Koripallomaajoukkue kaatoi täyden tuvan edessä Ruotsin ja varmisti MM-jatkokarsintapaikan

Euran koripallotähti Elias Valtonen heitti Ruotsia vastaan neljä pistettä ja repi kolme levypalloa.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana debytoinut Lassi Tuovi ennakoi Suomen ja Ruotsin välisestä MM-karsintaottelusta tempotaistelua. Tällä hän tarkoitti sitä, että Suomi haluaa pistää peliin vauhtia, Ruotsi taas hidastaa peliä.Ruotsi kontrolloi tempoa neljäntoista minuutin ajan, mutta sen jälkeen Suomi sai äänekkään kotiyleisön riemuksi koneensa käyntiin ja vei Espoossa voiton pistein 85–69.

Voitto varmisti Suomelle paikan elokuussa käynnistyvään MM-jatkokarsintaan ja oli tärkeä myös siksi, että alkulohkon sarjapisteet kulkevat mukana jatkokarsintaan. MM-karsinta jatkuu sunnuntaina vierasottelulla Kroatiaa vastaan.

Ottelu repesi Suomen eduksi kolmannella neljänneksellä, jonka Suomi vei 26–8 ja siirtyi kolmen pisteen takaa-ajosta puoliajalla viidentoista pisteen johtoon (69–54). Suomen nykäystä ratkaisuhetkillä johti Lauri Markkanen, joka palasi koripallomaajoukkueeseen neljän vuoden tauon jälkeen.

– Harvoin tulee tunteet pintaan tällä tavalla, mutta esittelyssä ja kun Maamme-laulu soi, liikutuin. Piti vähän kerätä siinä itseään. Tosi kiitollinen fiilis, Markkanen sanoi.

Espoon areena oli loppuunmyyty ja paikalla oli runsaat 6 900 äänekästä kannattajaa.

– Ei voi pyytää parempia faneja. Jos yleisö oli odottanut kovasti, voin sanoa että minä olin odottanut vielä kovemmin, Markkanen sanoi.

"Ei olisi voinut tehdä enempää"

Markkasella oli takana vasta kolme päivää harjoituksia maajoukkueen mukana, mutta hän heitti kolmannen neljänneksen aikana kymmenen pistettä ja koko ottelussa Suomen joukkueen korkeimman lukeman 22 pistettä. Markkanen ei silti halunnut laittaa joukkueen ja omaa hidasta alkuaan vähäisten yhteisharjoitusten piikkiin.

– En päässyt ihan rytmiin alussa, mutta ei extrapäivät olisi tehneet mitään. Ei valmistautumisessa olisi voinut tehdä mitään enempää. Olin jo taas tottunut juoksemiseen, Markkanen sanoi.

Viimeisen neljänneksen alussa Markkanen upotti pitkän kakkosen ja ottelun ilmavimman donkkinsa. Toisella neljänneksellä oli jo nähty Markkasen alley oop -donkki Maxhunin syötöstä.

Markkanen oli myös Suomen paras levypallomies (11) ja auttoi Suomen 42–30-voittoon irtopallotaistelussa. Omat tilastot eivät tosin Suomen tämän hetken ainoaa NBA-pelaajaa kiinnostaneet.

– Ei voisi vähempää kiinnostaa. Voitto haluttiin hinnalla millä hyvänsä ja se saatiin.

Tuovi debytoi päävalmentajana

Toinen avain Suomen voittoon oli tuttuun tapaan puolustus, johon Suomi oli hakenut alkuviikon harjoituksissa uuden vaihteen hiomalla koko kentän prässiä. Sen Suomi otti käyttöön toisen jakson neljännellä minuutilla, ja vaikkei prässi tuonut suoria riistoja, sotki se Ruotsin peliä ja toi Suomelle vihdoin mahdollisuuksia nopeisiin hyökkäyksiin.

Lisäksi Suomi muutti puoliajalla hiukan pallollisen screenien puolustamistaan ja sai vaikeutettua Ruotsin heittopaikkojen luomista.

– Ruotsi on näissä karsinnoissa vetänyt jokaisen ikkunan ensimmäisen pelin ensimmäisellä jaksolla ihan mieletöntä rallia. Heidän valmistautumisensa on loistavaa. Mutta toinen jakso näytti jo, että jos pidämme kaasun pohjassa, tämä kääntyy meille, päävalmentaja Lassi Tuovi sanoi.

Tuovi debytoi torstain pelissä päävalmentajana. Hänen pitkäaikainen edeltäjänsä Henrik Dettmann kävi ensimmäisen jakson jälkeen pokkaamassa kunnianosoituksen Koripalloliitolta.

– Kaikki uusi on ihmeellistä ja tässä oli vielä uusi tilanne, kun Lauri tuli mukaan vain kolmen päivän harjoitusten jälkeen. Tässä tilanteessa valmentajan tehtävä on ennemminkin rauhoitella, Tuovi sanoi.