Koronavuosi haukkasi pesäpalloilijoilta puolet pois palkkapussista – Raumalla pelaajat saivat leikkauksetkin takaisin

Fera ui vastavirtaan ja maksoi lopulta kaikki viime kauden pelaajapalkkiot. Pesäpalloilijoiden ansiot putosivat koronakaudella keskimäärin puolella, selviää pelaajayhdistyksen tekemässä kyselyssä.

Koronaviruspandemia näkyi selvästi pesäpalloilijoiden viime kauden palkkapussissa. Asia käy ilmi pelaajayhdistyksen tekemässä kyselyssä. Superpesiksen naisten ja miesten kausi pelattiin viime vuonna onnistuneesti, vaikka kauden alku viivästyi pandemian takia. Merkittävässä roolissa kauden onnistumisessa olivat pelaajat, jotka suostuivat alentamaan palkkojaan.

Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Jani Kangasaho sanoo alennusten olleen huomattavia.

– Kyselyn perusteella palkat putosivat keskimäärin viisikymmentä prosenttia, vaikka joillakin pelaajilla lasku oli jopa kahdeksankymmentä prosenttia. Toki mukana oli muutamia pelaajia, joiden palkka pysyi tilanteesta huolimatta samanlaisena.

Sellaisia pelaajia löytyi esimerkiksi Raumalta. Toisin kuin muut, Fera ei sittenkään leikannut superpesisjoukkueensa palkkioita.Fera kertoi keväällä julkisesti, että superpesisjoukkueen pelaajat ja pelinjohto luopuivat palkkioistaan.

– Enempää ei leikattu, ja sekin maksettiin. Maksu vain siirrettiin syyskuulle, Feran puheenjohtaja Sanna-Leena Jokinen paljastaa.

Fera maksoi palkat syyskuussa

Naisten Superpesiksessä pelaajien tilanne on sikäli erilainen kuin miehissä, että moni ”kesäammattilainen” alkaa saada palkkaa vasta toukokuussa.

Siinä vaiheessa Ferankin olisi pitänyt alkaa maksaa pelaajille palkkaa. Samaan aikaan koronaviruspandemian vaikutuksia vain arvailtiin, ja Fera esimerkiksi puolitti junioripelaajien kausimaksut kahdelta kuukaudelta.

Seura myös lomautti junioripäällikkö Miia Tervosen, joka oli myös yksi edustusjoukkueen pelaajista.

– Silloin sovittiin, että toukokuun palkkiot jätetään maksamatta. Samalla sovittiin, että jos sarja saadaan pelattua täysimääräisenä läpi ja taloustilanne sallii, toukokuun korvauksetkin maksetaan, Jokinen kertoo.

– Nyt pelaajille on maksettu täyspalkka, joka sopimuksessa on määritelty.

Pelaajayhdistyksen kyselyn vastauksista ilmeni, että miesten pääsarjapelaajan palkkatulo oli ennen koronaa keskimäärin 13 000 euroa ja naisissa noin 3 500 euroa. Palkkahaitari on laaja, sillä miehissä korkeimmat maksetut palkat ennen alennuksia olivat noin 50 000 euroa ja naisissa 10 000.

Kyselyyn saatiin vastauksia kaikista miesten ja naisten pääsarjajoukkueista, kaikkiaan noin 250 pelaajalta.

Vain vähän ammattilaisia

Kangasaho antaa pelaajille ison tunnustuksen heidän toiminnastaan viime kauden läpiviennissä.

– Nostan heille hattua. Voi sanoa, että vallalla oli suuri rakkaus lajia kohtaan, vaikka palkan alennus on varmasti vaatinut motivaation keräämistä.

Pelaajayhdistyksen puheenjohtajan korviin ei ole tullut tietoa, että palkkojen alennus olisi suistanut ketään täysin kiskoilta.

– Tässä auttaa, että suurimmalla osalla pelaajista on varsinainen päivätyö tai he opiskelevat. Tällä hetkellä ainoastaan muutama ilmoittaa ammatikseen pesäpallon.

Kangasaho ei usko, että palkkojen lasku olisi pysyvää.

– En usko niin käyvän, sillä kilpaurheilussa maksettavilla palkoilla on aina merkityksensä. Toivon silti, ettei viime kaudella säästettyjä palkkoja ole käytetty uusien pelaajien hankintaan ja heidän pelaajasopimustensa tekoon, sillä sellainen ei tuntuisi reilulta.

Seuratasolla Fera pääsi plussan puolelle

Ferassa ei ahdistuttu keväällä, vaikka korona synnytti isoja kysymysmerkkejä. Seuran talous oli vakaalla pohjalla.

– Jos siitä lähdetään, että kesällä pelataan, niin emme me ihan suossa ole, Jokinen sanoi tuolloin Länsi-Suomen haastattelussa.

Kausi pelattiin, ja sen jälkeen talousnumerot niputettiin yhteen. Ne näyttivät, että Feran tie ei kaartanut suolle.

– Koko seuran tulos oli positiivisen puolella, mutta superin osuus oli kiikun kaakun, ollaanko plussan vai miinuksen puolella, Jokinen muotoilee.

– Mutta me teimme vuotta aiemmin niin hyvän tuloksen, että tässä kohtaa ei ole niin vaarallista, vaikka tuo meni noin.

Kimmo Mäkeläinen, Länsi-Suomi ja Tomi Olli, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut