Kun Janne Teemun löi

Teemu Selänteen uraa kunnioitettiin Anaheimissa.​
Teemu Selänteen uraa kunnioitettiin Anaheimissa.​

Jääkiekon SM-liigan palkintoraati kykeni kauden 1990-91 päätteeksi käsittämättömään ratkaisuun, jonka suomalaisessa urheiluhistoriassa ylittää vain muutama kuukausi aiemmin koettu Päivi Alafrantin valinta Vuoden Urheilijaksi ohi elävän jääkiekkolegendan Jari Kurrin. Mitä SM-liigan päättäjät sitten tekivät? Heidän mielestään vuoden tulokkaan titteli eli Jarmo Wasaman muistopalkinto kuului keväällä 1991 Lukon Janne Grönvallille, eikä suinkaan Jokerien Teemu Selänteelle.

Palautettakoon mieliin, että runkosarjassa yhdenneksitoista jääneen Lukon nuori puolustaja teki 40 ottelussa tehopisteet 2+8, kun yhdeksännen sijan vieneen narrilauman nuori laitahyökkääjä kirjautti vastaavasti 42 ottelussa tehot 33+25. Sitä en enää muista, ketkä palkintojen jakamisesta liki neljännesvuosisata sitten vastasivat. Vastuunalaisten kannalta lienee parempikin, etten muista.

Liekö totaalisen pieleen mennyt tulokasvalinta edesauttanut siihen, että Selänne pelasi vielä yhden kauden Suomessa. Kauden 1991-92 runkosarjan tehosaldo oli 39+23 ja kevään päätteeksi Selänne sai juhlia muiden narrien mukana Suomen mestaruutta. Lisäkausi Suomessa kannatti myös rahallisesti, sillä sen aikana Selänteen tulokaskauden palkkatarjous oli noussut nelinkertaiseksi.

Samppusten suuri poika Janne Grönvall oli loistava jääkiekkoilija ja myös erinomaisen hieno mies, jonka haave NHL-jäistä ei ikävä kyllä ikinä muuttunut lihaksi. Teemu Selänne sen sijaan paikkansa Pohjois-Amerikan dollarikaukaloissa otti ja ottikin tavalla, jolla on ikuinen paikka jääkiekon historiassa.

Super-Teemu takoi tulokaskaudellaan 1992-93 Winnipeg Jetsille uskomattomat 76 maalia ja 132 tehopistettä. Edelliset ennätystenhaltijat olivat kiistatonta legendatasoa. Mike Bossy oli tehnyt omalla tulokaskaudellaan 53 maalia ja Peter Statsny puolestaan omallaan 109 pistettä.

Entä miten Selänteen kävi, kun NHL-kauden 1992-93 parhaan tulokkaan palkintoa jaettiin? Atlantin toisella puolella valitsijat olivat tehtäviensä tasolla ja Calder Memorial Trophyn kohtalosta päätettäessä soraääniä ei juurikaan ollut. Tässä tapauksessa nimetkin voisi julkaista ketään häpeään saattamatta.

Miksikö kirjoitan raumalaiseen mediaan ulkomailla uransa tehneestä helsinkiläisestä jääkiekkoilijasta? En kirjoita suinkaan siksi, että hänen kumminsa asuvat Raumalla, kuten sattumalta myös Saku Koivun kummit tekevät. Kirjoitan Teemu Selänteestä siksi, että hänen uskomaton uransa sai yhden kulminaatiopisteen viime yönä, kun kasipaita nostettiin Anaheimin kotihallin Honda Centerin eli kavereiden kesken vain The Pondin kattoon roikkumaan.

Ja olihan siellä Anaheimissa jotain raumalaistakin. Lukon ja Lyseon kasvatti Pekka ”Pupu” Jalonen nimittäin raportoi historiallisesta tapahtumasta Iltalehteen. Juhlakalun kaksoisveli Paavo voi puolestaan ylpeillä olevansa Rauman Sempun poikia.