Korihaiden leivissä, mutta myös FoKoPon koutsina - "Onhan tämä aika ainutlaatuista"

Johanna Kutila aloitti kesällä Korihaiden puheenjohtajana, Jouni Grönroos henkilöstö- ja talousjohtajana.

Kaksi vuotta sitten Korihait uusi ilmeensä ja vaihtoi värinsä. Uusikaupunkilaisen koripallon lippulaiva on viime kaudet nähty mustakeltaisessa paidassa.

Nyt käsillä on paluu vanhaan. Korihait aikoo kaivaa jälleen viininpunaisen esiin.

– Näin on keskusteltu, mutta lopullista päätöstä ei ole, Korihaiden henkilöstö- ja talousjohtaja Jouni Grönroos painottaa.

Korihaiden kotipaidasta on tulossa vaalea, ja viinipunaista käytetään tehostevärinä.

– Se on saamassa laajempaakin kannatusta. Siihen liittyy tarinaa Uudestakaupungista, siihen kuuluu historiaa ja muuta, Grönroos toteaa.

– Asiaa ei ole sataprosenttisesti päätetty, mutta tavoite on, että väri vaihtuu.

Uusia paitoja ei nähdä ainakaan vielä perjantaina, jolloin Korihait pelaa syksyn ensimmäisen harjoitusottelunsa. Se pelataan Pohitullissa, mutta suljetuin ovin Forssan Koripoikia vastaan.

Miksi näin?

– Valmentajamme haluaa pitää sen enemmän harjoituksena. Siellä pelataan varmasti viisi jaksoa, ja aikalisiä käytetään paljon. Se on oikeasti lähinnä harjoitus, Grönroos toteaa.

Grönroos väistää ensin kysymyksen, kuka valmentaa FoKoPoa perjantain pelissä. Vaihtoehtoja on käytännössä kaksi, joko apuvalmentaja Teet Toome tai hän itse.

– FoKoPossa pelin hoitaa joku, joka paikalle pääsee.
Vaikka Grönroos tekee täysipäiväisesti hommia Korihaille, hän on edelleen FoKoPon divarijoukkueen päävalmentaja.

Hän ei myöskään ota kantaa, miten aikoo ajankäytöllisesti hoitaa forssalaisseuran valmentamista.

– Katsotaan kauden aikana. Yhteistyössä tehdään kuitenkin asioita seurojen välillä, Grönroos toteaa.

Grönroosin kaksoisroolista Korihaiden henkilöstö- ja talousjohtajana ja FoKoPon päävalmentajana ei ole puhuttu julkisesti, mutta Koripalloliitto on asiasta selvillä.

Grönroos oli nimetty FoKoPon päävalmentajaksi, kun seura jätti lisenssihakemuksensa divariin.

Myös Korihaiden suunnitelmat palkata Grönroos olivat jo tuolloin julkisia.

– Tutkimme omia sääntöjämme, eikä tällaista järjestelyä ole kielletty. Ihminen saa vapaa-ajallaan tehdä mitä haluaa, Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm painottaa.

– Mutta onhan tämä aika ainutlaatuista.

Koripalloliiton säännöissä on määritelty, että korisliigajoukkueella pitää olla nimettynä kokoaikainen toiminnanjohtaja. Korihait käyttää tittelistä nimeä henkilöstö- ja talousjohtaja.

– Se ei ole mikään homma, jota tehdään kahdeksasta neljään, vaan se tarkoittaa 24/7-sitoutumista, Westerholm huomauttaa.

Grönroosin tapauksessa yhtälöä mutkistavat myös maantieteelliset etäisyydet. Mies asuu Kotkassa ja hänellä on toinen asunto Helsingissä.

– Jos divarijoukkueen valmentajan homman hoitaa kunnolla, se tarkoittaa 5–8 harjoitusta viikossa ja peliä viikonvaihteessa, Westerholm toteaa.

Suomalaisessa koripallossa ei tunneta farmiseurajärjestelmää, mutta kahden eri seuran pelaajat voivat vaihtaa pelipaikkaa rinnakkaisedustuksilla.

Korihait ja FoKoPo kaavailevat kuviota, jossa etenkin nuoret pelaajat voisivat mutkattomasti liikkua Uudenkaupungin ja Forssan välillä.

– Siksikin perjantain peli on enemmän harjoitus. Haluamme nähdä, olisiko mahdollista liikuttaa pelaajia molempiin suuntiin, Grönroos paljastaa.

– FoKoPosta Aku Haikonen ja nuorempi Kotavuo (Johan) ovat pelaajia, joille voisi olla käyttöä liigakentillä. Korihaiden nuorille taas voisi olla tarjolla peliaikaa divarissa. Näemme nämä molemmille positiivisena mahdollisuutena.

Mikko Jalosta, Marcus Vania tai Mikael Herbertiä ei Korihaiden paidassa enää nähdä, mutta itse paidan värit ovat taas valkoinen ja viininpunainen. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Perjantaisen suljettujen ovien takana käytävän treenimatsin lisäksi Korihaiden on tarkoitus pelata ainakin kaksi harjoitusottelua.

Ne ovat kuitenkin vieraskentillä. Ensi tiistaina Korihait kohtaa Bisonsin Loimaalla ja myöhemmin samalla viikolla KTP:n Kotkassa.

– Damion (valmentaja Dantzler) yrittää saada vielä yhden pelin Uuteenkaupunkiin. Sen toteutuminen kuitenkin riippuu muiden joukkueiden aikatauluista, Grönroos kertoo.

Koripalloliiton toimistolla ei myöskään riemuita tiedosta, ettei Korihait välttämättä pelaa yhtään virallista harjoitusottelua Pohitullissa.

– Olemme miettineet, että sarjalisenssikriteereihin lisättäisiin, että pitäisi pelata vähintään yksi valmistava ottelu omassa kotihallissa, Westerholm paljastaa.

– Vähän olen huolissani, miten ottelujärjestelyt tulevat toimimaan, kun Korihaiden kausi alkaa. Vähän on huoli puserossa.