Kommentti: Muistatko vielä tätä? – Tolvaselle kävi kuin Selänteelle

Teemu Selänne venyi urallaan kelpo saavutuksiin, vaikka ei koskaan voittanutkaan SM-liigan tulokaspalkintoa. NHL:ssä Selänne latoi rookiekaudellaan 199-93 historiankirjoihin hämmentävät 76+56=132 tehopistettä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Eeli Tolvasen jääminen vaille KHL:n kauden tulokkaan palkintoa on hämmentävää. Ennenkokematonta se ei kuitenkaan suomalaisen kiekkoilun historiassakaan ole.

Tolvasen tapaus nosti pinnalle toisen jokeripelaajan paitsioon jättämisen miltei 30 vuoden takaa.

Teemu Selänne valittiin kaudella 1990–91 SM-liigan All Stars -kentälliseen, hän voitti Pelaajayhdistyksen äänestyksessä kauden parhaan pelaajan Kultainen kypärä -äänestyksen, mutta kauden tulokkaaksi häntä ei valittu.

SM-liigan hallitus äänesti Selänteen sijaan kauden tulokkaaksi Lukon kolme vuotta nuoremman puolustajan Janne Grönvallin.

Toki Grönvall pelasi alle 18-vuotiaana kelpo keltanokkakauden, mutta peruspakin 40 ottelussa keräämät 2+8 tehopistettä ja plusmiinuslukema +4 eivät kuitenkaan vetäneet vertoja Selänteen 33 maalille tai lama-Suomea järisyttäneelle Teemu-ilmiölle. Vain Ässien Arto Javanainen (35) venytti tuolla kaudella verkkoa useammin kuin Teemu.

– Unohdimme, että Teemu täyttää tulokkaan kriteerit, silloinen toimitusjohtaja Urpo Helkovaara myönsi rehdisti.

Unohduksen vaikutukset jäivät kuitenkin vain mielipahaan.

Rahallista vahinkoa ei päässyt kertymään, sillä suomalaiskiekkoilu eli vasta ammattilaisuutensa ensi askeleita. Siksi Teemultakaan ei mennyt sivu suun rookie-boonuksia. Myöhemmällä NHL-uralla monenlaisia bonuksia lohkesi sitten senkin edestä.

No, unohdus oli kuitenkin sellainen, että Selänteen 42 ottelussa keräämät mahtitehot jäävät ikiajoiksi urheilutietäjien knoppikysymykseksi.

Ja se kysymys kuuluu näin: Mikä on kovin pistesaldo, jolla tulokaskelpoinen pelaaja ei ole voittanut SM-liigan vuoden tulokaspalkintoa. Vastaus: 58 (33+25).

Kenties myös Tolvasen 36 ja Vitali Kravtsov 7 pistettä jäävät anekdootiksi penkkiurheilijoiden illanistujaisiin.

Lisää aiheesta

Lukossa loistanut Azevedo loisti myös Kazanissa – Fasel taas mukana seremonioissa Venäjällä

Tolvasen syrjäyttäminen tulokasvalinnassa tyrmistyttää – löytyikö playoffeista syy venäläisen suosimiselle?