Kuka kumma on Liigan ensi kauden nuorin päävalmentaja? - "En esitä mitään, mitä en ole"

  • 35-vuotias Lauri Merikivi aloitti valmentamisen jo 18-vuotiaana.
JYP järjesti kauden 2018-19 kick off -tapahtumansa keskiviikkona illansuussa. Kiekkoareena oli paikalla ja pyydysti piinapenkkiin vajaat kolme viikkoa sitten nimetyn päävalmentajan Lauri Merikiven. 35-vuotias Merikivi nostettiin vastuuseen seuran omista A-junioreista ja on miesten tasolla valmentanut aiemmin kaksi kautta Heinolan Peliittojen mestismiehistöä.
 
Merikivi ottaa ohjat kovien odotusten organisaatiossa ja joukkueen runkopelaajista osa on häntä vanhempia. Tulokasluotsi vakuuttaa, ettei haaste hirvitä.
 
Olet suurelle kiekkoyleisölle ainakin vielä tuntematon nimi. Kerro, mikä on kiekkomiehiään Lauri Merikivi?
Oikeastaan koko ikäni olen ollut jääkiekon kanssa tekemisissä. Ensin hyvin, hyvin vaisu pelaajaura, jonka loppuvuosina alkoi jo tuntua siltä, että valmentaminen voisi olla mukavaa. Niinpä sitten 18-vuotiaana aloitin valmentamisen. Sen jälkeen menin Rovaniemelle ammattikorkeaan ja jäin koukkuun valmentamisen kokonaisvaltaisuuteen. Nyt sitten eri kaupunkien kautta ollaan Jyväskylässä ja JYPissä.
 
JYPin valmennusryhmässä ei ole ainuttakaan entistä liigatason pelaajaa. Pitäisikö olla?
Siinä on varmasti puolensa, totta kai liigaa pelannut pelaaja toisi siihen oman näkemyksensä. Mutta kun meillä ei sitä ole, käännän sen niin päin, että se on meille hyväksi. Ei ole mitään ennakkokäsityksiä, miten tätä pitäisi tehdä, vaan voidaan tehdä omalla tavallamme.
 
Olet ollut JYPin päävalmentaja kolmisen viikkoa. Millainen ensivaikutelma joukkueesta?
Tosi hyvä. Tulin vähän jälkijunassa tähän, enkä sotkeentunut kesäharjoitteluun, kun suunnitelmat olivat selvät. Olen tutustunut valmennukseen ja pelaajiin ja on mahtavaa, kuinka avoimia ja suoraselkäisiä suomalaisia miehiä tämä joukkue pitää sisällään.
 
Kapteeni J-P Hytönen ja varakippari Jarkko Immonen ovat pelaajana paljon nähneitä, kokeneita JYP-ikoneita ja kuuluvat seuran omistajiin. Millainen oli ensikohtaamisesi Hytösen ja Immosen kanssa?
Hyvin samanlainen kuin muidenkin pelaajien kanssa. He ovat minulle tämän joukkueen jäseniä siinä missä muutkin. Totta kai kummallakin on pitkä, hieno ura takana ja toivottavasti myös edessä. Avoimia ja rehellisiä kavereita. Totta kai meidän valmentajien tehtävä on myös hyödyntää sitä heidän kokemustaan kaikella tavalla tämän joukkueen hyväksi.
 
Se oli aikamoinen korkeakoulu ja voin ihan suoraan sanoa, että kyllä sitä kantapään kautta välillä opeteltiin.
 
Onko rutinoitunut pelaajarunko tulokasvalmentajalle etu vai haitta? Perustele.
Koen sen etuna. Ihmisiähän tässä kaikki ollaan. Se, että pystytään toimimaan yhdessä ja saadaan kokeneiden pelaajien tietotaito koko joukkueen käyttöön, on ilman muuta iso etu.
 
Valmensit vuosikymmenen vaihteessa kolme kautta Kärppien naisia. Mitä naisjoukkueen koutsaaminen opetti reilusti alle kolmekymppiselle miehelle valmentamisesta?
Ihmissuhdetaitoja opetti, se on ihan selvä juttu. Ja ryhmän hallintaa ja ryhmän yhdessä toimimista. Se oli aikamoinen korkeakoulu ja voin ihan suoraan sanoa, että kyllä sitä kantapään kautta välillä opeteltiin.
 
Haluaisitko joskus vielä palata naisjoukkueen valmentajaksi?
Tällä hetkellä ei ole sellainen olo. Koskaan ei voi sanoa ei koskaan, mutta katsotaan nyt ainakin tämä kortti loppuun saakka.
 
Eräs entinen valmennettavasi kuvasi sinua "mukavaksi ja rauhalliseksi". Löytyykö riittävästi tulta ja tappuraa, jos tarve vaatii?
Kyllä löytyy. Paljon on tapahtunut niistä vuosista, myös henkilökohtaisella tasolla. Jos yrittää jotain ja epäonnistuu, niin sitähän sattuu. Pitää uskaltaa yrittää. Mutta jos ei toimi joukkueen yhteisen arvomaailman mukaisesti, sitä ei voi hyväksyä.
 
Jääkiekko on yhä vahvemmin luistelupeli, jossa pelinopeus ja -rohkeus korostuvat. JYPissä on useita reilusti yli kolmekymppisiä pelaajia, joiden jalka ei ole enää raikkaimmillaan. Pystyykö hurrikaaniryhmä vastaamaan modernin jääkiekon vaatimuksiin?
Pystyy vastamaan. Luistelukilpaluissa ei olla tämän sarjan nopeimpia, mutta me pystytään olemaan tietyissä kahden-kolmen sekunnin pätkissä nopeimpia. Ja se on nimenomaan sitä korvienvälinopeutta - kuinka nopeasti me reagoidaan ja toimitaan koko viisikkona tietyissä pelin hetkissä. Siihen me pystytään.
 
Nimeltä en heitä mainitse, mutta mulla on tosi hyviä mentoreita.
 
Mitkä ovat Lauri Merikiven pelilliset peruskivet, millaista jääkiekkoa haluat joukkueesi pelaavan?
Peruskivi on totta kai se, että ollaan sitoutuneita ja toimitaan niin kuin on yhdessä sovittu. Olennaista on myös se, kuinka me yhdessä reagoidaan, kun saadaan tai menetetään kiekko. Kuinka se lähin kolmikko ja sitä kautta koko viisikko reagoi, on se olennainen juttu.
 
Jääkiekon SM-liigajoukkueen päävalmentaja on kauden aikana koko ajan julkisuudessa, halusi tai ei. Oletko valmis siihen?
Tätä on kysytty monta kertaa. Olen valmistautunut siihen sillä tavalla, että olen tällainen kuin olen. Ei mulla ole tarvetta ruveta esittämään mitään, mitä en ole. Olen valmis, mulla on hyvin selkeä toimintapa ja hyvin selkeä arvomaailma. Sen tuon myös julkisuuteen. Ei mun tarvitse yrittää olla mitään, mitä en ole.
 
Olet ensi kauden liigan päävalmentajista nuorin ja historian ensimmäinen vuoden 1980 jälkeen syntynyt päävalmentaja SM-liigassa. Miltä se kuulostaa?
En osaa sanoa, en edes tiennyt tätä... Iso kunnianosoitus seuralta minua kohtaan, että mut on tähän palkattu. Muuta en osaa tähän sanoa.
 
Ketkä ovat tärkeimmät mentorisi jääkiekkovalmentajana?
Nimeltä en heitä mainitse, mutta mulla on tosi hyviä mentoreita. On paljon nähneitä, kokeneita valmentajia ja sitten oman ikäisiä, vertaisia. Luotan heihin kaikkiin kuin kivimuuriin, olen sillä tavalla hyvissä käsissä.
 
Missä JYPin pitää ensi keväänä olla, että koet onnistuneesi tehtävässäsi?
Joukkueen kanssa ei olla vielä tavoitteesta puhuttu, enkä puhu siitä, ennen kuin se on asetettu. Se, että ryhmä näyttää sitoutuneelta, ei pelkää virheitä ja uskaltaa pelata, niin se on tärkein asia, mikä kentällä pitää näkyä.

Lisää aiheesta

Yllätys, joka ei ollut yllätys – JYP pestasi uuden päävalmentajan omista A-nuorista

Jälleen yksi hyppy yksilölajeista lätkään – uintivalmentaja Malvela JYPin tiimiin