Pekka Rinnekin ylistää kuuman kierroksen tehnyttä Capitalsin käskijää: "Yksi parhaista äijistä hokibisneksessä"

Barry Trotz on saanut kierroksensa päätökseen ja hymyn suojattiensa huulille. Chris Williams/Icon Sportswire

Tuulipuvulla vuorattu keski-ikäinen herrasmies spurttaa ympäri kaukaloa, kun huippukuntoiset ammattiurheilijat seuraavat hymynkare naamalla vieressä ja nojailevat kaukalon reunoihin. Tämä kierros ei haasta Connor McDavidin aikaa NHL:n tähdistökisassa, mutta sen vaikutukset voivat olla isommat kuin All Stars -ottelun taitokisan yhden kilpailun voitto.

Aleksandr Ovetshkin lanseerasi Pittsburgh Penguins -sarjassa ”kuuman kierroksen”, jossa yksi pelaaja vetää kierroksen kenttää ympäri täysillä treenien alussa. Ennen Tampa Bay Lightningiä vastaan pelattavaa seitsemättä konferenssifinaalia nakki napsahti valmentaja Barry Trotzille.

– Meidän piti muuttaa luistelijaa, koska hävisimme täällä viimeksi. He kutsuivat minut. Tässä vaiheessa kautta pitää panna kaikki likoon, Trotz sanoi huomiota herättäneen tempauksensa jälkeen.

Trotz lopetti luistelunsa laskemalla toisen jalan jäähän Ovetshkinin tapaan. Vain muutama milli alemmas tai sentti liukua pidemmälle, niin Trotz olisi voinut lyyhistyä jäähän.

– Olin hieman huolestunut, koska luistimia ei ole teroitettu koko vuonna. Ettei nähneet paljon sirklaamista, käytin kehon painoa ja massaa, Trotz heitti.

– Hänellä on luultavasti paikat aika kipeinä seuraavana päivänä, hyökkääjä Devante Smith-Pelly virnuili.

Olisi hieman liian isoa värikynää heittää, että Capitals vapautui Trotzin tempauksesta ja eteni Stanley Cupin finaaliin. Kuuma kierros kertoi kuitenkin jotain olennaista valmentajan persoonasta.

***

Trotz kiinnittyi laajennusjoukkue Nashvile Predatorsin päävalmentajaksi heti 1998 ja piti paikkansa samassa seurassa aina vuoteen 2014 asti. Hänestä tuli tammikuussa 2013 NHL:n pitkäaikaisin valmentaja, kun Buffalo Sabresin Lindy Ruff sai kenkää.

Trotz ja GM David Poile muodostivat voimakaksikon, joka nosti Predatorsin Läntisen konferenssin pohjilta vakavasti otettavaksi Stanley Cup -ehdokkaaksi. Trotzilla on NHL:n runkosarjassa 762 voittoa, jolla hän sijoittuu kaikkien aikojen tilastossa viidennelle sijalle.

NHL:n historian pisin valmennusputki yhdessä seurassa päättyi, kun Poile halusi muutosta kahden pudotuspelittömän kauden jälkeen. Poile tarjosi paikkaa Predatorsin pelaajakehitysosastolla, mutta Trotz halusi jatkaa valmentajana.

Kahden osapuolen tarpeet kohtasivat. Trotz oli niittänyt mainetta Nashvillessä, jossa hän sai nimettömästä ja halvasta joukkueesta paljon irti. Capitals taas kaipasi valmentajaa, joka organisoisi puolustuspelin parempaan kuntoon.

Vaikka Stanley Cupin finaalipaikka lohkesi ensimmäistä kertaa tänä keväänä, kaksi runkosarjan voittoa on osoitus kovasta rutiinitasosta. Trotz toi organisaatioon tarvittavaa pysyvyyttä, sillä joukkueella oli ollut kolmen vuoden aikana kolme eri päävalmentajaa (Bruce Boudreau, Dale Hunter ja Adam Oates).

Hänellä on tarvittavaa auktoriteettiä ja kokemusta.

– Trotz on muuttanut Capitalsin peliä tasapainoisemmaksi. Hänellä on tarvittavaa auktoriteettiä ja kokemusta, muistuttaa Pekka Rinne, Trotzin pitkäaikainen luottomaalivahti Predatorsin ajoilta.

Trotzilla on ollut uransa aikana käsissään täysin erilaisia joukkueita, mutta hän on pystynyt käyttämään niiden potentiaalin hyväksi. Predatorsin tulokaskaudella joukkueen parhaat pistemiehet olivat Cliff Ronning (53 pistettä), Greg Johnson (50) ja Sergei Krivokrasov (48). Nyt hänellä on käsissään eliittiluokan pelaajia, kuten Aleksandr Ovetshkin, Jevgeni Kuznetsov ja Nicklas Bäckström.

