KSML: Vuoden toimitsijakiellon naisiin kohdistuneesta häirinnästä saanut pesäpallomies palaa valmennuspuuhiin

Petri Kaijansinkko kertoo olleensa melko yksinäinen mies viimeisen vuoden aikana. Hän korostaa kuitenkin itse aiheuttaneensa tilanteensa. Kuva: Esa Urhonen

Naisiin kohdistuneesta häirinnästä vuoden toimitsijakiellon saanut Petri Kaijansinkko palaa pesäpallovalmentajaksi.

Keskisuomalainen uutisoi, että Kaijansinkko on tulevalla kaudella pelinjohtaja miesten Suomensarjaa pelaavassa Kiri & Kirittäret Juniorien joukkueessa.

Kaijansinkko kertoi Keskisuomalaisen podcast-haastattelussa aloitteen tulleen seuralta. Kaijansinkon mukaan häntä kysyi pestiin Jyväskylän Kiri & Kirittäret Juniorit ry:n puheenjohtaja Matti Mäkinen.

Joukkue koostuu pääsääntöisesti juniori-ikäisistä pelaajia, B-pojista. Valmentaja-asiaa oli käyty läpi myös vanhempainillassa.

– Olen kaivannut urheiluun arkeen palaamista. Toisaalta haluan myös osittain osoittaa, että olen edelleenkin elossa. Siinä mielessä tuntuu kivalta palata, Kaijansinkko sanoi podcastissa.

Kaijansinkon häirintävyyhti lähti purkautumaan, kun Urheilulehti kirjoitti aiheesta joulukuussa 2021.

Suomen urheilun eettinen keskuksen selvityksessä tuli esiin yhteensä kolme häirintätapausta: Porista vuosilta 2009–2011, Raumalta 2014–2015 ja Jyväskylästä vuonna 2017.

Raumalla Kaijansinkko toimi tuolloin Feran superpesisjoukkueen pelinjohtajana.

Urheilulehden juttu paljasti hänen muun muassa viestitelleen vuonna 2014 joukkueen nuoren pelaajan kanssa tavalla, joka johti hänen työsuhteensa päättymiseen.

Kaijansinkko sanoi Keskisuomalaisen podcast-haastattelussa, ettei ole rangaistuksestaan pätkääkään katkera. Hän korosti  itse aiheuttaneensa sotkunsa ja ottaneensa virheistä opikseen.

– Sinänsä täytyy muistaa, että minua ei ole tuomittu rikoksesta, vaan epäasiallisesta käyttäytymisestä, hän mainitsi.

Kaijansinkko jopa suitsutti sitä, että urheilussa on puututtu viime vuosina epäasialliseen käyttäytymiseen, vaikka lieveilmiöitä sinänsä on tullutkin esille huolestuttavan paljon.

– Viimeinen vuosi on ollut tosi rankka. Kuka tahansa voi ajatella, miltä tuntuu, jos lähtee siviilityö, mutta kaikkein kovinta on ollut kuitenkin se, että multa on häipynyt sosiaalinen elämä ja verkosto 90-prosenttisesti ympäriltä. Mutta kuten sanottua, sekin on itse aiheutettua, ja nyt pitää vain ruveta katsomaan eteepäin, Kaijansinkko sanoi.

Kaijansinkko kritisoi ainoastaan Pesäpalloliittoa siitä, että asia makasi päättävissä elimissä vähän turhankin pitkään. Hän sai Pesäpalloliitolta vuoden toimitsijakiellon vasta kesällä 2022.

Liitto ilmeisesti katsoi Kaijansinkon pannan alkaneen jo vuodenvaihteesta 2021–22, kun Jyväskylän Kirittäret siirsi hänet sivuun seurajohtajan ja superpesisjoukkueen kakkospelinjohtajan tehtävistä. 

Kaijansinkko ennakoi, että vaikka rangaistus on kärsitty, hän tulee vielä törmäämään tekosiinsa.

– Saa nähdä, minkälaista huutelua tulee kentillä kuulemaan. Uskon, että 30 vuoden pesiskokemuksella tästäkin selvitään.

Lisää aiheesta

Häirintäkohusta vuoden toimitsijakiellon pesäpalloon saanut valmentaja tekee nyt myyntihommia toisen lajin hyväksi

Kaijansinkko sai vuoden peli- ja toimitsijakiellon – "Ihminen tekee virheitä ja niistä on kärsittävä"

Pesäpalloliitto siirsi Feran entisen pelinjohtajan häirintäskandaalin tutkimisen SUEK:lle 

Kirittäret vapautti Kaijansinkon toistaiseksi tehtävistään – "Väärinkäytöksiä ei ole ajallaan käsitelty asianmukaisesti"

Valmentaja Kaijansinkko syyllistyi Lukossa seksuaaliseen häirintään – "Oli selvää, että hänen pitää lähteä"