peliä poikki vaikka Generous tippui hälyttävästi jäähän. 

Tuomaristo paikkaili virhettään pari minuuttia myöhemmin antamalla tyhjästä JYPin Max Wärnille kakkosen, jonka aikana Ilkka Mikkola latasi Lukon voittomaalin.

Kuulostavatko ratkaisuhetket tutuilta? 

Tammikuun 10. päivä Mikkola levitteli käsiään jonkun muun kuin voittomaalin merkiksi. Mikkola ajettiin ulos, vaikka hän tuskin hipaisi HIFK-hyökkääjää maalin takana. Samanlainen ulosajo sai HPK:n vaihtoaition raivon valtaan torstaina Helsingissä.

Yhteistä molemmissa vitosissa oli myös, että niiden aikana HIFK teki maalin. 

Mikkolan ulosajossa ja Poukkulan taklauksessa on yhteistä se, että molemmat olivat tuomarivirheitä ja molempien jälkeen Lukkoa hyvitettiin lahjajäähyillä. Vielä virhettäkin pahempaa on niiden hyvittely, jolloin homma on lähtenyt lopullisesti hanskasta.

Lahjajäähyjen aikana Lukko teki otteluiden voittomaalit.

Ilta-Sanomien kiekkotoimittajat Jussi Paasi ja Tuomas Nyholm tuomitsivat Mikkolan ulosajon kauden tuomarifarssina. Farssi oli Risto Dufvan mielestä myös Juho Tommilan estämisjäähy, jonka aikana Blues teki keskiviikkona voittomaalin Lukkoa vastaan.

Yhteistä farsseille on Aleksi Rantala, joka oli päätuomarina kaikissa mainitussa kolmessa Lukon ottelussa. Nyholm totesi Tuomioistuin-ohjelmassa, että Rantala pitäisi hyllyttää loppukaudeksi.

Hän ei uskonut kuitenkaan sen tapahtuvan, koska SM-liigan tuomaritoiminta on retuperällä, eikä kukaan kanna siitä vastuuta. Farssirattaiden olisi korkea aika pysähtyä.

On käsittämätöntä, että ammattilaisten miljoonabisneksessä otteluita ratkeaa viikosta toiseen amatöörien virheisiin. 

Otteluvalvoja Seppo Lindroosin mielestä Poukkulalle jäi viheltämättä iso rangaistus. Hän vahvisti, että SM-liigassa tuomari voi ihan oikeasti joutua hyllytetyksi.

Jos olisin Rantala, pyytäisin hyllylle itse. Sen jälkeen pyytäisin tukea, koulutusta tai mahdollisuutta ammattilaisuuteen. Jotain merkkiä siitä, että parempaan edes pyritään.

Rantala ei ole yksin syypää, sillä Dufva pyysi HIFK-pelin jälkeen, ettei toinen päätuomari Petri Lindvist puhaltaisi enää Lukon otteluita.

JYPiä vastaan kumpikaan päätuomareista ei Dufvan mukaan nähnyt Poukkulan taklausta kunnolla, eikä siksi voinut viheltää jäähyä. Jäällä on neljä tuomaria. 

Linjatuomarit Joona Elonen ja Tommi Niittylä olisivat voineet puuttua tilanteeseen, mutta eivät puuttuneet. Dufvan mukaan he ovat mykkiä.

Puoliksi sokea ja puoliksi mykkä tuomarinelikko on aika huono lähtökohta otteluun.