Kuinka monta SM-mitalia Pallo-Iirot on voittanut? Montako katsojaa Nottingham Forest houkutteli Äijänsuolle? – tiesitkö tätä 90 vuotta täyttäneestä seurasta

Pallo-Iirot saa tänä vuonna täyteen 90 vuotta. Länsi-Suomi poimi historian lehdiltä ja tästä päivästä mielenkiintoisia tietoja seurasta.

| Päivitetty

Pallo-Iirot saa tänä vuonna täyteen 90 vuotta. Länsi-Suomi poimi historian lehdiltä ja tästä päivästä mielenkiintoisia tietoja seurasta.

  1. Pallo-Iirot juhli sunnuntaina seuran 90-vuotispäivää. Perustava kokous pidettiin Länsi-Suomen toimituksessa 7.6.1930.

  2. Jalkapallo rantautui Raumalle 1900-luvun taitteessa. Ennen Iiroja sitä pelattiin yleisseura Rauman Urheilijoiden riveissä, mutta jalkapalloilijat alkoivat kokea tarvetta omalle erikoisseuralle.

  3. Sotavuodet 1939–44 rokottivat tuntuvasti Iirojen toimintaa. Jäseniä listattiin menehtyneeksi talvi- ja jatkosodassa yhteensä 40.

  4. Jalkapallon elpymisen taustalla tärkeä mies oli vuonna 1947 Helsingin Palloseurasta Iiroihin siirtynyt maajoukkuemies Paavo Virtanen. Hän oli nostamassa Pallo-Iiroja pelaajana, valmentajana ja perustamassa muun muassa seuran nappulaliigaa.

  5. Pallo-Iirojen lajivalikoimaan ovat kuuluneet vuosikymmenten saatossa myös talvilajit jääpallo ja jääkiekko. Pallo-Iirot pelasi jääpalloa 1940-luvulla mestaruussarjassakin ja selvisi junioreissa kerran SM-finaaliin, mutta taru loppui piirinsarjassa talvella 1958.

  6. Jääkiekossa Pallo-Iirot mieli parhaina vuosinaan myös mestaruussarjaan ja oli suistaa Lukon kaupungin ykköskiekkojoukkueen paikalta. Nousuhaaveet kaatuivat tappioon Lukolle keskinäisessä pelissä ja jääkiekkoilu päättyi vuonna 1963, kun Pallo-Iirot sulautui lyhytikäiseksi jääneeseen Hokkiin.

  7. Vuosina 1969–81 Pallo-Iirojen nimi katosi hetkeksi kartalta, kun se yhdistyi Hakreiksi yhdessä Säpin kanssa. Lukko oli aiemmin jättänyt jalkapallotoimintansa Säpille. Pallo-Iirojen nimi herätettiin henkiin 50-vuotisjuhlallisuuksien jälkimainingeissä keväällä 1981.

  8. Hakrien aikana Raumalle hankittiin historian ensimmäiset ulkomaalaisvahvistukset. Hollantilaiset Henk ter Maat ja John Leeuwerik eivät tosin ehtineet edustaa seuraa kuin viiden ottelun verran. 

  9. Vaikka Pallo-Iiroista puhutaan ja kirjoitetaan usein pelkkinä Iiroina, 1980-luvulla Suomen sarjoissa pelasivat sekä Pallo-Iirot että Iirot. Seuran edustusjoukkue kantoi Pallo-Iirojen nimeä, kun taas vuonna 1984 4. divisioonaan perustama reservijoukkue sai nimekseen Iirot. 

  10. Keväällä 1992 Pallo-Iirot fuusioitui konkurssiin menneen Rauman Pallon kanssa. Pallo-Iiroista tuli Rauman Pallo-Iirot ja sarjataulukoihin ilmestyi muutamaksi vuodeksi lyhenne RP-Iirot. Rauman Pallosta puolestaan tuli Iirojen farmijoukkue R-Futis, joka tosin jätti 2. divisioonan kesken vielä samana syksynä.

