Kommentti: Ryöstöretkellä lastentarhassa – NHL-kevään musta hevonen otti valtavan riskin

Evander Kane.
Evander Kane hyökkää jatkossa San Jose Sharksissa. Kuva: Nicholas T. Loverde / All Over Press

Jo monta viikkoa NHL:n siirtomarkkinoiden kuumimpia nimiä on ollut Buffalo Sabresin hyökkääjä Evander Kane. Alle tunti ennen siirtotakarajan umpeutumista siirto vihdoin saatiin, kun Kane lähti San Jose Sharksiin vaihdossa ehdolliseen 1. kierroksen varausvuoroon (2019), 24-vuotiaaseen hyökkääjään Dan O’Reaganiin ja 4. kierroksen varausvuoroon kesälle 2020.

Hinta oli sinänsä markkinoiden mukainen. Jos Nashville Predators maksoi suurin piirtein saman kokoisen hinnan Chicago Blackhawksille Ryan Hartmanista, yli 20 maalin mieheksi vakiintuneesta Kanesta kuuluukin maksaa hintaa. Itse asiassa Sharks suojasi kaupan hyvin, sillä raporttien mukaan ykköskierroksen varausvuoro muuttuu kakkoskierroksen varausvuoroksi, jos Kane ei tee jatkosopimusta seuraan.

On myös pelillisiä syitä nähdä Kane sopivana palasena Sharksin nippuun. Joukkueella on ollut suuria vaikeuksia tehdä maaleja viidellä viittä vastaan tällä kaudella. NHL:n eliittiin kuuluvat yli- ja alivoima pitivät etenkin syksyllä Sharksin pään vedenpinnan yläpuolella.

Silti, Sharks otti valtavan riskin. Ei ole varsinaisesti salaisuus, että Kane on haastava persoona. Lähtö Winnipegistä oli aikanaan riitaisa, eikä aika Buffalossa ole ollut varsinaisesti mairitteleva.

Buffalosta on tullut NHL:n häpeäpilkku – lastentarha, johon eivät maineikkaatkaan seurajohtajat tai valmentajat ole saaneet otetta. On melkeinpä yleisesti tunnistettu fakta, että syynä huonoon kulttuuriin ovat olleet joukkueen pukukopissa olevat mädät omenat. Kane on ollut tämän kyseenalaisen listan kärkipäässä.

Uskoopa puheita tai ei, fakta on, että Evander Kane ei ole pelannut yhtään pudotuspeliottelua urallaan. Hänen joukkueensa ovat kuuluneet aina NHL:n surkeimpiin. Ympäristökään ei toki ole tukenut menestymistä, mutta ei Kane ainakaan ole omalla toiminnallaan edesauttanut ympäristön parantumista.

San Josen halu saada lisää ratkaisuvoimaa on ymmärrettävä, mutta se sisältää ison riskin. Riskin, jota eivät pysty välttämättä hallitsemaan edes Sharksin kokeneet johtavat pelaajat Joe Thorntonin johdolla.

Se riski on oikeasti iso, koska Sharks on viime aikoina näyttänyt potentiaalia olla kevään musta hevonen myös ilman Kanea.

Lisää aiheesta

Palomäen livekolumni: NHL:n siirtotakaraja meni umpeen – isot kalat liikkuivat viime metreillä!