Kultainen kypärä Julius Junttilalle, Heikkinen kumarsi Rantasila -palkinnon

Julius Junttila (kesk) puhdisti tämän kauden palkintopöydän sangen tehokkaasti. Junttila ja Charles Bertrand (vas) olivat kaksi kärkimiestä myös Pelaajayhdistyksen Kultainen kypärä -äänestyksessä. Mikael Ruohomaa oli kultajoukkue Kärppien tehoketjun sentteri, Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kärppien Julius Junttila pokkasi tänään Tampereella arvostetun  Kultainen kypärä -palkinnon.

Junttila voitti liigapelaajien äänestyksessä seurakaverinsa Charles Bertrandin ja JYPin pörssikuningas Antti Suomelan sangen ylivoimaisesti. Peräti 114 liigakiekkoilijaa arvosti Junttilan äänestyspapereissaan ykköseksi. Bertrand oli 35 pelaajan ykkösvalinta, Suomelan rastitti papereissaan ykköseksi 30 pelaajaa.

Junttila oli ehtinyt Kärppien vappupäivän mestaruusjuhlista Näsinneulan nurkille, jossa järjestetään Pelaajayhdistyksen päivätilaisuuden lisäksi Liigan perinteinen palkintogaala illalla.

– Tämä on pelaajien keskuudessa varmasti arvostetuin palkinto, koska se tulee nimenomaan pelaajilta, Junttila myhäili painava pysti sylissään.

– Tällaisia henkilökohtaisia palkintoja osaa varmasti arvostaa vielä nykyistäkin enemmän sitten uran jälkeen – tai siinä vaiheessa, kun kauden humu on hiljennyt ja on aikaa miettiä, Junttila sanoi.

Miettimisen aikaa tulee jo tällä viikolla, sillä Junttila ei vastoin ennakko-odotuksia ole mukana leijonamiehistössä, joka matkaa Tanskaan taistelemaan MM-tittelistä. Päätös kisamatkan väliin jättämisestä oli Junttilan oma.

– Joo, kyllä. Kauteni on ollut aika pitkä ja raskas. Tuli sellainen tunne ja olo, etten olisi ollut kisoissa parhaimmillani. Tässä on ollut myös vammoja, jotka on hyvä hoitaa pois. Oli parempi antaa tilaa niille, joilla on joukkueelle enemmän annettavaa. Jos ei pysty antamaan parastaan, on parempi jäädä pois, Junttila perusteli.

Perinteinen palkinto-selfie. Kultainen kypärä -palkinnon voittanut Julius Junttila ja Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo asettuivat kamerakännykän taakse – tai eteen – Jääkiekkomuseossa Tampereella. Kuva: JP Mikola

Juha Rantasila –palkinto jaettiin yhdennentoista kerran eniten runkosarjassa maaleja tehneelle puolustajalle. Palkinnon voitti TPS:n Ilkka Heikkinen, joka venytti runkosarjassa verkkoa 17 kertaa. Seuraavaksi ahneimmin pakeista viimeistelivät KalPan Mathew Maione (15 osumaa) ja Ässien Maksim Matushkin (13).

Heikkisen ansiolistalta löytyy puolustajien maalinkuninkuus myös Ruotsin SHL:stä ja Sveitsin A-liigasta. 

– En ainakaan löytänyt tilastoista ketään muuta, joka olisi yltänyt samaan. Siinä mielessä tämä on erityissaavutus, Heikkinen sanoi.

Harva on voittanut puolustajien maalikuninkuuden kolmessa liigassa. Heikkisen osalta verkko on venynyt voitokkaasti myös Ruotsin SHL:ssä ja Sveitsin A-liigassa.

Liigapelaajat ovat valinneet myös kauden parhaan erotuomarin, jolle luovutettiin Kultainen Pilli -palkinto.

Boman sai äänestyksessä 59 ykkössijaa, yhden vähemmän kuin palkinnon pitkäaikainen valtias Jari Levonen, joka voitti palkinnon käsittämättömät 15 kertaa putkeen. Kokonaisäänimäärä kuitenkin nosti Bomanin vanhemman porilaisen virkaveljensä ohi. Kolmanneksi pelaajat äänestivät Anssi Salosen.

Jääkiekon Pelaajayhdistys (Suomen Jääkiekkoilijat ry) on kaudesta 1986–87 alkaen palkinnut SM-liigan runkosarjan parhaan pelaajan kultaisella kypärällä. Palkintoa pidetään yleisesti arvokkaimpana Suomessa yksittäiselle pelaajalle jaettavana palkintona, sillä parhaan pelaajan äänestävät liigapelaajat itse.

Tähän mennessä Kultainen Kypärä on jaettu 31 kertaa. Ainoastaan kaksi pelaajaa, Juha Riihijärvi ja Kimmo Rintanen, ovat saaneet palkinnon kahdesti.

Ulkomaalaisista palkinnon ovat voittaneet Tomas Zaborsky (2012), Cory Murphy (2007), Tim Thomas (2005) sekä Brian Rafalski (1999).

Äänestys suoritettiin siten, että jokainen liigapelaaja sai äänestää kolmea parhaaksi katsomaansa pelaajaa/tuomaria (ei oman joukkueen pelaajaa) siten, että ensimmäinen sai 5, toinen 3 ja kolmas 1 pisteen.

Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo nosti palkintotilaisuudessa esille SM-liigan runkosarjaotteluiden määrän.

– Liigassa pelataan 60 ottelua. Se on isoin määrä Euroopassa. Syytä olisi pohtia ja keskustella, onko se määrä oikea ja hyvä. Kyse on myös siitä, kuinka suomalainen liigakiekkoilija harjoittelee. Meillä on se näkemys, että saisimme laadukasta kehitystä aikaan, jos myös levolle ja harjoittelulle annettaisiin tilaa ja aikaa, Wallinheimo sanoi.

Lisää aiheesta

Kärppien Julius Junttila arvioitiin Liigan parhaaksi

Junttila lupaa: Charles Bertrand voittaa keväällä Liigan maalipörssin

Junttila, Bertrand ja Leskinen liekehtivät Raksilassa

Antti Suomelan jatkoaikamaali kaatoi HIFK:n

Suomela nousi JYPin sankariksi

JYP rikkoi ennätyksen ja TPS:n, Suomela 20 maalin rajan

Jarno Kärki ja Antti Suomela yllätysniminä Leijonien Ruotsin turnaukseen — katso nimilista

Bertrand pääsi Sportin historiaan

Bertrandin pitkä matka Liigan maalitykiksi

Charles Bertrand: "Olemme löytäneet erilaisia tapoja voittaa"