  11. Talousvaikeuksia on ollut vuosien varrella Pallo-Iiroillakin. Vakavin tilanne oli vuonna 1991, jolloin seura olisi todennäköisesti mennyt konkurssiin ilman kahdeksan yksityishenkilön takaamaa 1.8 miljoonan markan lainaa. 

  12. Iirojen miesten edustusjoukkue on pelannut parhaimmillaan maan toiseksi korkeimalla sarjatasolla, on se sitten kulkenut B-sarjan, suomensarjan, 1. divisioonan tai Ykkösen nimellä.

  13. Toistaiseksi parhaan ja pisimmän jaksonsa Pallo-Iirot pelasi Ykkösessä vuosina 1993–2001. Hakrivuosina 1972–73 edustusjoukkue haki vauhtia 4. divisioonasta asti.

  14. Eniten Ykkösen otteluita Iiroissa on pelannut Sami Koivunen, 203 ottelua.

  15. Hakrien aikana perustettiin myös Pallo-Iirojen ensimmäinen naisten joukkue vuonna 1972. Parhaimmillaan Iirojen naiset pelasivat SM-sarjassa kaudet 2001–02.

  16. Yleisön kiinnostus IPallo-irojen peleihin on ollut 90 vuoden aikana kaikkea 50–1 500 ihmisen väliltä. Seuran virallinen yleisöennätys 1 278 on miesten Kakkosen nousukarsintaottelusta GBK:ta vastaan vuodelta 2003.

  17. Katsojia ovat kuitenkin houkutelleet vielä enemmän vuosien varrella pelatut ystävyysottelut ulkomaalaisia joukkueita vastaan. Kesällä 1945 pelissä tukholmalaista Lunda SK:ta vastaan arvioidaan olleen lähes 1 500 katsojaa. 1990-luvulla Raumalla vierailleista brittiseuroista Nottingham Forestin visiitti maksoi Pallo-Iiroille 25 000 markkaa, mutta houkutteli katsomoon 1 380 katsojaa.

  18. Historiansa aikana Pallo-Iirot on voittanut jalkapallossa seitsemän nuorten SM-mitalia, yhden pojissa (E-pojat SM-hopea 1988) ja kuusi tytöissä (E-tytöt SM-pronssi 1989, D-tytöt SM-hopea 1990, C-tytöt SM-kulta 1991, A-tytöt SM-hopea 1996 ja SM-kulta 1997, B-tytöt SM-hopea 2019).

  19. Tällä kaudella Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkue pelaa Kakkosta ja naisten edustus Ykköstä. Vanhimmista junioreista B-tytöt pelaavat SM-sarjassa, B-pojat Kakkosessa. A-poikien joukkuetta ei ole, vaan se on sulautettu Nelosessa pelaavaan miesten kakkosjoukkueeseen.

  20. Pelaajakehityksen ja kilpailupuolen tasonnostoa seura toivoo Sami Hyypiä Akatemiasta, johon Pallo-Iirot valittiin mukaan vuonna 2013. Suomalaista jalkapalloa kehittävän akatemian tulosten odotetaan näkyvän edustusjoukkueeseen nousevina omina lahjakkuuksina lähivuosina.

  21. ”Tuhannen pelaajan” seura on profiloitunut nykyään liikuttamaan raumalaisia vauvasta vaariin ja oli siitä hyvästä ehdolla Urheilugaalassa vuoden urheiluseuraksikin. 2000-luvulla Pallo-Iirot on kehittänyt entisestään lisää harrastusryhmiä ja -mahdollisuuksia, kuten ensin satoja lapsia viikottain liikuttavan Iirolandian ja siitä jalostetun Ikäihmisten Iirolandian. 

Lähde: Pallo-Iirojen 90-vuotishistoriikki

Juttua päivitetty 9.6.2020 kello 21.50. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut