Kotonaan kuin herra talossa

Työpöydän päässä seinään nojaa taulu. Kehyksiin on laitettu valkoinen paperi, jossa on selvästi tärkeä viesti.

Arkille on painettu lämpimät terveiset Ässien päävalmentajalle Mika Toivolalle. Kirjeen on allekirjoittanut kulttuuriministeri Tanja Karpela. Päiväys paljastaa, että dokumentti on peräisin keväältä 2006, jolloin Toivola vei Ässät finaaliin.

Ministerin nimikirjoituksella höystetyn kirjeen saapuminen Toivolalle oli Ässien silloisen joukkueenjohtaja Kari Aaltosen ansiota.

– Se oli sitä hopeakevään huumaa, Toivola muistelee.

Taulussa on tahra. Sana Ässien oli pakko peittää, kun Toivola siirtyi Lukon päävalmentajaksi. Toivola painoi lasiin pätkän mustaa erkkaria.

Kolme vuotta sitten tekstin sai nypätä taas esiin. Toivola palasi Ässiin, tällä kertaa urheilijohtajan tittelillä.

Monessa mielessä
melkoinen myllerrys

Hän oli poissa viisi vuotta, ja niiden aikana Porissa ehti tapahtua paljon. Kun Toivola valmensi Ässiä, seuralla oli asiallinen toimisto Mikonkadulla.

Pari vuotta myöhemmin hopeairokeesit oli ajeltu, toimiston virkaa toimitti parakki Starkin takapihalla ja seura taisteli putoamista vastaan.

Synkät ajat ovat nyt vain muisto. Patajunnuareenalla sijaitseva nykyinen toimisto on edelleen uudenkarhea. Urheilullinen menestys taas näkyy kaikkialla.

Kanada-malja tervehtii vierailijoita pääaulassa. Kahvihuoneen pöytä taas on täynnä pokaaleja, joista suurin osa on maalivahti Antti Raannan viime keväänä pokkaamia kiertopalkintoja.

– Tykkään tästä työstä. Tänne oli helppo tulla, sillä kaupunki oli tuttu ja töissä olivat aika lailla samat ihmiset kuin sillon, kun olin täällä valkkuna, Toivola toteaa.

Kiitos lähtee Hirsimäen
kulmahuoneen suuntaan

Hänen työnantajansa on kiistatta menestynyt viime kausina. Kolmen viime kauden aikana ainoastaan JYP on kerännyt enemmän pisteitä runkosarjassa.

Ässät on ottanut kolmena kautena peräkkäin suoran pudotuspelipaikan, ja viime kevään mestaruus kruunasi hyvän työn.

Suoraa yhtäläisyysviivaa Toivolan ja Ässien nousun välille ei kuulu vetää, sillä hän on tehnyt hommia vasta kaksi vuotta.

– Isoin kiitos noususta menee tuonne kulmahuoneeseen, Toivola sanoo ja nostaa jalat rennosti pöydälle. Kengännumero näyttää olevan 43.

Kulmahuone on toimitusjohtaja Jukka Hirsimäen linnake.

– Jukka on tehnyt tosi hyvää työtä. Kun katsotaan, mistä lähdettiin silloin, kun Jukka tuli, niin se on ollut pitkä ja kivinen polku. Emmekä me ole vieläkään sen polun päässä.

Kahden kärjen
taktiikalla

Hirsimäki on hoitanut Ässien talouden kuntoon. Toivolan vastuulla on urheilullinen menestys.

Oletko kokenut onnistuneesi työssäsi?

– Miten sitä katsotaan? Ei se ole pelkkää sarjataulukkoa ja tulosta. Tähän työhön liittyy rakentamista monta vuotta eteenpäin. Tyytyväinen olen niihin ratkaisuihin, mitä on tehty. Olenko onnistunut, sen näkee vasta joskus, urheilupomo vastaa.

– Moni luulee, että tässä työssä vain ostetaan pelaaja ja katsotaan, miten se pelaa. Koko ajan pitäisi tehdä niin kuin kokoomus sanoo eli mennä kahden kärjen taktiikalla.

Jokaiselle kaudelle pitäisi rakentaa kilpailukykyinen ryhmä. Samalla pitäisi ajatella tulevaisuutta ja ajaa omia junioreja sisään.

– Hokibisnes on myös sitä, että pitää onnistua tässä ja nyt, Toivola myöntää.

Muualla luullaan, että
Porissa kylvetään rahassa

Kenkien nostaminen pöydälle kesken haastattelun viestittää siitä, ettei mies ole muuttunut mihinkään Lukko-ajoistaan. Myös pukeutumistapa on toivolamaisen rento. Yllä on pikkutakki, mutta sen alla vain neule.

Jokin on kuitenkin muuttunut. Toivola on selvästi harmaantunut, ja se on tapahtunut nykyisen ässäpestin aikana.

Hänellä on koko ajan paineet niskassaan. Hän on se, jonka visioiden mukaan joukkue rakennetaan. Hän myös istuu vääntämään agenttien kanssa sopimukset kasaan.

– Nyt on sillä tavalla helpompi tehdä töitä, että nyt on vaihtoehtoja, Toivola toteaa.

– Mutta viime kauden jälkeen selvästi luullaan, että täällä kylvetään rahassa. Ei se pidä paikkaansa. Mestaruus maksaa aina.