Kun ei ole helppoa, on vaikeaa

Risto Dufvan kuuluisan sanonnan on voinut ottaa käyttöön heti kauden alkumetreillä.

Dufva on mestari piilottamaan itse asian hajatelmiin, jotka eivät oikeastaan tarkoita mitään. Lukon kausi on alkanut sen verran kylmällä kyydillä, ettei totuutta voi enää kääriä verbaaliseen huopaan.

Dufva epäili Pitsiturnauksen alla, että onkohan hänellä turnauksen jälkeen enää yhtään kaveria Raumalla. Pitsiknypylä tuli kotiin ja kaikki näytti hyvältä, mutta sen jälkeen on ollut voittorintamalla hiljaisempaa.

Dufvan heitto kaverien kaikkoamisesta oli vitsi, mutta jos kohta ei voittoja ala tulla, ylävitosten heittelijät kaikkoavat lopullisesti.

Jääkiekko on siitä ihmeellinen peli, että itseluottamustaso voi heitellä muutaman voiton tai tappion jälkeen merkittävästi.

Lukko on voittanut tällä kaudella täysimittaisissa peleissä vain Växjön ja Kazanin. Luottamus omiin kykyihin on kutistunut ohueksi kuin päiväperhon siipi.

Voittoputkessa on helppo vedellä flik-flak-sarjoja ja kainalopieruja, mutta oikeasti joukkue tarvitsee valmentajaansa silloin, kun peli on jumissa eikä voittoja tule.

Dufvan pitää nousta nyt esiin ja saada pelaajansa jollain ihmeen tempulla uskomaan, että he osaavat edelleen voittaa.

Tehtävä on vaikea, mutta on Suomenmaassa suurempiakin ihmetekoja tehty.

Vanhan viisauden mukaan jokaisella joukkueella on vaikeuksia matkalla menestykseen. Lukko on nyt hoitanut sen vaiheen alta pois hyvissä ajoin.

Dufvalla alkaa olla paljon pelissä oman uransakin kannalta. Vuoden 2009 mestaruus JYPissä ei kanna ikuisesti.

Viime kausi alkoi JYPissä nolosti potkuilla jo kahden ottelun jälkeen, eikä loppukausi Tapparassa nostanut hänen statustaan valmentajana.

Jos Lukon aika menee vielä RD:ltä matalalennossa, alkaa unelmatyöpaikan löytäminen olla vaikeaa. Varsinkin, kun Suomessa tulee koko ajan taustalta osaavia nuoria koutseja.

Rauli Uraman aikana kaava oli aina sama: vaikeina aikoina joukkueeseen piti saada muutoksia vaikka väkisin. Dufva tuskin samaan ansaan lankeaa.

Seurajohto on antanut Dufvalle mahdollisuuden täydentää joukkuetta, mutta hän on ainakin toistaiseksi pysynyt tiukkana. Jos uusia miehiä tulee, niiden on oltava suvereeneja vahvistuksia.

Eikä siinä mitään järkeä olisikaan hankkia Kimmo Koskenkorvan tai Teemu Nurmen tilalle toista saman tasoista pelaajaa.