Koululaisten kilpailuinto täytti Otanlahden – "Mikä mittaa paremmin kuin kilpailu?"

Porissa laitettiin koululaisten yleisurheilussa säästölinja päälle, mutta Raumalla riitti torstaina kentän täydeltä intoa.

Rauman alakoululaiset täyttivät torstaina Otanlahden yleisurheilukentän. Kuvassa kolmasluokkalaisten tyttöjen tyylinäyte 60 metrin juoksusta. Kuva: Juha Sinisalo

Takana oli syksyn ensimmäinen pakkasyö ja maa aamulla kuuran peitossa, mutta Otanlahden yleisurheilukenttä oli käytännössä täynnä lapsia, kun hiljalleen korkeammalle kohoavan auringon säteet nostivat lämpötilaa aste kerrallaan.

Se tuli tarpeeseen, sillä torstaina järjestettiin Rauman tämän kesän suurimmat yleisurheilukilpailut. Yli 300 lasta lähti mittaamaan paremmuuttaan, kun kaupungin alakoulujen mestaruuskisat päästiin jälleen järjestämään.

Edellisen kerran vastaavat kisat oli pidetty syksyllä 2019. Kahdesti peräkkäin koronaviruspandemian mukanaan tuomat rajoitukset estivät koulujen välisten kilpailujen järjestämisen.

– Nyt kun taas näki sen innon, niin huomasi hyvin, että jotain on puuttunut. Kyllä kaikki tällainen tuo sisältöä arkeen, kommentoi Kimmo Salmi, joka työskentelee Pyynpään koulussa luokanopettajana ja on samalla alakoulujen kilpailuvastaava.

Harva kieltäytyy lähtemästä kisoihin

Hän on pyöritellyt koulujen yleisurheilukilpailuja jo puolitoista vuosikymmentä. Salmi osaa hyvin hahmottaa perinteen jatkumisen merkityksen.

– Sen näkee lapsista. Nämä motivoivat, kannustavat ja innostavat, hän arvioi.

– Harvemmin lapsi kieltäytyy lähtemästä kisoihin. Paremminkin innostusta olisi enemmänkin, mutta yhdestä koulusta pääsee vain kolme yhdeltä luokka-asteelta.

Kilpailut järjestettiin lähes kokonaan koululaisvoimin. Lähettäjäkaksikko oli lainattu Rauman Urheilijoiden kisaorganisaatiosta, mutta toimitsijoina häärivät Raumanmeren yläkoulun oppilaat.

Kisoissa oli myös panostettu laatuun, sillä paikalle oli hankittu Kokemäeltä sähköinen ajanotto.

– Sen ajan, kun minä olen näitä kisoja pyöritellyt, meillä on aina ollut sähköinen ajanotto. Ei tästä muuten tulisi mitään, Salmi puntaroi.

Kourujärven koulun neljäsluokkalaisen Eetu Heinisalon tyylinäyte pituushypystä. Kuva: Juha Sinisalo

Porissa laitettiin säästölinja päälle

Otanlahden kenttä oli torstaiaamuna täynnä iloa, intoa, jännitystä ja yritystä – kaikenlaisia positiivisia asioita siis.

Koululaisten urheilukilpailuista on tässä kuussa kuitenkin saatu lukea myös negatiivisia uutisia. Satakunnan alakoululaisten piirinmestaruuskisat järjestettiin viime viikolla Porissa, ja osanottajien määrä ei ollut lainkaan samanlainen kuin ennen koronavuosia.

Poissa oli iso osa porilaisista oppilaista. Koululiikuntaliiton aluevastaava Timo Stenfors tulkitsi tuolloin, että syynä olivat Porin sivistystoimen tuoreet kululinjaukset.

Porin kaupunki oli ilmoittanut, ettei se virastona maksa osanottomaksuja tai linja-autokyytejä. Kustannukset olisi pitänyt hoitaa jokaisen koulun itse.

Tilanne sai jo Stenforsin perumaan Koululiikuntaliiton yläkoululaisten ja lukiolaisten piirinmestaruuskisat. Hän järkeili, että ilman Porin koululaisia kisat olisivat kutistuneet liian pieniksi.

Yhtä lailla tältä syksyltä on peruttu koululaisten jalkapallo-, salibandy-, suunnistus- ja uintikisat.

Pori perui myös sisäiset koululaisten yleisurheilukilpailunsa.

– Se on vähän väärin, että aikuiset päättävät, saavatko lapset kilpailla. Jos tätä asiaa katsoo lapsen tai opettajan näkökulmasta, niin opettajana kyllä haluaisi kilpailuja järjestettävän, Salmi harmittelee.

– Tässä on selvä neliyhteys, looginen kilpailupolku. Ensin on koulun kisat, sitten Rauman kisat, seuraavana piirin kisat ja lopuksi myös mahdollisuus mennä valtakunnallisiin kisoihin. Koululiikuntaliitto on tehnyt selvän polun.

Unajan koulun viidettä luokkaa käyvä Inari Mäenpää pukkasi kuulaa. Kuva: Juha Sinisalo

Joku saattaa huomata lahjansa

Porin kaupungin vs. sivistysjohtaja Taneli Tiirikainen tosin kiisti Satakunnan Kansan sähköpostihaastattelussa sivistystoimialan säästöjen ja koulujen kilpailutoiminnan pysähtymisen yhteyden.

Hänen mukaansa syynä on se, että Porissa ei ole enää henkilöä kilpailutoiminnan järjestämiseen.

Tiirikainen myös painotti, ettei lasten liikuntakasvatuksesta olla tinkimässä. Hän korosti, että kilpailutoiminta on vain osa liikuntakasvatusta.

– On olemassa myös liikkuva koulu -toiminta, mutta se on eri asia. Siinä yritetään saada kaikki liikkumaan, Salmi huomauttaa.

– Mikä muu mittaa paremmin kuin kilpailu? Jos ajatellaan niin, että täälläkin on paljon sellaisia, jotka eivät vielä harrasta yleisurheilua, niin joku voi huomata, että pärjää koulun kisoissa, mennä Rauman kisoihin ja huomata, että pärjää sielläkin. Se taas voi kannustaa hakeutumaan harrastustoimintaan.

Luonnollisesti kentällä vilkkuivat myös muiden kuin paikallisten yleisurheiluseurojen värit. Yhdellä oli yllään Pallo-Iirojen, toisella Feran, kolmannella FC Rauman, neljännellä Lukon tuulitakki. Ja niin edelleen.

– Kyllähän yleisurheilun buumi näkyy myös Raumalla. EM-kisojen menestys sai aikaan nosteen, Salmi näkee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut