Kommentti: Pelimiehiä ei mitata senttimetreillä – Manninen näyttää sen joka vaihdossaan

Ennen tätä kautta Sakari Manninen ei ollut tehnyt yhtään maalia A-maajoukkueessa. Syyskauden viidessä kamppailussa osumia on syntynyt jo neljä- Mika Pyörälä (vas), Jani Lajunen, Niko Mikkolaja Jesse Virtanen (oik) juhlivat Mannisen Karjala-turnauksessa Kanadan verkkoon tekemää maalia. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

A-maajoukkuekiekkoilijoita mitattiin marraskuun kotiturnauksessa muuallakin kuin kaukalossa.
Koko miehistöltä otettiin mittanauhalla tarvittavat mitat, jotta Pyeongchangiin valittavat olympiaurheilijat saavat istuvat asusteet.

Niissä mittauksissa Leijonien pienikokoisin pelaaja oli 170-senttinen ja 71-kiloinen Sakari Manninen. Senttien ylöskirjaamisen jälkeen oululaislähtöinen hyökkääjä on noussut monta sijaa A-maajoukkueen johtoportaan papereissa.

On selvää, että NHL-pelaajien poisjäänti raotti kisakoneen oven Manniselle ja muille euro-osaajille.

Mannisen otteet ovat olleet syyskaudella niin väkevät, että hänen kohdallaan tuntuu enää turhalta miettiä sen paremmin kapeiden kaukalon virtuooseja kuin KHL:ään kytkeytyvää "lähdetään tai eipä ehkä lähdetäkään" -sanailua.

Muiden tekemisiä ei tarvitse miettiä, kun peli kulkee, ja onnistumisia tulee liukuhihnalta. Manninen on kiskaissut kiekon verkkoon syksyn viidessä A-maaottelussa jo neljästi ja osoittanut pelin muillakin osa-alueilla kykenevänsä kansainvälisen tason pelaamiseen.

Örebrossa pelaavan oululaisen valttina on kokonaisvaltainen osaaminen.

Osumatarkkuuden ja osakekurssin nousun välille olisihelppo piirtää =-merkki, mutta maalit eivät ole koko totuus Mannisesta. Syksyn leijonayllättäjän valtti on erinomainen luistelutaito. Se luo pohjan kaikelle pärjäämiselle. 

Pienikokoinen hyökkääjä pysyy koko ajan peliasennossa, katse on ylhäällä. Kutsuu peli sitten sitten ennakoimaan tai reagoimaan, pelaaja on valmiina vaihtamaan pelitilanneroolista toiseen ilman viivettä.

Manninen on yksi niistä Kärppien pelaajahautomon läpi tulleista pelaajista, joiden teränkäyttöä ja läsnäolevaa peliolemusta ei voi kuin ihastella.  

Joskus kuuluu sanottavan, ettei Oulusta tule ollenkaan huonoja luistelijoita, mutta se ei ole koko totuus. Eliittitasolla ehkä, mutta junioritasolla voi nähdä myös kömpelöitä sirklaajia – heitä vain ei lasketa Kalajoki–Siikalatva–Kajaani-linjaa etelämmäksi.

Keskiviikon Tshekki-ottelun avausmaali oli SHL:n Örebrossa pelaavan Mannisen soolo. Ensin kärppäkasvatti riisti kiekon omalla puolustusalueella, spurttasi terävästi siniviivojen välin, veivasi tshekkipakin eksyksiin ja kiskaisi kiekon napakalla rannelaukauksella Dominik Furchin taakse.

Manninen iski Leijonille tärkeän osuman myös eksoottista Etelä-Koreaa vastaan. Hän kuittasi olympiaisäntien 12 sekunnin kohdalla rykäisemän shokkiosuman heti maalin jälkeisessä vaihdossa. 

Suorituksista on huokunut onnistumisten tuoma itseluottamus. Mielenkiintoisesta olympiakandidaatista on tullut todennäköinen Etelä-Koreaan menijä.

Lisää aiheesta

Sakari Manninen valitsi Ruotsin kaukalot

Manninen tykitti HPK:n voittoon - katso video

HPK:n Sakari Manninen ratkaisi jatkoajalla - katso video