Se jos mikä osoittaa, että valmentaja osaa käsitellä sekä peliä että ihmisiä. 

Tai vähän väärin sanottu. Ei Trotz käsittele ihmisiä — hän viettää niiden kanssa aikaa ja nauttii heidän seurastaan.

***

Hyvä valmentaja, mutta vielä parempi ihminen. Sen arvion kuulee usein Barry Trotzista.

Vanhan koulukunnan teorian mukaan jääkiekkovalmentajan pitää jättää jälkeensä savuavia raunioita saavuttaakseen tulosta. Pitää haukkua omat, vieraat, tuomarit ja järjestysmiehet. Pitää hakata silloin tällöin maila paskaksi pukukopissa.

Ei tarvitse. Yksi jääkiekkoilun hienouksista on, että siinä sekä pelaajat että valmentajat voivat pärjätä monella tavalla.

Nuoret valmentajat saattavat miettiä, että minkä lähestymistavan ottaisi valmentamiseen. Ollako pelaajien koutsi vai räyhääjä?

Jospa vaikka kokeilisit olla oma itsesi.

Trotz on yksi parhaista äijistä hokibisneksessä.

– Trotz on yksi parhaista äijistä hokibisneksessä. Hänestä ei kovin monella ole pahaa sanottavaa, Rinne kehuu.

– Trotz on aika häijyn näköinen penkin takana, mutta hän on erittäin pelaajalähtöinen valmentaja. Hänestä on helppo tykätä.

Rinne kertoo, että Trotz haluaa tutustua pelaajiensa lisäksi heidän perheisiinsä. Hän haluaa oppia tuntemaan pelaajiensa taustat ja elämäntilanteet.

Aina voi kiistellä siitä, tekee joku ammattiurheilussa niin laskelmoidusti vai aidosta kiinnostuksesta kanssaihmisiin. Totuuden tietää vain Barry itse, mutta jos hän tekee kaiken vain edistääkseen uraansa, kanadalaisella on käyttöä kiekkouran jälkeen ammattinäyttelijänä.

Kimmo Timonen on sanonut, että Barry Trotzin ainoa huono puoli on hänen liian pitkät palaverit.

– Kahdeksan vuoden jälkeen ne palaverit alkoivat jo vähän puuduttaa. Mainitsin siitä Barrylle. Hän oli ihan ihmeissään ja sanoi, että asiat kuuluu käydä kunnolla läpi.

***

Trotzilla on elämässä muutakin mietittävää kuin jääkiekko. Hänellä ja Kim-vaimolla on neljä lasta, joista teini-ikäisellä Nolan-pojalla on Downin syndrooma. Trotz on ollut aktiivinen puuhamies Best Buddies -hyväntekeväisyyshankkeessa, jonka tavoitteena on hankkia kavereita Down-lapsille.

– Vanhempana ei ole suurempaa pelkoa kuin se, ettei lapsellasi ole ystäviä. Katsot ulos ja näet muiden pelaavan koripalloa, mutta häntä ei oteta mukaan, Trotz on todennut.

Ammattilaisjääkiekossa on montakin ihmistä, jolle soisi mestaruuden. Maailma ei toimi oikeudenmukaisuusperiaatteella, mutta jos Trotz mestaruuden pokkaa, eivät kiekkojumalat kannua ihan väärään osoitteeseen kuljeta.

Kukaan ihminen ei ole läpeensä paha eikä kukaan läpeensä hyvä – joukkoon mahtuu aina harmaasävyjä. Trotzista paistaa kuitenkin niin paljon myönteistä energiaa, että hänen kaltaisten persoonien menestys vie lajia terveeseen suuntaan.

Kuuman kierroksensa aikana Trotz ei epäröinyt heittäytyä tilanteeseen, alistua jopa vähän naurunalaiseksi. Sellaisen ihmisen pitää luottaa itseensä.

Ja jos valmentaja ei luota itseensä, eivät häneen luota pelaajatkaan.

Kaikki me osaamme nauraa toisillemme, harvempi itselleen. 

Capitals johtaa Vegas Golden Knightsia vastaan finaalisarjaa 3–1. Ehkä jo Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä Trotz voi heittää kunniakierroksen Stanley Cup -pokaali käsivarsillaan.

Eikä silloin ole enää väliä, vaikka jalat pettäisivät alta.